Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη των ροδακινοκαλλιεργειών στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου με θέμα: «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς».
Στην ερώτηση αναφέρονται: "Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι που προορίζονται για τη γεωργία ανέρχονται σε 2 δις και πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το 2026.
Όπως αναφέρεται και στην Ερώτηση, η ροδακινοκαλλιέργεια, που στο 90% λαμβάνει χώρα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια παρουσιάζει προβλήματα, κυρίως ως προς την εμπορική της διαχείριση. Διάφοροι λόγοι, όπως οι χαμηλές τιμές που προσφέρει η βιομηχανία για τα συμπύρηνα ροδάκινα, η απροθυμία ή αδυναμία της βιομηχανίας να προχωρήσει σε νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως και το εμπάργκο από την αγορά της Ρωσίας, έχουν οδηγήσει τους ροδακινοπαραγωγούς σε φτωχοποίηση.
Για να επέλθει μια βελτίωση της κατάστασης και να αποκατασταθεί το εισόδημα των παραγωγών είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας, με νέες δυναμικές καλλιέργειες και ποικιλίες, οπότε θα μειωθούν και οι εισροές (φυτοφάρμακα και λιπάσματα) αλλά και η κατανάλωση νερού.
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή ο αγροτικός τομέας όντας ιδιαίτερα κρίσιμος για την ελληνική οικονομία πρέπει να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Εάν προτίθεται να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της ροδακινιάς πρωτίστως των επιτραπέζιων ποικιλιών και σε δεύτερο βαθμό των συμπύρηνων.
- Εάν προτίθεται να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου και πιο καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας".