Εξηγήσεις για την ανισομερή κατανομή των αποζημιώσεων ζητούν οι μηλοπαραγωγοί του Ροδοχωρίου
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Μία ακόμη περίπτωση αγροτών που έμειναν εκτός καταβολής ενίσχυσης είναι και οι μηλοπαραγωγοί της κοινότητας Ροδοχωρίου του δήμου Νάουσας, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις για την ανισομερή κατανομή των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Ροδοχωρίου του δήμου Νάουσας, «η κυβέρνηση επιδίδεται στην αρχαία τακτική του «διαίρει και βασίλευε», δίνοντας αποζημίωση σε κάποιους αγρότες και σε κάποιους άλλους όχι, με τα ίδια προϊόντα!».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κάτω από την πίεση αυτών , αναγκάστηκε η κυβέρνηση να καλύψει ένα ελάχιστο μέρος του χαμένου εισοδήματος μας. Ωστόσο , η κυβέρνηση επιδίδεται στην αρχαία τακτική του « διαίρει και βασίλευε» , δίνοντας αποζημίωση σε κάποιους αγρότες και σε κάποιους άλλους όχι, με τα ίδια προϊόντα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα , αγρότες της κοινότητας Ροδοχωρίου Δήμου Νάουσας μια κατ’ εξοχήν μηλοπαραγωγική περιοχή .
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το πρόβλημα προέκυψε από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Ημαθία « monitoring» που ουσιαστικά έβγαλε εκτός πληρωμής χωράφια τα οποία καλλιεργούνται, δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ πληρώνοντας υψηλά ασφάλιστρα με αποτέλεσμα τα χρήματα που περίμεναν οι παραγωγοί να μην τους έχουν καταβληθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και της επιβίωσης των αγροτών.
Επίσης η ενίσχυση αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης , αφορά εκτάσεις καλλιεργειών τουλάχιστον ενός στρέμματος. Όμως στην περιοχή μας υπάρχει η εξής ιδιομορφία. Παραδείγματος χάρη κοινότητα Ροδοχωρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κλήρος είναι μικρός με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται τρεις η και παραπάνω ποικιλίες για λόγους εμπορικούς η και για λόγους επικονίασης . Ένα παράδειγμα . Χωράφι 4 στρεμμάτων με 5 ποικιλίες μήλων καταλαμβάνοντας η κάθε ποικιλία 0,8 στρέμματα στην ουσία δεν ενισχύεται .
Ρωτάμε το Υπουργείο. Με ποια κριτήρια υπήρξαν αυτές οι διαφοροποιήσεις; Τι έλαβαν υπόψη τους στο Υπουργείο και την κυβέρνηση για τα de minimis και την καταβολή της συνδεδεμένης έτους 2022 , την οποία κάποιοι συνάδελφοι μας δεν την έλαβαν όπως δικαιούνταν ;
Θεωρούμε άδικο το να βγαίνουν εκτός ενίσχυσης χωράφια και ποικιλίες που καλλιεργούνται κανονικά.
ΖΗΤΟΥΜΕ
1. Να αρθεί η αδικία αυτή και να δοθεί ολόκληρη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς χωρίς αποκλεισμούς ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιέργειας .
2. Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που μείνανε αδιάθετα η πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
3. Να συμπεριληφθούν και τα κεράσια στην ενίσχυση , όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).
Δηλώνουμε εξοργισμένοι από αυτή την εξέλιξη και δηλώνουμε πως αν δεν υπάρξει άμεσα απάντηση με ανακοίνωση του υπουργείου είμαστε διατεθειμένοι και έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις".