Κατά προτεραιότητα οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτές στα προγράμματα κατάρτισης των αγροτών
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η Απόφαση που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτών στο πλαίσιο της δράσης 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα αντλείται από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Mε τη συγκεκριμένη απόφαση «κατά τη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προτιμούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών» του Οργανισμού, ενώ για τη σειρά προτεραιότητας θα λαμβάνεται ο χρόνος εγγραφής στο μητρώο ανεργίας. Οι άνεργοι πέρα από την Περιφέρεια κατοικίας τους έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μια ακόμη Περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να απασχοληθούν. «Σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων των εκπαιδευτών από ανέργους οι υπολειπόμενες θέσεις», όπως αναφέρει η απόφαση, «θα καλύπτονται από εκπαιδευτές, ελεύθερους επαγγελματίες, υπαλλήλους του ίδιου του δικαιούχου, υπαλλήλους του ΥπΑΑΤ ή άλλων Υπουργείων, τους υπαλλήλους των Δήμων, Περιφερειών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κατόπιν μοριοδότησης επί τη βάσει κριτηρίων».
Σαν κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη ο τόπος κατοικίας του εκπαιδευτή, ο οποίος πρέπει να είναι εντός της Περιφέρειας. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων, για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ως άνω κατηγοριών, μπορεί να αντλείται και από την Περιφέρεια Αττικής.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας ανεύρεσης εκπαιδευτών με βάση τα παραπάνω κριτήρια, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση να ορίζει εκπαιδευτές από το μητρώο εκπαιδευτών, κατά παρέκκλιση της παραπάνω διαδικασίας.
Το ανώτατο όριο απασχόλησης των εκπαιδευτών όλων των κατηγοριών είναι 18 ώρες ανά εκπαιδευτή ανά πρόγραμμα κατάρτισης και κατ’ εξαίρεση 36 ώρες ανά εκπαιδευτή ανά πρόγραμμα κατάρτισης για τα προγράμματα κατάρτισης που λαμβάνουν χώρα σε νησιωτικές περιοχές, εκτός Κρήτης και Εύβοιας. Το ανώτερο όριο απασχόλησης για τους εκπαιδευτές δεν δύναται να ξεπερνά τις 810 ώρες ανά εκπαιδευτή στο σύνολο του έτους, με εξαίρεση τους εκπαιδευτές υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου το όριο απασχόλησης ανά εκπαιδευτή στο σύνολο του έτους, δε δύναται να ξεπερνά τις 360 ώρες.