BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Στούπης: Η ακαρπία στα συμπύρηνα δεν οφείλεται στον παγετό - Τι αλλαγές θα γίνουν στον ΕΛΓΑ

stoumpis makro

Άσχημα νέα κόμισε στους Ημαθιώτες παραγωγούς ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής στο Μακροχώρι. Στην ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας, ο κ. Στούπης Ενημερωτική συνάντηση με εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα είχε χθες στο Μακροχώρι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής είπε ότι η ακαρπία στα συμπύρινα δεν προκλήθηκε από παγετό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα αποζημιωθούν. Τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στην συνάντηση του Μακροχωρίου συνόδευε ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Λαχαναγοράς Δημήτρης Χαμπίδης ενώ οι αγρότες που παρακολούθησαν την ενημέρωση ήταν λίγοι.

Ξεκινώντας την ενημέρωσή του ο κ. Στουμπής, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν στο θέμα της φετινής ακαρπίας. «Είπα ότι θα σεβαστώ το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής. Ο χαρακτήρας του ΕΛΓΑ είναι αποζημιωτικός κι όχι επιδοματικός. Έτσι οι αποζημιώσεις δίνονται με βάση ότι προβλέπει ο κανονισμός. Το πόρισμα λέει ότι παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής, με έντονες διακυμάνσεις. Οι παγετοί που σημειώθηκαν ήταν μικρής έντασης και περιορισμένης διάρκειας αλλά δεν ήταν ικανοί να επιφέρουν μείωση της παραγωγής. Μέχρι και στις 27 Μαρτίου οι θερμοκρασίες γύρω στους 10 βαθμούς και οι βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν την καρπόδεση. Μετά τις 27 Μαρτίου, είχαμε υψηλότερες θερμοκρασίες, ιδανικές για καρπόδεσης. Τα άνθη δεν αναπτύχθηκαν φυσιολογικά λόγω χαμηλών θερμοκρασιών του Μαρτίου. Εντύπωση προκαλεί η μειωμένη παραγωγή στις ποικιλίες Α37 και ΕΒΕΡΤ. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται αποδεκτή αιτία ο παγετός για την ζημιά που υπάρχει».

stoumpis makro1

Ο κ. Στουμπής ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με τα Πανεπιστήμια να γίνει μια έρευνα γι αυτό το συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί ακαρπία και μπορεί να φτάσει μέχρι και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών.

Αναφορικά με τα ΠΣΕΑ, ο κ. Στουπής είπε για να υπάρξει ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης, πρέπει να υπάρχει ζημιά 30% ανά νομαρχιακή ενότητα και αυτό δεν εξαρτάτε από την Εθνική Κυβέρνηση αλλά από τη Νομοθεσία της ΕΕ. «Προσπαθούμε το 30% ανά νομαρχιακή ενότητα να το κάνουμε ανά θύλακα καλλιέργειας» είπε ο κ. Στουπής και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν γρηγορότερα διότι κάθε χώρα δικαιούται να υποβάλει ένα τέτοιο πρόγραμμα κάθε χρόνο. Ακολουθεί η αναμονή για την έγκριση από την ΕΕ και αμέσως μετά οι διαδικασίες που απαιτούνται εντός της χώρας για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Οι κτηνοτρόφοι 

Για τους κτηνοτρόφους, ο κ. Στουπής είπε ότι είναι ο αδικημένος κλάδος διότι πληρώνει περισσότερα και πολλές από τις ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ δεν υπάρχουν ενώ άλλες νέες δεν καλύπτονται. «Αυτό που είναι αποφασισμένο είναι να χωρίσουμε τα δυο ταμεία, φυτικής και ζωικής παραγωγής. Επίσης θα αλλάξουμε τον κανονισμό και θα εντάξουμε νέες ζημιές (πχ. Καταρροϊκός). Το κομμάτι των εισφορών θα εξεταστεί ξανά. Αυτό που παρουσιάστηκε φέτος, η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, η εκτίμηση των καθηγητών είναι ότι οφείλεται στην διατροφή. Λόγω των καιρικών συνθηκών τα ζώα χρειάζονταν ειδική διατροφή».

Ο κ. Στουπής είπε ότι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μπορούν να μπει κάθε αίτιο ζημίας αλλά το ζήτημα είναι που θα φτάσει το ασφάλιστρο. «Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε τι θα εντάξουμε στον κανονισμό. Δεν υπάρχει κανένα ασφαλιστικό σύστημα που να καλύπτει 100%. Οπότε θέλουμε ένα ασφάλιστρο βατό για τους παραγωγούς. Η απόφαση της πολιτικής μας ηγεσίας είναι ότι δεν θα πληρώσουμε το νταβατζιλίκι στην ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό από τα ασφάλιστρά σας που πήγαινε εκεί» είπε ο κ. Στουπής.

