Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας για νέα ΚΑΠ, συνδεδεμενή στο συμπύρηνο ροδάκινο και Ρωσικό Εμπάργκο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Με αφορμή τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την νέα ΚΑΠ, όπου και παραβρεθήκαμε, υποβάλλοντας τις δικές μας προτάσεις, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνάδελφους αγρότες για τις θέσεις-προτάσεις μας.
Η ΝΕΑ ΚΑΠ θα πρέπει να αποδοθεί ΔΙΚΑΙΑ, στηρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του γεωργικού τομέα, που δεν είναι άλλο από τις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και τους νέους αγρότες όπου το μέλλον τους ανήκει.
Ως βασική πρόταση μας, προβάλει η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και η αναδιανομή ανά καλλιέργεια σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Επίσης στη διανομή των δικαιωμάτων θεωρούμε ότι είναι δικαιότερο να ληφθεί υπόψη το κόστος της κάθε καλλιέργειας και η απόδοση αυτών, σύμφωνα με την 7ετία 2014-2020, έτσι ώστε να ενισχυθούν καλλιέργειες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μη βιώσιμες και να εγκαταλειφθούν.
Τέλος, θα πρέπει η κλιματική αλλαγή και η καταστροφές στην παραγωγή που προκαλεί τα τελευταία χρόνια, να ληφθεί υπόψη και να υπάρξει μια νέα μορφή ενισχύσεων εκτός της βασικής, για την κάλυψη χαμένου εισοδήματος, αφού πολλές ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή θεωρούνται ως μη αποζημιώσιμες, με συνέπεια ο παραγωγός να μένει απροστάτευτος.
Για να γίνουμε πιο σαφής, το «πρασίνισμα» δίνονταν ως ενίσχυση για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν αφορούσε ενισχύσεις από καταστροφές στην παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σχετικά τώρα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο ροδάκινο και την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος μέσα από υπόμνημα που αποστείλαμε στον Υπουργό ΑΑ & Τα κ. Αραχωβίτη αλλά και με αναφορές που κάναμε στις συνελεύσεις μας καθώς και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, είδαμε μια πρώτη «καλή» κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης η οποία προχώρησε σε τροποποιητική απόφαση για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση, μειώνοντας την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα συμπύρηνου ροδάκινου που οδηγείται στο χυμό, από τα 600 κιλά/στρέμμα στα 300 κιλά/στρέμμα, αλλά μη αυξάνοντας την τιμή ενίσχυσης στα επίπεδα που κυμαίνονται και άλλα προϊόντα όπως τα μήλα, πορτοκάλια, βιομηχανική τομάτα κ.α. στα οποία η τιμής ενίσχυσης ορίζεται από τα 45 έως και 67 ευρώ το στρέμμα, ενώ στο συμπύρηνο ροδάκινο «δίνεται» το πολύ χαμηλό ποσό των 16 ευρώ περίπου ανά στρέμμα, με ελάχιστους μάλιστα δικαιούχους, αφού θεωρείται ασύμφορο το να οδηγήσει κάποιος προς χυμοποίηση 600 κιλά στο στρέμμα για να λάβει την ενίσχυση των 16 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί για μας κοροϊδία το να βλέπουμε στον κατάλογο των συνδεδεμένων ενισχύσεων το συμπύρηνο ροδάκινο με αυτούς τους όρους και αυτή την τιμή.
Κοροϊδία και εμπαιγμό μάλιστα, θεωρούμε ότι έχουμε υποστεί στο θέμα της ενίσχυσης εισοδήματος λόγω των χαμηλών-εξευτελιστικών τιμών πώλησης νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων που προκάλεσε το Ρωσικό Εμπάργκο( 2017 ) και τις υποσχέσεις για ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος, του τότε υπουργού ΑΑ & Τ κ. Αποστόλου από Βέροια και Θεσσαλονίκη καθώς και του Γραμματέα ΥπΑΑΤ κ. Αντώνογλου ότι θα έβλεπαν το θέμα μετά τον Αύγουστο του 2018. Αντί αυτών, με προχειρότητα χωρίς προηγούμενο, δόθηκαν ψίχουλα στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω του Deminimis για την κάλυψη εισοδήματος του έτους 2018 και τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, τις οποίες ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει ο ΕΛΓΑ και όχι να δοθούν από τα Deminimis (δόθηκε περίπου το 1/5 της ζημιάς).
Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν ξεχνούν, βρίσκονται ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη της καλλιέργειας, απροστάτευτοι και μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους(ΕΦΚΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλη άρδευσης κ.α.), την νέα καλλιεργητική σεζόν να έχει ξεκινήσει, με την εικόνα των ανθισμένων ροδακινιών να φαντάζει υπέροχη και να δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά οι τσέπες των παραγωγών να είναι άδειες και τα πρόσωπα τους σκυθρωπά, καθώς βλέπουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους να μην έχει αντίκρισμα".