Χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα, απορρόφηση και διάθεση του ροδακίνου στην ημερίδα του Δήμου Βέροιας (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ενημερωτική εκδήλωση για το ροδάκινο διοργάνωσε στο Μακροχώρι ο δήμος Βέροιας και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Κέντρο ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ Ν. Ημαθίας, τον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Ημαθίας και τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βεροίας.
Οι αγρότες που παραβρέθηκαν, όχι πολλοί στον αριθμό, άκουσαν χρήσιμες πληροφορίες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, την απορρόφηση αλλά και την διάθεση της παραγωγής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. "Δεν ασκούμε αγροτική πολιτική αλλά όταν μας δίνονται τα όπλα συμβάλουμε" τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης και θύμισε τις ποσότητες που απορροφήθηκαν και διατέθηκαν ως χυμός. "Έρχεται μια δύσκολη χρονιά. Ο δήμος στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και ευχή μας είναι να πάνε όλα καλά" πρόσθεσε.
Χαιρετισμό απηύθυναν, για το κέντρο "Δήμητρα" η Μαρία Τσιλοπούλου και για τον Σύλλογο Γεωπόνων η Πόπη Παπαοικονόμου. Η κ. Παπαοικονόμου ενημέρωσε για προγράμματα που τρέχουν και τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να συσπειρωθεί.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης ο οποίος τόνισε ότι το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά με εξευτελιστικές τιμές και με αποζημιώσεις που δεν πληρώθηκαν.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βέροιας Θανάσης Σιδηρόπουλος υπογράμμισε ότι ο δήμος εκμεταλλεύεται κάθε εργαλείο που έχει στην διάθεσή του και στάθηκε στα έργα αγροτικής οδοποιίας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Σιδηρόπουλος είπε ακόμη ότι έγινε καταγραφή όλων των αρδευτικών δικτύων του δήμου, αδειοδοτήθηκε το δίκτυο Βεργίνας - Παλατιτσίων και μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθούν φάκελοι για την αδειοδότηση και των υπολοίπων. Είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε μελέτη άρδευσης για την περιοχή της Μέσης και με το άνοιγμα προγραμμάτων χρηματοδότησης, ο δήμος θα προσπαθήσει να την εντάξει. Αντίστοιχη μελέτη, είπε ο κ. Σιδηρόπουλος, θα γίνει και για την Αγία Βαρβάρα.
Αναφορικά με την εκδήλωση, οι εισηγήσεις της ημερίδας κάλυψαν τρεις θεματικές ενότητες σχετικά με την φετινή παραγωγή Ροδάκινου (Συμπύρηνο και Επιτραπέζιο).
Η πρώτη ενότητα ασχολήθηκε με την Ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με την επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση των κατάλληλων Τεχνικών (κλάδεμα, λίπανση, αραίωμα κ.ο.κ) που μπορούν να συμβάλουν στην Βελτίωση της Ποιότητας του Ροδάκινου. Η παρουσίαση έγινε από την Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Γεωπόνο και Τακτική Ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.
"Ένας από του κύριους λόγους που παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση ροδάκινου είναι πως οι καταναλωτές δεν ικανοποιούνται από την ποιότητα και την γεύση λόγω μη ύπαρξης σταθερότητας στα δύο αυτά σημαντικά κριτήρια που θα τον οδηγήσουν στο να ξαναγοράσει ροδάκινα" τόνισε η ομιλήτρια και ανέλυσε το θέμα της ποιότητας των ροδακίνων.
Η δεύτερη ενότητα ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της Απορρόφησης και Διάθεσης της φετινής Ροδακινοπαραγωγής μετά την σχεδόν καταστροφική περσινή χρονιά. Η παρουσίαση έγινε από τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων ήτοι για το Συμπύρηνο Ροδάκινο από τον κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, Πρόεδρο της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και για το Επιτραπέζιο Ροδάκινο από τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεων που υπέβαλαν φέτος οι αγρότες μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών για αποζημίωση της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων έτους 2017 από τις Βροχοπτώσεις του προηγούμενου καλοκαιριού.
Τέλος στην Τρίτη Ενότητα αναλύθηκε η ανάγκη σύνδεσης της παραγόμενης ποιότητας του ροδάκινου με το υψηλό κόστος Παραγωγής και τις τιμές του παραγωγού λαμβάνοντας υπόψη την εξίσωση που λέει ότι όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός τόσο χειρότερη είναι και η ποιότητα. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
{jlex}flickr:72157690674977680{/jlex}