tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ομιλία για την ανακουφιστική φροντίδα και την αξία του εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε στην Βέροια

Ενημερωτική ομιλία με θέμα «Ανακουφιστική φροντίδα και η αξία του εθελοντισμού – Το δικαίωμα του ασθενή στην αξιοπρεπή αντιμετώπιση» πραγματοποιήθηκε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και το Δ.ΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας – Τμήμα Νοσηλευτικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, συγκεντρώθηκαν μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δ.ΙΕΚ και πολίτες για να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα ομιλία για την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών.

Ασθενείς που νοσούν από σοβαρή ασθένεια μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά σε πολλές πτυχές της ζωής τους, όπως σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά, πολλές φορές με υπερβολικές απαιτήσεις. Εδώ έρχεται η ανακουφιστική φροντίδα για να ανακουφίσει τα πολλαπλά βάρη που σχετίζονται με μια σοβαρή ασθένεια και να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο στους ασθενείς όσο και στην οικογένειά τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη του Δ.ΙΕΚ Νοσηλευτικής, Δέσποινα Γεωργιτζίκη.

Η εκπαιδεύτρια του ΔΙΕΚ Γ.Ν. Βέροιας, Παρασκευή Παρτσιοπούλου, αναφέρθηκε στην έννοια και την φιλοσοφία της ανακουφιστικής φροντίδας, στους ασθενείς που μπορούν να λάβουν ανακουφιστική φροντίδα, στα σημεία που παρέχεται η ανακουφιστική φροντίδα (στο σπίτι του ασθενούς, σε ξενώνες βραχείας νοσηλείας, σε μονάδες ημερήσιας φροντίδας ή σε δομές σε νοσοκομεία), στους επαγγελματίες που παρέχουν ανακουφιστική φροντίδα (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτή κ.α), στα οφέλη της ανακουφιστικής φροντίδας και στους τρόπους που μπορεί κάποιος να λάβει ανακουφιστική φροντίδα.

Πρωταρχικό μέλημα της ανακουφιστικής φροντίδας είναι η ανακούφιση του πόνου και άλλως συμπτωμάτων του ασθενούς που δυσκολεύουν την ζωή του. Προσφέρει επίσης ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένεια του, κοινωνική μέριμνα και πνευματική στήριξη.

Η ανακουφιστική φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Παρέχεται σε συνδυασμό με θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Ο ασθενής παρακολουθείται από τον θεράπων ιατρό του ακολουθεί τις θεραπείες που του συστήνει αλλά παράλληλα του προσφέρεται και ανακουφιστική φροντίδα για την ανακούφιση του πόνου και των δυσάρεστων συμπτωμάτων της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Η διεπιστημονική ομάδα της ανακουφιστικής φροντίδας συνεργάζεται με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανακουφιστική φροντίδα σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη και αυξημένο ποσοστό ικανοποίηση ασθενών και φροντιστών από την παροχή φροντίδας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την δημιουργία κρατικών δομών  παροχής ολοκληρωμένης ανακουφιστικής φροντίδας.

Έπειτα η εκπαιδεύτρια του ΔΙΕΚ Γ.Ν. Βέροιας, Βιργινία Αναστασίου, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού. Μίλησε για την έννοια του εθελοντισμού, τις μορφές του, στα αίτια που ο εθελοντισμός δεν είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις  του εθελοντή, στην σημασία του εθελοντισμού στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας

Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη μέσα από την οποία οι άνθρωποι αποκτούν νέες δεξιότητες και γίνονται ενεργοί πολίτες. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει πολλές μορφές, δεν έχει πλαίσια κι όρια.

Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικού-μορφωτικού επιπέδου, που προσφέρει ανιδιοτελώς ελεύθερο χρόνο, σέβεται και αγαπά τον συνάνθρωπο, εντάσσεται συχνά σε κάποιο φορέα – οργανισμό και δεν αμείβεται.

Στο τέλος οι εκπαιδεύτριες απάντησαν σε ερωτήματα και συζήτησαν με το κοινό.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69