Στοματική υγεία και πρόληψη: Σημαντικά μηνύματα από την εσπερίδα στη Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Ενημερωτική εσπερίδα με τίτλο «Στόμα και Σώμα – Στοματική Υγεία, Πρόληψη και Καρκίνος» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην αίθουσα «Οδυσσέας Γωνιάδης», στη Βέροια.
Την εσπερίδα συνδιοργάνωσαν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ημαθίας και ο Δήμος Βέροιας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της στοματικής υγείας, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.
Μέσα από επιστημονικές εισηγήσεις αξιόλογων ομιλητών παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες για τη σύνδεση της υγείας του στόματος με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, αλλά και πρακτικές οδηγίες πρόληψης.
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Αλίκη Καλοΐδου, η οποία τόνισε πως στο τέλος της εκδήλωσης θα πρέπει να μείνουν στο κοινό βασικά μηνύματα, όπως η αξία της πρόληψης και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος ως αναπόσπαστο μέρος της υγείας.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό της εσπερίδας, που είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την προαγωγή της υγείας, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη υπέρβασης του φόβου τόσο προς τον οδοντίατρο όσο και απέναντι στον καρκίνο.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:
«Γιατί Στόμα & Σώμα» / Συριαννίδου Στέλλα - Γκασνάκη Φρόσω
«Το στόμα ως καθρέφτης υγείας: γιατί μας αφορά όλους». Στόχος της εισήγησης ήταν να τεθεί το πλαίσιο, να συνδεθεί η στοματική με τη συστηματική υγεία και να παρουσιαστεί συνοπτικά το περιεχόμενο της εσπερίδας. Τονίστηκε ότι το στόμα δεν αποτελεί ξεχωριστό μέρος από το σώμα, καθώς σχετίζεται με φλεγμονές, λοιμώξεις, συνήθειες όπως το κάπνισμα, ιούς όπως ο HPV και τη θρέψη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καρκίνο, στην έγκαιρη αναγνώριση, την πρόληψη και τη στήριξη των ασθενών κατά τη θεραπεία. Κεντρικά μηνύματα: πολλά μπορούν να προληφθούν με σωστές συνήθειες, εμβολιασμό και τακτικό έλεγχο, ενώ σημάδια στο στόμα που επιμένουν χρειάζονται άμεση αξιολόγηση. Σε καρκινοπαθείς και ηλικιωμένους, η στοματική φροντίδα αποτελεί μέρος της συνολικής φροντίδας.
Ανίχνευση και πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου / Λεονταράκης Ιωάννης – Καρβουνά Δέσποινα
Η παρουσίαση κάλυψε τα κλινικά σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν κακοήθεια, τη σημασία του συστηματικού στοματικού ελέγχου στην οδοντιατρική πράξη, καθώς και τη χρήση βοηθητικών μεθόδων, όπως ο βιοφωτισμός και οι βιοδείκτες όπου εφαρμόζονται. Αναφέρθηκαν επίσης τα κριτήρια παραπομπής και τα πρωτόκολλα παρακολούθησης, με έμφαση στον καθοριστικό ρόλο του οδοντιάτρου στην πρώιμη διάγνωση, που συμβάλλει στη βελτίωση της έκβασης και στη μείωση των καθυστερημένων διαγνώσεων.
Κάπνισμα και στοματικός καρκίνος / Λεονταράκης Ιωάννης – Καρβουνά Δέσποινα
Παρουσιάστηκε συνοπτικά η παθοφυσιολογία του καπνίσματος ως παράγοντα κινδύνου για στοματικές και στοματοφαρυγγικές κακοήθειες, καθώς και οι επιδράσεις του στο στοματικό βλεννογόνο και την επούλωση. Έγινε αναφορά στα επίπεδα κινδύνου ανάλογα με το είδος καπνίσματος (συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο), ενώ δόθηκε έμφαση σε πρακτικές συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος στον οδοντιατρικό χώρο, με εργαλεία υποστήριξης και παραπομπής.
HPV και εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα / Καλοΐδου Αλίκη – Συριαννίδου Στέλλα
Η εισήγηση επικεντρώθηκε στη σχέση του HPV υψηλού κινδύνου με στοματοφαρυγγικούς όγκους, στις κλινικές μορφές λοίμωξης στη στοματική κοιλότητα και στις πιθανές προκαρκινικές αλλοιώσεις. Παρουσιάστηκαν διαγνωστικές προσεγγίσεις, προληπτικά μηνύματα όπως ο εμβολιασμός, καθώς και ο ρόλος του οδοντιάτρου στην ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη παραπομπή.
Στοματικές επιπτώσεις των θεραπειών κατά του καρκίνου / Καλοΐδου Αλίκη – Γκασνάκη Φρόσω
Έγινε επισκόπηση των οξέων και χρόνιων στοματολογικών επιπλοκών της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, όπως η στοματίτιδα, η ξηροστομία και άλλες βλάβες. Παρουσιάστηκαν προληπτικά πρωτόκολλα πριν την έναρξη της θεραπείας, τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και η σημασία της συνεργασίας με τους ογκολόγους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μείωση των επιπλοκών.
