Κώστας Σκρέκας: Η Κυβέρνηση προωθεί μόνιμη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή - «Ο ήλιος στην υπηρεσία του αγρότη»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Κυβέρνηση προωθεί δέσμη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή, σε μόνιμη και σταθερή βάση, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ1.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αρχικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τη διευκόλυνση των αγροτών. Πρόκειται για την παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και τη δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε για τη ρύθμιση των οφειλών, με καταβολή της πρώτης δόσης από την 1η Νοεμβρίου ώστε εντωμεταξύ οι αγρότες να έχουν εισπράξει την προκαταβολή των ενισχύσεων και να διαθέτουν ρευστότητα.
Ο Υφυπουργός είπε ότι το ύψος της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ για τη ρύθμιση οφειλών θα προσδιορίζεται σε εξατομικευμένη βάση και θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα ώστε να μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί.
Αυτά, όμως, όπως επισήμανε, είναι προσωρινά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσέθεσε, θέλει να δώσει μια μόνιμη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μια λύση που θα κινείται στη λογική «ο ήλιος στην υπηρεσία του αγρότη». Ήδη, είπε ο κ. Σκρέκας, ετοιμάζεται το σχετικό πλαίσιο ώστε με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύεται η κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων και οι αγρότες να μπορούν να μειώσουν ραγδαία τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο πλαίσιο στήριξης των Ελλήνων αγροτών, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρα σε δύο άξονες: Αφενός στη μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων.
Κρίσιμη απ' αυτή την άποψη είναι η ενοποίηση των δυνάμεων των αγροτών σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα, ώστε μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν σε νέα υγιή βάση, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, που θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους άρδευσης, καθώς και ο δραστικός περιορισμός της «γάγγραινας» των παράνομων Ελληνοποιήσεων.
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην τεράστια ευκαιρία που δημιουργεί η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, αρκεί, όπως επανέλαβε, να προσφέρονται στους επισκέπτες της χώρας μας ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα.