tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημερίδα Ανακουφιστικής Φροντίδας πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΜΑΕΔ (φωτογραφίες)

Το  Κέντρο Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ) Δήμου Βέροιας πραγματοποίησε σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής Νοσοκομείου Ημαθίας ημερίδα με θέμα «Η φροντίδα μου, η ανακούφισή μου», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας, που καθιερώθηκε να τιμάται κάθε έτος το δεύτερο Σάββατο του Οκτώβρη.

Η Μελίνα Δαμιανίδου Μιχαηλίδου, Εθελόντρια Διευθύντρια του ΚΕΜΑΕΔ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και η Διευθύντρια του τμήματος νοσηλευτικής Δέσποινα Γεωργιτζίκη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Εισηγητής της εκδήλωσης και συντονιστής ήταν ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΜΑΕΔ Ιατρός Νευρολόγος Γιώργος Τσαλέρας.

Ο κος Τσαλέρας αναφέρθηκε στην ιστορία του ΚΕΜΑΕΔ, στις δράσεις και στις προσπάθειες που γίνονται για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των παιδιών ΑμεΑ. Έπειτα παρουσίασε τις ομιλήτριες της ημερίδας.

Η Παρασκευή Παρτσιοπούλου, Εκπαιδευτικός ΠΕ18 του ΔΙΕΚ ΓΝ Βέροιας, αναφέρθηκε στον ορισμό, στη σημασία και τον ρόλο της ανακουφιστικής φροντίδας. «Η ανακουφιστική φροντίδα είναι μια ανθρωποκεντρική παροχή φροντίδας. Είναι φροντίδα και υποστήριξη των ατόμων και των οικείων τους με ασθένειες που περιορίζουν τη ζωή, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που τους απομένει. Η ουσία της ανακουφιστικής είναι να προλαμβάνει τα συμπτώματα ψυχικά και σωματικά της νόσου, να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να δίνει αξία στην κάθε στιγμή της. Φροντίζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα και τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν όση περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή της. Η ανακουφιστική απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καποια απειλητική νόσο, Αλτσχάιμερ, καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα κύρωση ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια κτλ. Αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες, είτε σε παιδιά είτε ανθρώπους τρίτης ηλικίας…»

Έπειτα, τα τρία μέλη του ΚΕΜΑΕΔ, η νοσηλεύτρια, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά, αναφέρθηκαν η καθεμία από τον τομέα της στο πως λειτουργούν στο Κέντρο και ανακουφίζουν τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους.

Η Κατερίνια Μαρνελάκη, Νοσηλεύτρια του Κέντρου, αναφέρθηκε στο τι γίνεται στην καθημερινότητα των παιδιών, δηλαδή στην περιποίηση τους και στην καθημερινή προσωπική τους υγιεινή.

Η Αποστολία Δεμερτζή, Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου, ανακουφίζει τα άτομα υποστηρικτικά και συμβουλευτικά, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών και της οικογένειάς τους. Τους ενδυναμώνει και ανακουφίζει, ώστε να επιλύσουν βιοψυχοκοινωνικά προβλήματα και να προάγουν την κοινωνική προσαρμογή κι ευημερία.

Η Χρυσάνθη Τούπου, Ψυχολόγος του Κέντρου, είπε ότι η ανακουφιστική φροντίδα δεν συνεπάγεται μόνο η ανακούφιση από τον πόνο. Περιλαμβάνει κι άλλες παραμέτρους όπως ψυχολογικές. Ο ψυχολόγος μπορεί να παρέμβει σε δύο επίπεδα, σε ατομικό και περιβαλλοντικό. Σε ατομικό οργανώνονται εξατομικευμένα πλάνα θεραπείας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε ωφελούμενου και περιλαμβάνει τις ατομικές συνεδρίες, οι οποίες έχουν ως στόχο να ανακουφίσουν δυσάρεστα συναισθήματα και να βοηθήσουν στη διαχείρισή τους, να συμμορφωθούν με φαρμακευτική αγωγή, να δεχθούν τη διάγνωση και να προσαρμόσουν τη ζωή τους ανάλογα. Παράλληλα πραγματοποιούνται και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες με στόχο την ενημέρωση και την αλληλεπίδρασή τους με θέματα που τους ενδιαφέρουν. Σε επίπεδο περιβάλλοντος στηρίζεται και η οικογένεια, δεν γίνεται να μην υπάρχει υποστήριξη στο περιβάλλον και τους οικείους του ωφελούμενου, πραγματοποιούν συναντήσεις με τους γονείς προκειμένου να διαχειριστούν κι αυτοί δυσάρεστα συναισθήματα ή να συζητήσουν οτιδήποτε τους προβληματίζει και να τους στηρίξουν όπως μπορούν.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Λημνιώτης, η πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Κατερίνα Γαλλίκα, η Διευθύντρια του τμήματος νοσηλευτικής Δέσποινα Γεωργιτζίκη, η Διευθύνουσα του ΓΝ Βέροιας Δήμητρα Πραντσίδου, η προϊσταμένη του χειρουργικού τομέα ΓΝ Βέροιας Δήμητρα Βενιοπούλου, η καθηγήτρια Αναστασία Κακούλη, εκπαιδευτικό προσωπικό και φίλοι – εθελοντές του ΚΕΜΑΕΔ, σπουδαστές του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής κ.α.

Μετά την ομιλία οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν γλυκά κι αλμυρά εδέσματα με συνοδεία καφέ.

View this gallery on Flickr  

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69