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αποζημιώσεων, ο κ. Στουπής είπε ότι οφείλονται στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στο δεύτερο μνημόνιο. Τα μισά χρήματα που πρέπει να δείχνει ως πρωτογενές πλεόνασμα το Υπουργείο, τα έχει επωμιστεί ο ΕΛΓΑ. Τα λεφτά λοιπόν υπάρχουν αλλά παραμένουν στα ταμεία για να εμφανίζονται ως πλεόνασμα και θα μπορούν να δοθούν μετά τον Γενάρη.

Για τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Ο κ. Στουπής είπε ότι τέλος Σεπτέμβρη θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που θα θέσει για διαβούλευση στον ΕΛΓΑ η πολιτική ηγεσία. Μιλώντας γι αυτές είπε τα εξής:

- Πρώτο θα γίνει η διαχωρισμός των δυο ταμείων, φυτικού και ζωικού.

- Στήριξη στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ. «Υπάρχει ένα κονδύλιο 200 εκατομμύρια για να ανοίξει ο ιδιωτικός χαρακτήρας της γεωργικής ασφάλισης. Τα χρήματα είναι το...τυρί αλλά η ιδιωτική ασφάλιση που έρχεται είναι η...φάκα» είπε ο κ. Στουπής εξηγώντας ότι θα καταστρέψει τον ΕΛΓΑ και μετά την πενταετία η ασφάλιση θα εκτιναχτεί στα ύψη.

- Απόλυτη διαφάνεια στον ΕΛΓΑ και στόχος να παραμείνει να λειτουργεί ως αποζημιωτικός οργανισμός κι όχι ως επιδοματικός οργανισμός. «Δεν θα παίξουμε παιχνίδι με τον ΕΛΓΑ» είπε ο κ. Στουπής.

- Θα χωριστεί η πραγματογνωμοσύνη από την έκθεση οικονομικής ζημιάς. Δεν θα υπάρχουν οριοδείκτες. Με ηλεκτρονικό τρόπο και με GPS θα πηγαίνει ο γεωπόνος στο χωράφι, θα βγάζει φωτογραφίες, θα κάνει την καταγραφή ζημιάς και αμέσως μόλις πάει στο γραφείο θα ετοιμάζει το πόρισμα και θα το σηκώνει ηλεκτρονικά στον ΕΛΓΑ. Έτσι ο παραγωγός θα μπορεί να δει άμεσα το πόρισμα και αν χρειαστεί να κάνει την ένσταση. Έτσι θα γίνει εξοικονόμηση χρόνου τριών μηνών.

- Το ασφάλιστρο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά να «χτίζεται». Να μην είναι δηλαδή το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή θα γίνουν ζώνες επικινδυνότητας και ανάλογα με τον βαθμό θα είναι και το ύψος του ασφάλιστρου.

- Θα υπάρξει κριτήριο ευσυνείδητου παραγωγού. Αυτοί που θα καλλιεργούν για να παράξουν θα αποζημιώνονται παραπάνω από αυτούς που καλλιεργούν μόνο για τις επιδοτήσεις.

- Αυτοί που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και με όνομα προέλευσης θα έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις.

- Στους νέους αγρότες και στις ομάδες παραγωγών χαμηλότερα ασφάλιστρα.

- Θα γίνει μέσα στον ΕΛΓΑ σχολείο Επιμόρφωσης γεωπόνων και υπαλλήλων.  

Αντιχαλαζική προστασία

Για την αντιχαλαζική προστασία είπε ότι θα γίνει σύμβαση μέχρι το 2018 με τα αεροπλάνα. «Σκεπτόμαστε να προετοιμάσουμε καλά και την επόμενη σύμβαση. Θα προηγηθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο και θα πραγματοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης της δουλειάς που κάνει το αεροπλάνο. Το πρόγραμμα κοστίζει 6 εκατομμύρια τον χρόνο και πρέπει να τα ψάξουμε όλα» είπε ο κ. Στουπής και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα με τα αντιχαλαζικά δίχτυα θα συνεχιστεί και ο ΕΛΓΑ θα βοηθήσει παραγωγούς στην εγκατάσταση. Ο κ. Στουπής είπε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης έτοιμης κατασκευής, η δυνατότητα να γίνει επιλογή κατασκευής μετά από μελέτη και τέλος η δυνατότητα ιδιοκατασκευής.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69