tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματα, από τη Διατροφολόγο Τσολάκη Μαρία

 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σήμερα μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Διακρίνονται σε οξείες και σε χρόνιες παθήσεις οι οποίες δημιουργούνται με το χρόνο. Μερικές από αυτές είναι η αρτηριοσκλήρωση, η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνδέονται με τη δημιουργία καρδιαγγειακών παθήσεων είναι:

• Η διατροφή και πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση λιπαρών τροφών και αλατιού

• Ο τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το αλκοόλ

• Η κληρονομικότητα, η ηλικία του ατόμου

• Άλλες ασθένειες όπως η παχυσαρκία , ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στην Ελλάδα η συχνότητα των εμφραγμάτων αυξάνει συνεχώς γιατί έχουμε υιοθετήσει τον τρόπο ζωής και διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών εδώ και 20-30 χρόνια. Αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των Ελλήνων που αρέσκονται στην καθιστική ζωή, στο να καπνίζουν μετά μανίας και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και ζωικού λίπους.

Ο ρόλος της διατροφής είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου.

Οι διατροφικές συστάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου όπως αναφέρονται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία είναι οι εξής:

• Διατροφή πλούσια σε φρούτα , χορταρικά , όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο άπαχο κρέας και κοτόπουλο.

• Πρόσληψη δύο μερίδων εβδομαδιαίως λιπαρών ψαριών (σαρδέλα, σολομός, τόνος κ.α.)

• Καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είναι απαραίτητη η πρόληψη της παχυσαρκίας και για τα ήδη παχύσαρκα άτομα συστήνεται απώλεια βάρους με ρυθμό 0,5- 1 κιλό την εβδομάδα. Καθοριστικός παράγοντας για τη σταθερή απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός δίαιτας με συστηματική άσκηση.

• Ακόμα και οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να μειώσουν τη διαιτητική πρόσληψη ζωικού λίπους καθώς και την πρόσληψη trans-λιπαρών οξέων (τα υδρογονωμένα σπορέλαια που βρίσκονται σε πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές και στις σκληρές μαργαρίνες.)

• Άτομα με αυξημένη πιθανότητα αγγειοπαθειών (καπνιστές , υπερτασικοί, διαβητικοί) καθώς και οι ήδη πάσχοντες θα πρέπει να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα ζωικά λίπη και τα trans-λιπαρά.

• Η μέση ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης θα πρέπει να είναι έως 300mg για τα υγιή άτομα και έως 200mg για αυτά με αυξημένο κίνδυνο και για τα ήδη πάσχοντα.

• Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να είναι έως 6γρ ή 2400mg νατρίου, δηλαδή 1 κ.γλυκού ημερησίως

• Η πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών στοιχείων θα πρέπει να γίνεται με τη διατροφή και όχι μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων.

• Αν κανείς πίνει οινοπνευματώδη , η πρόσληψη θα πρέπει να γίνεται σε μικρή ποσότητα. Η ενδεικτική ποσότητα είναι έως και 2 ποτήρια την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διατροφής που συνδέθηκε με πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η Μεσογειακή δίαιτα. Η διατροφή αυτή που ακολούθησαν για χρόνια οι λαοί της Μεσογείου περιλάμβανε ελιές, δημητριακά , όσπρια, άγρια λαχανικά, χόρτα και φρούτα, ελαιόλαδο, μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γάλακτος , κυνήγι, ψάρια και 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί, έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσει από τις παθήσεις της καρδιάς λόγω της ποιότητας των τροφίμων που περιέχει καθώς και μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης των τροφίμων φυτικής προέλευσης που συμπεριλαμβάνει.

Η επιστροφή λοιπόν στις παλιές διαιτητικές συνήθειες της Μεσογειακής Διατροφής , η απόκτηση υγιών διατροφικών συνηθειών από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, η αποφυγή του καπνίσματος και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ατόμων στη σύγχρονη κοινωνία.

Το να προλαμβάνουμε ο καθένας για την υγεία μας μέσω της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι η ιδανικότερη λύση αποφεύγοντας έτσι προβλήματα υγείας άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα! Είναι υποχρέωση όλων μας προς τον ίδιο μας τον εαυτό!

 
αλλάΖΩ Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Τηλ. 2331021721

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69