Κεράσι: Οι ζημιές σε Ιταλία και Ισπανία θα διαμορφώσουν την ευρωπαική αγορά
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Επιφυλακτικότητα επικρατεί στους κύκλους των κερασοπαραγωγών γύρω από το πώς θα εξελιχθεί η φετινή εμπορική περίοδος για το προϊόν, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός των προηγούμενων ημερών στους ορεινούς όγκους της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου καλλιεργείται το 80% της συνολικής παραγωγής, με τις συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού.
Καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, όπως μας μεταφέρουν εκπρόσωποι των καλλιεργητών, φαίνεται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή των ανταγωνιστριών χωρών, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, όπου επίσης σημειώθηκαν ζημιές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κ. Ταμπακιάρης, «εκτιμώ ότι δεν θα χαθούν οι αγορές, γιατί δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι τις καθορίζουμε από άποψη ποσοτήτων. Καθοριστικά θα είναι τα πράγματα με βάση τις απώλειες που θα έχουν η Βόρεια Ιταλία και η Βόρεια Ισπανία».
Προβληματισμό για το μέγεθος των ζημιών και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο της διακίνησης κερασιού, φέτος, εκφράζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Ν. Δημητριάδης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οι σοβαρές ζημιές που επικεντρώθηκαν στα ορεινά των Νομών Πέλλας και Ημαθίας δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την εμπορική δραστηριότητα σε σχέση με το προϊόν. Χαρακτηριστικά, όλος ο εμπορικός στόλος που στηριζόταν πολύ στον Αρχάγγελο, όπου, υπό κανονικές συνθήκες, παράγεται το 1/3 του κερασιού σε πανελλαδικό επίπεδο, και το 70% κατευθυνόταν σε εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει προβλήματα». Ο ίδιος εκφράζει ανησυχία ότι αυτές οι ζημιές, σε συνδυασμό και με εκείνες που έχουν προκληθεί συνολικά στα ορεινά κερασοχώρια, θα επιφέρουν δυσκολίες στο να καλυφθούν παραγγελίες από σοβαρές αλυσίδες του εξωτερικού. Ανάλογα προβλήματα προβλέπει ότι θα υπάρχουν για τη μεταποιητική βιομηχανία, όπου κατευθύνονται μικρές ποσότητες δεύτερης διαλογής.
«Η παραγωγή που έχει καλή ποιότητα θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό», σημειώνει από την πλευρά του ο Φ. Τσέμπης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών Κερασιού στον Αρχάγγελο, ο οποίος κάνει λόγο για ζημίες μέχρι και της τάξης του 100% εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στα μέσα Απρίλη. «Εμείς στον συνεταιρισμό είχαμε παραγωγή γύρω στα 8-9 εκατ. κιλά, με το 60%-70% να κατευθύνονται στην εξαγωγή. Την εγχώρια αγορά καλύπτουν κυρίως οι πρώιμες ποικιλίες. Φέτος, μιλάμε για ασήμαντες ποσότητες, και στα κτήματα από 400 μέτρα υψόμετρο και πάνω δεν υπάρχει παραγωγή. Το 60%-70% των αγροτεμαχίων ήταν στο καρπίδιο, δηλαδή είχαμε ξεπεράσει το άνθος. Σ’ αυτά κάηκαν τα πάντα».
Εξαγωγές
«Δεν υπάρχουν αγορές που να μην τις έχουμε ανοίξει», λέει ο Τ. Παγούνης, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμονας», που εξάγει το 60%-70% της παραγωγής, δίνοντας με αυτή τη διατύπωση την έκταση της δυναμικής του κερασιού ως προς τις εξαγωγές. Όπως εξηγεί, στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί κατά πολύ η ζήτηση και οι ποσότητες, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι μεγάλες. Κύριοι αγοραστές είναι οι Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αραβικά Εμιράτα, αλλά και Ουκρανία, Μολδαβία, Λετονία, Λιθουανία με μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ κύριος ανταγωνιστής εμφανίζεται η Ισπανία, που έχει το πλεονέκτημα της πρωιμότητας. Τονίζει, όμως, ότι οι αγορές για προϊόντα ευπαθή είναι καθορισμένες: «Ειδικά το κεράσι, επειδή απαιτεί γρήγορη κατανάλωση, δεν μπορεί να πάει για παράδειγμα στην Ινδία ή την Κίνα, γιατί τα αεροπορικά είναι πανάκριβα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Ταμπακιάρης, αναφέροντας ως σημαντικές αγορές για τον Συνεταιρισμό αυτές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και, τον τελευταίο καιρό, των ΗΑΕ, για τα οποία γίνονται διεργασες διεύρυνσης των συνεργασιών. Όσο για τις παραγγελίες, σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφορά και η ζήτηση, που θα διαμορφωθούν με την έναρξη της συγκομιδής, είναι αυτές που θα τις καθορίσουν. «Τώρα δένουμε κάποιες συνεργασίες με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν πράξη», κατέληξε.
Αρχές Μαΐου ξεκινάει η Αγιά
Την πρώτη βδομάδα του Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή στην περιοχή της Αγιάς, μετά τη Λαμία. Σύμφωνα με τον Θ. Σιμούλη, παραγωγό και μέλος του Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», υπήρξαν κάποια προβλήματα εξαιτίας του πάγου στις αρχές Απριλίου, που βρήκε την πρώιμη καλλιέργεια επάνω στην ανθοφορία, τα οποία, όμως, είναι μικρότερης έκτασης σε σχέση με πέρσι.
Μη καρπόδεση
Μικρότερες απώλειες στα πεδινά
Μικρότερης έκτασης είναι τα προβλήματα στις πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας, σε ορισμένες από τις οποίες παρατηρούνται κάποιες ζημίες σε ποικιλίες κερασιών από μη καρπόδεση αλλά όχι από παγετό, όπως ο ορεινός όγκος. «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε στο σύνολό τους τις ζημιές», σημειώνει ο Κ. Ταμπακιάρης, συμπληρώνοντας ότι «εάν υπάρχουν ζημιές μεγάλης έκτασης, πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη η τιμή και η ζήτηση για το κεράσι». «Οι αγορές υπάρχουν» επισημαίνει, αναφερόμενος στις δυνατότητες εξαγωγής, συμπληρώνοντας ότι οι φετινές ισορροπίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει έλλειψη από ποσότητες.
Πηγή: http://www.ypaithros.gr