Τέλη Γενάρη προγραμματίζει κινητοποίηση σε όλη την χώρα η Πανελλαδική Αγροτικών Μπλόκων
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Πραγματοπιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας - Λάρισας η πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 ομοσπονδιών και τουλάχιστον 50 αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας, ανάμεσά τους και αντιπροσωπείες του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας ( Μπλόκο Κουλούρας ) & Αγροτικού Συλλόγου “Μαρίνος Αντύπας” Νάουσας ( Μπλόκο Νάουσας ).
Στη μαζική αυτή σύσκεψη πάρθηκε η απόφαση για οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA», το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη.
Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ’ όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.
Κάνοντας την εισήγηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, με αιχμή το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (π.χ. στο βαμβάκι, στα ροδάκινα, το λάδι), με το «επιχείρημα» ότι δεν το επιτρέπουν οι «κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού», το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, την ώρα που το παρέχουν αφορολόγητο σε εφοπλιστές και βιομηχάνους, την κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών και ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.
Ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έχοντας στο στόχαστρο του αγώνα, τις εκάστοτε κυβερνήσεις που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την δύναμη του οργανωμένου αγώνα με τις κατακτήσεις που υπήρχαν με τους αγώνες των τελευταίων ετών.
Παίρνοντας έπειτα το λόγο στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και των ομοσπονδιών, αντάλλαξαν την πείρα τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο, για το πώς θα προχωρήσει η αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος μέσα από το δυνάμωμα και την πιο ζωντανή λειτουργία των αγροτικών συλλόγων, τη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό-εργατικό κίνημα.
Στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενάντια στην πολιτική που πετάει εκτός παραγωγής, προωθώντας τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Χαιρετισμό στη Σύσκεψη απηύθυνε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος στάθηκε στον κοινό αγώνα που πρέπει να έχουν εργάτες και αγρότες, καλώντας παράλληλα στο συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη.
Επιπλέον τονίστηκε από εκπροσώπους των αγροτών από όλη τη χώρα στη σύσκεψη της Νίκαιας : “Συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους, να επαγρυπνεί και να δώσει απάντηση στις πολιτικές αφανισμού του.
Θα γίνεται πιο δυνατό , όσο θα δυναμώνει η δράση των αγροτικών συλλόγων στα χωριά και θα δημιουργούνται νέοι αγροτικοί σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν. Όσο, δηλαδή, θα γίνεται πράξη ο στόχος για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.