Κεράσι: Μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής, ολοκληρώνεται η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες, πίσω πάνε οι όψιμες
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Ιδιαίτερα μειωμένη θα είναι φέτος η παραγωγή κερασιού, η οποία εκτιμάται να ανέλθει σε 40.000 τόνους. Κυριότερες αιτίες της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ήταν ο παγετός του Μαρτίου αλλά και η αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Πέλλα και Ημαθία διαθέτουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις με καλλιέργειες κερασιάς, ωστόσο έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για φυτεύσεις και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Φθιώτιδα, η Θεσσαλία και η Θράκη. Καλές οι τιμές παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες στη Λαμία οι οποίες έφτασαν φέτος έως τα 11 ευρώ / κιλό, χαμηλά ξεκίνησαν τα όψιμα στη Νάουσα σε σχέση με πέρσι, καλύτερες προβλέπονται για φέτος οι τιμές παραγωγού για τα όψιμα κεράσια στην Έδεσσα. Καθυστέρηση αναμένεται στη συγκομιδή των όψιμων κερασιών η οποία εκτιμάται να ξεκινήσει αρχές με μέσα Ιουνίου.
Πάνω από 120.000 στρέμματα πανελλαδικά, εξαιρετικά μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω παγετού και σκόνης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής, τεχνολόγος γεωπονίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων στη Νάουσα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα στρέμματα καλλιέργειας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις κερασιάς σε πολλές περιοχές (κυρίως στη Φθιώτιδα, Θράκη και Θεσσαλία). Πολλοί εγκαταλείπουν τις μεγάλες καλλιέργειες (καπνά, τεύτλα κ.α.) και στρέφονται στη δενδροκομία, με μεγάλος μέρος να κατευθύνεται στην κερασοκαλλιέργεια. Εκτιμώ ότι σήμερα ξεπερνάμε τα 120.000 στρέμματα καλλιέργειας (100.000 στρέμματα ήταν το 2011). Βέβαια ο κύριος όγκος της καλλιέργειας βρίσκεται στην Πέλλα και ακολουθεί η Ημαθία.
Φέτος αναμένεται να έχουμε πολύ μειωμένες παραγωγές. Πιθανόν να ευθύνεται ένας παγετός που είχαμε τον Μάρτιο, μπορεί να επηρεάστηκε και από τις όξινες βροχές με την αφρικανική σκόνη που είχαμε την εποχή της άνθησης. Ειδικότερα στις πεδινές περιοχές παρουσιάζουν ακαρπία κάποιες ποικιλίες που φτάνει σε ποσοστά ακόμη και 100%. Στις ημιορεινές περιοχές αναμένεται να έχουμε μια μέτρια παραγωγή. Όσον αφορά τις ορεινές περιοχές, που είναι άκρως ενδεικνυόμενες για την κερασοκαλλιέργεια, έχουμε κάποιες ποικιλίες που επηρεάστηκαν και θα δώσουν μειωμένες παραγωγές.
Προβλέπω η φετινή παραγωγή να φτάσει στους 40.000 τόνους. Οι θερμοκρασίες φέτος έφεραν μια παράταση του εύρους ωρίμανσης των ποικιλιών. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σε φυσιολογικές χρονιές σε περίπου 10 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή των όψιμων ποικιλιών. Φέτος βλέπουμε να επιμηκύνεται ο χρόνος ωρίμανσης. Ελπίζουμε την εποχή συγκομιδής να μην υπάρξουν βροχοπτώσεις, γιατί όλες σχεδόν οι ποικιλίες είναι «ευαίσθητες» και δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα (σκίσιμο καρπών)».
