tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας και οι αντιδράσεις της Ένωσης Ιατρών Ημαθίας

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας εξέδωσε πρόσφατα μια αυστηρή ανακοίνωση, αντιδρώντας στην κατάταξη του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας από τη ζώνη Ά στην ζώνη Β των άγονων και προβληματικών περιοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η συγκεκριμένη αλλαγή, που έγινε με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την επιβίωση του νοσοκομείου και τις συνέπειες στους γιατρούς και την τοπική κοινότητα.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών εκφράζει «έκπληξη, απορία και απογοήτευση» για την απόφαση αυτή. Το νοσοκομείο της Νάουσας και το τοπικό ΠΕΔΥ, που από το 2019 ήταν στη ζώνη Ά, πλέον κατατάσσονται στη ζώνη Β, γεγονός που θεωρείται ότι θα πλήξει σοβαρά τη βιωσιμότητα του νοσοκομείου.

Η Ένωση Ιατρών επισημαίνει την πανελλήνια εξαίρεση του νοσοκομείου της Νάουσας, μαζί με το νοσοκομείο Καλαμάτας, στην υποβάθμιση από τη ζώνη Ά στη ζώνη Β. Ωστόσο, το νοσοκομείο της Καλαμάτας πέτυχε δέσμευση από τον υπουργό Υγείας για επανένταξή του στην Α’ ζώνη, αφήνοντας το νοσοκομείο Νάουσας με την ανασφάλεια της νέας κατάταξης.

Η Ένωση θέτει σαφή ερωτήματα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην υποβάθμιση. Δεν υπήρξαν βελτιώσεις στις υποδομές ή στην οικονομική κατάσταση της περιοχής, ενώ η ανεργία και η φυγή νέων ζευγαριών συνεχίζουν να αποτελούν βασικά προβλήματα. Επιπλέον, η έλλειψη κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η μαιευτική κλινική, που παραμένει κλειστή για πάνω από μια δεκαετία, και η υποστελέχωση των τμημάτων, ενισχύουν την αίσθηση ότι η απόφαση για υποβάθμιση ήταν άδικη και άτοπη.

Η αλλαγή της κατάταξης έχει οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τους γιατρούς του νοσοκομείου, όπως η απώλεια εισοδήματος 100-200 ευρώ μηνιαίως και η απώλεια της δυνατότητας μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις ανά την επικράτεια μετά τη συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας.

Η υποβάθμιση του νοσοκομείου Νάουσας καθιστά δύσκολη την προσέλκυση νέων γιατρών, ενώ τα γειτονικά νοσοκομεία της Βέροιας και των Γιαννιτσών, που βρίσκονται στη ζώνη Α' και Β', έχουν πλεονεκτήματα στην προκήρυξη θέσεων. Αυτή η κατάσταση αφήνει το νοσοκομείο της Νάουσας σε μειονεκτική θέση στον αγώνα για τη διατήρηση ιατρικού προσωπικού.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι επιπτώσεις της απόφασης ξεπερνούν το νοσοκομείο της Νάουσας, υπογραμμίζοντας την ευρύτερη τάση ιδιωτικοποίησης στον χώρο της υγείας. Η Ένωση Ιατρών υποστηρίζει ότι τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται στις άγονες ζώνες είναι ανεπαρκή και καταργούνται εύκολα, ενώ ζητά πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των γιατρών του ΕΣΥ.

Η Ένωση Ιατρών καλεί πολίτες, φορείς και σωματεία σε σύσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου, με θέμα την ενημέρωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο και την από κοινού δράση για την αποτροπή της υποβάθμισής του και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69