tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημερίδα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΜΑΕΔ

Ημερίδα ιατρικού ενδιαφέροντος με θέμα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση [ΚΑΡΠΑ] πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του Δήμου Βέροιας.

Στον χαιρετισμό της η εθελόντρια διευθύντρια του Κέντρου, Μελίνα Δαμιανίδου, είπε “είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να δίνουν βοήθεια στον συνάνθρωπο όταν αυτός την χρειάζεται κι όσες περισσότερες ζωές βοηθούμε τόσο το καλύτερο. Η ΚΑΡΠΑ έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Στο Κέντρο φιλοξενούμε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι σημαντικό να είμαστε γνώστες. Πρέπει όλες οι δομές να στελεχωθούν με απινιδωτές”.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, Ηλίας Πλιόγκας, στον χαιρετισμό του είπε “το Νοσοκομείο Βέροιας και το Κέντρο είμαστε μια οικογένεια” και συνέχισε ενημερώνοντας τους πολίτες για το σπουδαίο έργο που γίνεται στην καρδιολογική κλινική και στην αναβάθμιση που γίνεται, τόσο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής όσο και σε προσωπικό. “Το διαμάντι του νοσοκομείου, η καρδιολογική κλινική στηρίζει όχι μόνο τον νομό Ημαθίας, αλλά κι ευρύτερα όλη την περιοχή, από την Πιερία έως την Καστοριά”.

Ο ιατρός νευρολόγος και επιστημονικός διευθυντής ΚΕΜΑΕΔ, Γιώργος Τσαλέρας, στην εισήγησή του είπε “το ΚΕΜΑΕΔ συνδιοργανώνει και μετέχει σε ενημερωτικές δράσεις, γενικού, κοινωνικού και ιατρικού ενδιαφέροντος. Αρωγός σε κάθε δράση που άπτεται της ιατρικής επιστήμης παραμένει η Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Βέροιας με τον επικεφαλής της, Δρ. Ιωάννη Βογιατή, σταθερό στήριγμα της δομής. Η σημερινή συνάντηση είναι αφιερωμένη στο πιο σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά. Ένα όργανο υπεύθυνο για μεγάλο ποσοστό αιφνίδιων θανάτων σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Τα μέλη της Καρδιολογικής Κλινικής θα συμβάλλουν στην εξοικείωση και ενημέρωση σχετικά με τη βασική υποστήριξη ζωής”.

Στον χαιρετισμό του ο Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Βέροιας είπε “είμαι ευχαριστημένος γιατί η σημερινή ημερίδα είναι η συνέχεια μιας ημερίδας που είχε γίνει το 2011, στην ίδια αίθουσα στην οποία είχαμε τότε συζητήσει με τον αιφνίδιο θάνατο και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Μέσα σε αυτά που είχαμε πει, υπήρχε στη γενική βιβλιογραφία και στη διεθνή, ας πούμε, επιστημονική κοινότητα η κουβέντα για τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καρδιακή ανακοπή, και μετά από 13 χρόνια ερχόμαστε και λέμε ότι ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής   όχι μόνο έχει επιβληθεί κατά κάποιο τρόπο αλλά είναι απαραίτητο σε ορισμένους χώρος πχ σε μαζικούς χώρους, σε αθλητικούς χώρους... Άρα λοιπόν αυτό σήμερα ερχόμαστε εμείς να κάνουμε, με τη συνδρομή της κας Δαμιανίδου, η οποία μας παραχώρησε τον χώρο και την αιγίδα, να ενημερώσουμε το κοινό για θέματα πρώτων βοηθειών και κυρίως για τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις σώζει ανθρώπινες ζωές. Ειδικά τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά αυτά που συμβαίνουν σε αθλητικούς χώρους ή σε μαζικούς χώρους, ο ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, θα μπορεί να σώσει πολλές φορές την ανθρώπινη ζωή. Θα πρέπει ενημερώσεις να γίνουν και  στα σχολεία, ειδικά τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων (β, γ λυκείου) θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν, καθώς είναι πολύ εύκολη η χρήση του. Σε κάθε περίπτωση, η γνώση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε σχέση με την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι αυτή που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που θα βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη. Μέσα στις επόμενες φιλοδοξίες μας, με την στήριξη του Υπουργείου, είναι η ενημέρωση στα σχολεία και η εκπαίδευση μαθητών β και γ λυκείου για τη χρήση του εξωτερικού απινιδωτή”.

Στη συνέχεια, ο καρδιολόγος Ευάγγελος Σδόγκος, Επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Βέροιας με την βοήθεια των ειδικευμένων της Καρδιολογικής Κλινικής, Παναγιώτας Θεοδοσίου και Ελευθέριου Μαρκίδη, ενημέρωσε το κοινό σε θέματα πρώτων βοηθειών με παράλληλη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού και ακολούθησε συζήτηση.

Για την παρουσίαση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης χρησιμοποιήθηκε ο εξωτερικός απινιδωτής της 11η ΤΟΜΥ Βέροιας (Προμηθέας).

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69