Ανεβαίνουν τα πρώιμα Burlat, ιδιαίτερα μειωμένα τα όψιμα στις πεδινές περιοχές
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Α.Σ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης: «Στην περιοχή έχουμε τόσο πρώιμες όσο και όψιμες ποικιλίες. Υπάρχει η ποικιλία Burlat η οποία είναι η πιο δυναμική από τις πρώιμες. Βρισκόμαστε στο μέσον της συγκομιδής. Εάν το κεράσι είναι ποιοτικό η τιμή που μπορεί να πιάσει μπορεί να φτάσει και τα 2 ευρώ. Φέτος η αγορά ξεκίνησε πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με πέρσι, γύρω στο 1 ευρώ / κιλό. Η παραγωγή στο κεράσι είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Εξαγωγές κάνουμε κυρίως στις μεσοπρώιμες ποικιλίες όπως είναι η Van. Ως προς τις όψιμες ποικιλίες η παραγωγή θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη, κατά 70%. Φέτος οι κερασιές στα πεδινά δεν έχουν παραγωγή, ίσως έπαιξε ρόλος και ο παγετός γι’ αυτό. Περιμένουμε καλύτερες παραγωγές από τις ορεινές περιοχές».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ρούλιας, παραγωγός από Λαμία δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν συγκομιστεί, ξεκινήσαμε 24 Απριλίου και ολοκληρώσαμε την συγκομιδή αρχές Μαΐου. Μιλάμε για τις ποικιλίες Bigarreu Burlat και Sweet Early. Εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής δεν κάναμε εξαγωγές προς την Ιταλία. Τα πρώτα που πουλήθηκαν κινήθηκαν στα 11 ευρώ / κιλό με χαμηλότερη τιμή τα 2,5 ευρώ / κιλό, τιμή παραγωγού. Τα πρώιμα κεράσια στην Λαμία αποτελούν μια δυναμική καλλιέργεια, στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα. Ως προς τις όψιμες ποικιλίες έχουμε καλές τιμές αλλά δεν έχουμε πολύ προϊόν. Στα πρώιμα κεράσια η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 80%. Οι γεωπόνοι μας είπαν ότι δεν έγινε καλή γονιμοποίηση λόγω της μεγάλης ποσότητας σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το φαινόμενο ήταν έντονο τόσο στην Ελλάδα όσο και τα Βαλκάνια. Στα όψιμα η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60%. Πλέον καλλιεργούμε τις ποικιλίες black star, larian, lapin και άλλες. Σε σχέση με την περσινή χρονιά η τιμή είναι διπλάσια, ξεκίνησε από τα 3.30 και η χαμηλότερη είναι στα 2,70 ευρώ / κιλό».
Πικρή γεύση άφησε η περσινή χρονιά λόγω υπερπαραγωγής
Ο κ. Δημήτριος Τσίτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινότητας Φλαμουριάς στην Έδεσσα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη (πάνω από 30%) σε σχέση με πέρσι. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στον παγετό που είχαμε τον Μάρτιο. Σοβαρές ζημιές από βροχοπτώσεις μέχρι στιγμής δεν έχουμε. Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας κερασιού Burlat. Στις όψιμες ποικιλίες κερασιών η συγκομιδή θα αρχίσει γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Με το εξωτερικό που μιλάμε έχουμε καλύτερες προσφορές. Οι τιμές παραγωγού πιστεύω θα κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Εξάγουμε κυρίως προς Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία».
Πικρή γεύση άφησε το 2015 στους παραγωγούς κερασιού της χώρας, καθώς η υπερπαραγωγή της χρονιάς, οδήγησε σε «πίεση» των τιμών, τις οποίες δεν κατάφεραν να στηρίξουν ούτε και οι εξαγωγές, παρότι κατέγραψαν επιδόσεις ρεκόρ, διασπώντας το φράγµα των 25.000 τόνων. Συνήθως η παραγωγή στην χώρα μας έφτανε από 40.000 έως 60.000 τόνους, ανάλογα µε τη χρονιά. Το 2015 ωστόσο φαίνεται ότι ξεπέρασε τους 70.000 τόνους και αυτό έφερε υπερπροσφορά.
Πηγή: www.agrotypos.gr