tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Βέροια: Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση αστυνομικών και δημοσιογράφων

Έπεσε η αυλαία της ειδικής εκπαίδευσης για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των μέσων ενημέρωσης, που διοργάνωσε το προηγούμενο τετραήμερο στη σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Βέροια, το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ (ICSJ), σε συνεργασία με την UNESCO.

Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η ενίσχυση των στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας με τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τους δημοσιογράφους, σεβόμενα το έργο τους και την ελευθερία του Τύπου αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία τους ώστε να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από βίαιες ομάδες με πολιτικά ή εγκληματικά κίνητρα.

Π. Μαρινάκης: Εξαιρετική η πρωτοβουλία - Σύντομα περισσότερες καλές ειδήσεις για το ICSJ
Την πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ (ICSJ) εξήρε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε χαιρετισμό του, που μετέφερε στους συμμετέχοντες στην εκπαίδευση, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Σχολή στη Βέροια.

«Ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και εποπτεύων τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορώ παρά να σας συγχαρώ για την δράση σας» τονίζει ο κ. Μαρινάκης στον χαιρετισμό του, υποσχόμενος πως «σύντομα θα έχουμε και περισσότερες καλές ειδήσεις για το ICSJ».

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, επισημαίνοντας ότι είναι συνταγματική υποχρέωση, ενώ κατοχυρώνεται και από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και προσθέτει: «Η ελευθερία του Τύπου και η υποστήριξη του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, είναι προϋπόθεση, οξυγόνο Δημοκρατίας γι' αυτό και αποτελεί για εμάς πρώτιστη προτεραιότητα». Υπογραμμίζει δε, ότι «ειδικά, σε ένα περιβάλλον σύνθετο, απαιτητικό και ενίοτε επικίνδυνο, η ασφάλεια των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, συνιστούν κύριο μέλημά μας».

Ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει ακόμη πως μπορεί σήμερα οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος να έχουν αλλάξει, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, αλλά το ζητούμενο, όπως σημειώνει, παραμένει το ίδιο: «Η διασφάλιση της προσωπικής τους ασφάλειας αφενός, αλλά όλων των διευκολύνσεων που πρέπει να τυγχάνουν με απώτερο σκοπό την πλήρη κάλυψη των γεγονότων και, εν τέλει, την αντικειμενικότερη κατά το δυνατόν ενημέρωση των πολιτών».

«Στο πεδίο», συνεχίζει ο κ. Μαρινάκης, «δεν είναι λίγες οι φορές που τα πιο θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μοιάζουν να συγκρούονται. Το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση πολλές φορές απειλήθηκε από την καταχρηστική επίκληση του δικαιώματος στην ασφάλεια. Και άλλες τόσες φορές το δικαίωμα στην ασφάλεια υποτάχθηκε και καταστρατηγήθηκε από την επίκληση του δικαιώματος του "συνέρχεσθαι". Πολλές φορές οι αστυνομικοί κλήθηκαν να κάνουν οι ίδιοι μια δύσκολη στάθμιση στο πεδίο. Άλλοτε κρίνοντας ψύχραιμα και δίκαια. Άλλοτε όμως επιπόλαια και άστοχα. Τούτο δείχνει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Τη σημασία της εκπαίδευσης, της γνώσης, της εμπειρίας. Αυτή είναι και η συμβολή αυτού του σεμιναρίου. Να παράσχει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα εκπαίδευσης που προετοιμάζει κατάλληλα τους αστυνομικούς ώστε να υπηρετήσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όχι ως δικαιώματα που συγκρούονται αλλά ως δικαιώματα που αλληλοσυμπληρώνονται, προστατεύοντας την ελευθερία και την ασφάλεια των πολλών».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης εντάσσονται κι εκεί στοχεύουν τα σεμινάρια που γίνονται τόσο σε δημοσιογράφους, όσο και στα σώματα ασφαλείας. «Το κλειδί εδώ είναι να υπάρξει αμοιβαία, αμφίδρομη, κατανόηση, ώστε να διασφαλιστούν τόσο η ελευθερία του Τύπου, όσο και η ασφάλεια των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης που επιτελούν το λειτούργημά τους» τονίζει και συμπληρώνει: «Γι' αυτό και κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η εκπαίδευση των Δυνάμεων Ασφαλείας σε ζητήματα ασφάλειας δημοσιογράφων και ελευθερίας της έκφρασης, σε συνεργασία με την UNESCO, μόνο επαίνους αξίζει».

Ο κ. Μαρινάκης συγχαίρει επίσης όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα: το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ, την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, την ΕΣΗΕΜ-Θ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ΕΡΤ, τη ΔΕΠΘΕ και το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου, υπό την επιστημονική ευθύνη του οποίου τελείται η πρωτοβουλία αυτή.

