Ανέστειλαν για μια εβδομάδα τις κινητοποιήσεις οι παραγωγοί τεύτλων
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τις κινητοποιήσεις τους ανέστειλαν για μία εβδομάδα οι τευτλοκαλλιεργητές, καθώς η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης βρίσκεται στην Αθήνα προσπαθώντας να βρει λύση στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας.
Οι τευτλοπαραγωγοί και μηχανάτορες, στους οποίους από η ΕΒΖ χρωστάει τα 8 εκατ. από τα 10 εκατ. που συνολικά όφειλε από την τελευταία καμπάνια, είχαν προγραμματίσει για εχθές Τρίτη την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη, την οποία όμως ανέβαλαν δίνοντας έτσι ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών στη διοίκηση που προσπαθεί να εξασφαλίσει πόρους και υποστήριξη στα σχέδια βιώσιμης λειτουργίας της βιομηχανίας.
Το γεγονός πάντως είναι, ότι ένα χρόνο μετά την κυβερνητική αλλαγή και την αλλαγή διοίκησης, φέτος τον Ιανουάριο η ΕΒΖ Α.Ε. βρίσκεται στην ίδια θέση με εκείνη που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2015, αν όχι και σε χειρότερη. Οι παραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί, τιμολόγιο για την νέα καλλιεργητική περίοδο δεν έχει βγει, υπάρχει ανοικτή η υπόθεση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η πιθανή συνεργασία με βραζιλιάνικο όμιλο έχει «παγώσει» τους τελευταίους 2-3 μήνες.
Η επιχείρηση με τις πωλήσεις ζάχαρης κατορθώνει να κάνει προμήθειες- αφού είναι αναγκαίες οι εισαγωγές- και να παραμένει σε λειτουργία, αλλά δεν μπορεί έτσι να ξεφύγει από το τέλμα.
«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την βιομηχανία και μάλιστα προτείναμε, ένα μέρος των χρημάτων που μας οφείλονται, ένα ποσοστό 8%-10%, να το πάρουμε σε μετοχές. Αλλά εννοείται πως διεκδικούμε να πληρωθούμε για τα τεύτλα που προμηθεύσαμε, παίρνοντας το ρίσκο να σπείρουμε για μια ακόμη σεζόν έχοντας την άσκημη εμπειρία της προηγούμενης καμπάνιας», τόνισε ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης.
Να σημειωθεί πως οι καλλιεργητές υποστηρίζουν ότι η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να επιστρέψει στις παλιές καλές ημέρες, καθώς υπάρχει το υποστηρικτικό πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνδεδεμένης καλλιέργειας που εξασφαλίζει καλύτερες αμοιβές στο χωράφι. Αλλά, θα πρέπει και να καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται και, να δοθούν, πλέον, έγγραφες εγγυήσεις για τις πληρωμές τις νέας καμπάνιας.
Ότι είναι να γίνει, με την ΕΒΖ, θα γίνει στο επόμενο δίμηνο καθώς ο χρόνος πιέζει αμείλικτα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, η οποία κανονικά αρχίζει με τη σπορά μέσα στο Φεβρουάριο.
Πηγή: http://www.voria.gr