Περιοδοντική νόσος, στοματικό μικροβίωμα και σύνδεση με συστηματικές παθήσεις & καρκίνο / Δημητράκη Όλγα – Ξενιτοπούλου Αφροδίτη
Παρουσιάστηκαν δεδομένα που συνδέουν τη χρόνια στοματική φλεγμονή και τη διαταραχή του μικροβιώματος με συστηματικές φλεγμονώδεις καταστάσεις και πιθανή αύξηση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους. Τονίστηκαν πρακτικές πρόληψης και διαχείρισης της περιοδοντικής νόσου στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη, με πιθανό όφελος και για τη γενική υγεία.
Στοματική υγεία & σωστή θρέψη σε καρκινοπαθείς και ηλικιωμένους / Δημητράκη Όλγα – Ξενιτοπούλου Αφροδίτη
«Θρέψη, μάσηση και ποιότητα ζωής: γιατί το στόμα είναι “πύλη” ανάρρωσης». Η εισήγηση έκλεισε την εσπερίδα με ένα θετικό και πρακτικό μήνυμα, συνδέοντας τη στοματική υγεία με τη διατροφή και τη συνολική αντοχή του οργανισμού. Αναδείχθηκε το πρόβλημα της μειωμένης πρόσληψης τροφής λόγω πόνου, κακής εφαρμογής οδοντοστοιχιών ή ξηροστομίας, καθώς και η σημασία της μάσησης για την πέψη, τη διάθεση και την κοινωνικότητα. Παρουσιάστηκαν πρακτικές διατροφικές προτάσεις, όπως επιλογές μαλακών και θρεπτικών τροφών, μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και ενέργειας σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικών. Κεντρικό μήνυμα αποτέλεσε ότι η «στοματική άνεση» οδηγεί σε καλύτερη θρέψη, μέσα από βασικά μέτρα υγιεινής, ενυδάτωσης και προσθετικής αποκατάστασης, ενώ υπογραμμίστηκαν οι έννοιες της πρόληψης, του ελέγχου και της υποστήριξης.
Στο τέλος της εσπερίδας ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν επιπλέον διευκρινίσεις.
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από σύγχρονο και πρωτοποριακό ύφος, με τη συμμετοχή τόσο νέων επαγγελματιών όσο και έμπειρων επιστημόνων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα.
Την επιμέλεια και σύνταξη κειμένων είχε ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Ιωάννης Λεονταράκης.
Τον συντονισμό της εσπερίδας είχε μία εκ των ομιλητών, η Αφροδίτη Ξενιτοπούλου.
-
DSC_0747
DSC_0747
-
DSC_0739
DSC_0739
-
DSC_0751
DSC_0751
-
DSC_0754
DSC_0754
-
DSC_0755
DSC_0755
-
DSC_0756
DSC_0756
-
DSC_0810
DSC_0810
-
DSC_0758
DSC_0758
-
DSC_0759
DSC_0759
-
DSC_0816
DSC_0816
-
DSC_0825
DSC_0825
-
DSC_0773
DSC_0773
-
DSC_0832
DSC_0832
-
DSC_0775
DSC_0775
-
DSC_0780
DSC_0780
-
DSC_0830
DSC_0830
-
DSC_0788
DSC_0788
-
DSC_0790
DSC_0790
-
DSC_0777
DSC_0777
-
DSC_0793
DSC_0793
-
DSC_0794
DSC_0794
-
DSC_0838
DSC_0838
-
DSC_0800
DSC_0800
-
DSC_0801
DSC_0801
-
DSC_0844
DSC_0844
-
DSC_0848
DSC_0848
-
DSC_0850
DSC_0850
-
DSC_0853
DSC_0853
-
DSC_0855
DSC_0855
-
DSC_0857
DSC_0857
-
DSC_0860
DSC_0860
-
DSC_0864
DSC_0864
-
DSC_0764
DSC_0764
-
DSC_0871
DSC_0871
-
DSC_0874
DSC_0874
-
DSC_0877
DSC_0877
-
DSC_0762
DSC_0762
-
DSC_0878
DSC_0878
-
DSC_0883
DSC_0883
-
DSC_0786
DSC_0786
-
DSC_0885
DSC_0885
-
DSC_0890
DSC_0890
-
DSC_0891
DSC_0891
-
DSC_0894
DSC_0894
-
DSC_0792
DSC_0792
-
DSC_0902
DSC_0902
-
DSC_0798
DSC_0798
-
Untitled design (7)
Untitled design (7)
-
Untitled design (6)
Untitled design (6)
https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/health-menu/115240-stomatiki-ygeia-kai-prolipsi-simantika-minymata-apo-tin-esperida-sti-veroia#sigProId90cc36d264













