tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κορονοϊός: Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργικών ατόμων μπορεί να εμβολιαστεί χωρίς πρόβλημα

Γράφει ο Δημήτρης Καραντουμάνης

Μάθαμε ότι, δύο από τα άτομα που εμβολιάστηκαν με το νέο εμβόλιο για τον Covid-19 στη Μ.Βρετανία, είχαν κάποιες ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Αρχικά δόθηκε μια, μάλλον βιαστική-αφοριστική, οδηγία αποφυγής του εμβολιασμού για όποιον έχει κάποια μορφή αλλεργίας.

Λίγο αργότερα, η Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία «μάζεψε» την οδηγία με σύσταση αποφυγής του εμβολιασμού για όσους έχουν κάποιο σημαντικό ιστορικό με αλλεργία σε τροφές, φάρμακα ή εμβόλια. «Φωτογράφησαν» μάλιστα ως πιθανό «ένοχο» ένα συστατικό-έκδοχο του εμβολίου με την ονομασία PEG (polyethylene glycol). Δεν είναι κάποια καινούρια ουσία αλλά ευρέως χρησιμοποιείται και σε παρασκευή άλλων εμβολίων, φαρμάκων, καλλυντικών αλλά και ως συντηρητικό τροφών. Σπάνια προκαλεί αλλεργίες.

Γενικότερα, οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Περιγράφονται μία με δύο αντιδράσεις σε κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών (συνηθέστερες είναι οι τοπικές αντιδράσεις στο σημείο όπου γίνεται το εμβόλιο). Μόνο και μόνο για το λόγο αυτό, η περιγραφή δύο περιστατικών μόλις στη δεύτερη ημέρα εμβολιασμών στη Μ. Βρετανία, ξενίζει λίγο .Συνεπώς, πρέπει να είμαστε φειδωλοί και να περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα περιστατικά. Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα μας τον επόμενο μήνα μάλλον θα έχει ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο, τουλάχιστον για το κομμάτι των αλλεργικών αντιδράσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των αλλεργικών ατόμων που επιθυμεί να εμβολιαστεί, θα μπορέσει να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για παράδειγμα, οι πιο συχνές αλλεργίες είναι αυτές του αναπνευστικού (ρινίτιδα- άσθμα). Έτσι, κάποιος που έχει μια εποχική ανοιξιάτικη αλλεργική ρινίτιδα από κάποια γύρη και καμιά άλλη  αλλεργία, δε θα αντιδράσει σε κάποιο συστατικό του εμβολίου. Παράγεις αλλεργική αντίδραση απέναντι σε κάτι στο οποίο είσαι ευαισθητοποιημένος και όχι γενικά και αόριστα στα πάντα.

* Ο Δημήτρης Καραντουμάνης είναι Αλλεργιολόγος Παίδων - Ενηλίκων

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69