Μήλα KIKU: Το ταξίδι από τη Β. Ελλάδα στην Ασία
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τα μήλα της εταιρείας Πουλτσίδη, από τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της Καστοριάς, της Πέλλας, των ορεινών των Πιερίων, των Σερρών και άλλων περιοχών, πωλούνται εγχώρια και στο εξωτερικό.
Σχεδόν 1.500 τόνοι μήλων καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα μήλα Kiku και Emphyton Fruits βρίσκονται στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα μανάβικα. Άλλοι 500 τόνοι δαμάσκηνα και 1.000 τόνοι μήλα, συνολικού τζίρου 1 εκατ. Ευρώ, διακινούνται στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Τον τελευταίο χρόνο, τα φρούτα της φθάνουν και στο Ισραήλ.
Ελληνικά μήλα με ταυτότητα
Το μονοπώλιο των Kiku ανήκει εδώ και μια δεκαετία στον ελληνικό όμιλο Emphyton, του Γιώργου Πουλτσίδη.
Υψηλά σάκχαρα, τραγανότητα, συντηρησιμότητα και «ταυτότητα» είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά του «κλαμπ» των μήλων Kiku, των οποίων το μονοπώλιο στην ελληνική αγορά έχει, από το 2004, ο ελληνικός όμιλος Emphyton του Γεώργιου Πουλτσίδη.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ποικιλίας έγινε την περασμένη δεκαετία, και συγκεκριμένα το 2004, από τον νυν ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Όπως μας λέει ο κ. Πουλτσίδης, «το 2004 συναντήσαμε την ποικιλία Kiku στην οποία βρήκαμε χαρακτηριστικά μήλου που μέχρι τότε δεν κυκλοφορούσε στην Ελλάδα».
Τα μήλα Kiku έχουν κατακτήσει την ελληνική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια φθάνουν και στη Μέση Ανατολή. Η επιχείρηση από την Ημαθία πέρυσι διακίνησε περί τους 3.000 τόνους φρούτων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατείχαν τα μήλα της ποικιλίας Κiku, με 1.200 τόνους. Οι προμηθευτές τους διατηρούν τις καλλιέργειες σε κατεξοχήν μηλοπαραγωγικές περιοχές, όπως είναι η Καστοριά, η Πέλλα, τα ορεινά των Πιερίων, τα ορεινά του νομού Σερρών κ.ά.
Τα πλεονεκτήματα του ομίλου, σύμφωνα με τον κ. Πουλτσίδη –δεύτερη γενιά της οικογένειας– είναι «η αρκετά καλή γνώση του προϊόντος και η συνεχής παρακολούθηση των καλλιεργητικών μεθόδων που έχουν συμφωνήσει με τους παραγωγούς. Το γεγονός δε ότι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί καλλιεργούν τα ίδια δέντρα που έχουν προμηθευτεί από το φυτώριο, εξασφαλίζει τη σταθερότητα της πρώτης ύλης φύτευσης και φυσικά του τελικού προϊόντος». Δεν μπορεί βέβαια να παραβλεφθεί το νούμερο ένα πλεονέκτημα των μήλων Kiku, που αφορά στο ότι δεν γίνονται εισαγωγές του συγκεκριμένου brand name, καθώς η εταιρεία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό όργανο διακίνησης της ποικιλίας «Kiku – Pool Europe».
Ο όμιλος Emphyton Fruits, ο οποίος έχει καθιερώσει την αλλαγή της καλλιέργειας της μηλιάς σε εντατικά παραγωγικά συστήματα, ενέταξε στην αγορά νέες ποικιλίες, όπως η Kiku, η Red Cap, η Jonaprince, η Schniga.
Σε αυτή τη φάση, ξεκινά η δοκιμή και εγκατάσταση μιας νέας κοκκινόσαρκης ποικιλίας μηλιάς, με το brandname REDLOVE. Ένα μήλο με 20 φορές περισσότερες ανθοκυάνες από τα κοινά μήλα (γεγονός ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων), με γλυκιά και τραγανή σάρκα. Τα πρώτα 160 στρέμματα της ποικιλίας REDLOVE φυτεύονται φέτος. Καρπούς σε εμπορική κλίμακα θα έχουν σε 2 -3 χρόνια.
πηγή: www.ypaithros.gr