BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Ιδέες και σκέψεις για τη Βέροια - «Ανακύκλωση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων»

Γράφει ο Ηλίας Μαυρόπουλος

Ο κάμπος της Βέροιας αποτελεί τόσο την πλουτοπαραγωγική «καρδιά», όσο και έναν εκ των «πνευμόνων» πρασίνου μας! Πόσο όμως προσέχουμε αυτόν τον πλούτο που τόσο απλόχερα μας χάρισε η φύση, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον αυτού και την υγεία των παιδιών μας;

Η σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα συνεπάγεται αναπόφευκτα την χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), εξαιτίας των οποίων κάθε χρόνο παράγονται τόνοι κενών συσκευασιών.  Η συντριπτική πλειονότητα των συσκευασιών αυτών είναι πλαστικές, μίας χρήσεως και κατά κανόνα το φυτοπροστατευτικό προϊόν βρίσκεται σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της συσκευασίας. Μετά το άδειασμα του προϊόντος, οι κενές συσκευασίες θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα.

Η συνήθης πρακτική, εκ της πλειοψηφίας των αγροτών, είναι είτε η ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών στα σημεία πλήρωσης των βυτίων με νερό, είτε η απόρριψη αυτών ως κοινά απορρίμματα, είτε τέλος η καύση αυτών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κάθε μια εξ’ αυτών των συμπεριφορών εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για την υγεία των ανθρώπων (άμεσα αλλά και μέσω της τροφικής αλυσίδας) όσο και για το ίδιο το περιβάλλον.  

Screenshot 20210527 235227 Chrome

Όλες οι ανωτέρω πρακτικές όχι μόνο απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία, αλλά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης και εξοικονόμησης φυσικών πόρων.

Ο Δήμος Βέροιας από το 2016, με τη συνεργασία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), τρέχει ένα πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών, μέσω της ενημέρωσης των αγροτών για την ορθή διαχείριση αυτών (μετά την τριπλή πλύση η συσκευασία ΔΕΝ θεωρείται πλέον επικίνδυνο απόβλητο), του διαμοιρασμού σάκων συλλογής και την ετήσια περισυλλογή αυτών από διάφορα σημεία.

Όμως μια ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο έρχεται από το ΤΟΕΒ Νιγρίτας Σερρών που εισάγει ένα σύστημα διαχείρισης κενών συσκευασιών στα σημεία πλήρωσης των βυτίων με νερό. Σύμφωνα με αυτό, γύρω από το σημείο πλήρωσης διαμορφώνεται μια περίφραξη και κατάλληλο στέγαστρο για την προστασία του προγράμματος. Εν συνεχεία τοποθετούνται εσωτερικά της περίφραξης πινακίδα με οδηγίες και τέλος τέσσερις σάκοι/κάδοι συλλογής (πράσινο: μπουκάλια με ένδειξη PEή HDPE, κίτρινο: ένδειξη PE/PAή PE/EVOX, κόκκινο: καπάκια, μπλε: λοιπά). Το σύστημα ολοκληρώνεται από ένα κεντρικό σταθμό προσωρινής αποθήκευσης, ελέγχου ποιότητας και αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων που συλλέχθηκαν από τα διάφορα σημεία.  

Screenshot 20210527 235354 Chrome

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας

http://aseaserron.gr/wp-content/uploads/2021/04/%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97-%CE%A3%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%A4%CE%9F%CE%95%CE%92_final.pdf
 
 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69