Δ. Γαλαμάτης: Ό,τι πιο σπουδαίο έχει πετύχει το Κέντρο - Προγραμματίζονται και άλλες δράσεις

Τη δράση του Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και Επαγγελματιών των ΜΜΕ (ICSJ), σε συνεργασία με την UNESCO, εξήρε και στον δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, υπογραμμίζοντας πως «προασπίζοντας κανείς το δημοσιογραφικό λειτούργημα, προασπίζει ουσιαστικά το δικαίωμα του πολίτη και των κοινωνιών ευρύτερα να έχουν εύκολη, γρήγορη και έγκυρη πρόσβαση στην ενημέρωση και την πληροφορία».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εκπαίδευση για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των Μέσων Ενημέρωσης, που διεξήχθη στη σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βέροια, ο κ. Γαλαμάτης εξήγησε: «ένα από τα πεδία που έχουμε παρατηρήσει πως δημιουργείται -τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς- μία δύσκολη κατάσταση ως προς το διαχείριση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προάσπισης του δικαιώματος του πολίτη σε έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στην πληροφορία, είναι στα πεδία όπου πολύ συχνά συναντώνται δύο πολύ σημαντικές επαγγελματικές ομάδες: από τη μία πλευρά η Ελληνική Αστυνομία και από την άλλη οι δημοσιογράφοι. Θέλουμε, λοιπόν, αξιοποιώντας αυτή τη συνέργεια με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να φέρουμε αυτές τις δύο ομάδες κοντά. Όχι για να δημιουργήσουμε καλύτερες κοινωνικές σχέσεις, αλλά για να μπορέσουμε, μέσα από την εκπαίδευση, να δώσουμε τη δυνατότητα και στους μεν και στους δε, χωρίς προβλήματα κι εμπόδια, να κάνουν τη δουλειά τους σωστά».

Ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υπογράμμισε τη σημασία των δράσεων που διοργανώνει ευρύτερα το ICSJ, χαρακτηρίζοντας την εκπαίδευση στη Βέροια «ό,τι πιο σπουδαίο έχει πετύχει το Κέντρο μέχρι στιγμής» και υπογραμμίζοντας πως «φιλοδοξία μας είναι οι εκπαιδεύσεις αυτές να έχουν και συνέχεια ώστε να γίνουν κοινωνοί αυτών όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες και των δύο χώρων».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γαλαμάτης στη συνέργεια με την UNESCO, έναν από τους διεθνείς οργανισμούς, το ενδιαφέρον των οποίων έχει προσελκύσει το Κέντρο. «Αυτές οι δράσεις έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον μεγάλων οργανισμών που ασχολούνται με συναφή ζητήματα σε όλο τον πλανήτη. Αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχής που η UNESCO έχει ρίξει το βλέμμα της πάνω στο Κέντρο και τις δράσεις του, όπως επίσης το Συμβούλιο Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσοι μετέχουν στο ICSJ, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής δράσης. Ευχαρίστησε επίσης την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τους ιθύνοντες της σχολής που φιλοξένησε την εκπαίδευση, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για τη σημαντική τους συνεισφορά στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Ν. Παναγιώτου: Υψηλής ποιότητας εκπαίδευση που όμοιά της δύσκολα βρίσκει κανείς
Για μία υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, που αντίστοιχή της πολύ δύσκολα βρίσκεις, έκανε λόγο στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου. «Αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας μας», τόνισε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος είναι και επιστημονικά υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος. «Αποδείξαμε», υπογράμμισε, «ότι μέσα σε λίγους μήνες μπορούμε να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε μια επαγγελματικού επιπέδου εκπαίδευση, η οποία αναγνωρίστηκε και από την UNESCO για την ποιότητά της. Αυτό σηματοδοτεί την απαρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας».

«Είμαστε παρόντες στο πεδίο, σε πολύ στενή συνεργασία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και ειδικά με την ΕΣΗΕΜ-Θ, που εκπροσωπεί εδώ ο Γιάννης Κοτσιφός (σ.σ. διευθυντής του Ιδρύματος), με την πολύ σημαντική υποστήριξη της Πολιτείας και ειδικά του ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, του κ. Γαλαμάτη, αλλά ταυτόχρονα έχοντας δημιουργήσει και μια πολύ στενή συνεργασία με τη Σχολή Μετεκπαίδευσης εδώ, στη Βέροια» σημείωσε ο κ. Παναγιώτου κι ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή της.

«Πίσω απ' όλη αυτή την προσπάθεια είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν τη διαφορά. Κι αυτή τη διαφορά την έκαναν οι συνεργάτες κι όλοι όσοι συμμετείχαν ενεργά για να στηθεί όλη αυτή η εκπαίδευση, όπως είναι ο Δρ. Ηλίας Νικέζης, όπως είναι ο Χρήστος Μπλατσιώτης (σ.σ. από τη ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης), όπως είναι η διευθύντρια της σχολής στην οποία βρισκόμαστε, η Σοφία Γαϊτανίδου, ο Απόστολος Καραμπαγλίδης και η Πέτρα, η οποία έχει έρθει από το Πρίνστον και κάνει πρακτική στην Ελλάδα. Και φυσικά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή του για τη διάδραση με τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας και των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στην εκπαίδευση εξέφρασε ο εκπρόσωπος της UNESCO Mehdi Benchelah, που μαζί με τον ειδικό εκπαιδευτή Philippe Perez μοιράστηκαν εμπειρίες και τεχνογνωσία ετών στον συγκεκριμένο τομέα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκπαίδευσης -η οποία περιείχε και ασκήσεις πεδίου- ήταν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας της έκφρασης και με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, τις πρακτικές επιχειρησιακές πτυχές και τις αρχές της επικοινωνίας, την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των μέσων ασφαλείας και των μέσων ενημέρωσης κ.ά. «Ελπίζω ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι κι ότι η εκπαίδευση αυτή θα σας φανεί χρήσιμη» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Mehdi Benchelah απευθυνόμενος στους εκπαιδευόμενους.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης -μεταξύ άλλων- ο αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Βέροιας Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Ημαθίας Ανδρέας Καλογερόπουλος.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69