tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Διάλογος για την δημιουργία brand name του Ελληνικού Βαμβακιού πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια του προγράμματος «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ» που πραγματοποιεί το Εκκοκκιστήριο Ιδεών στην Βέροια, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με θέμα «την αναζήτηση της δημιουργίας brand name του Ελληνικό Βαμβακιού στην Διεθνή Αγορά μέσω της τέχνης και του πολιτισμού».

Στην ομιλία συμμετείχαν σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας.

Ξεκινώντας ο Γιάννης Ναζλίδης ανέγνωσε τα μηνύματα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκου Γιατρομανωλάκη.

Ο κος Ναζλίδης χαρακτήρισε όλη αυτήν την προσπάθεια, σαν άλλη «Φιλική Εταιρεία» που ως στόχο έχει την ώθηση του Ελληνικού βαμβακιού, που αποτελεί το 80% της Ευρωπαϊκής παραγωγής βάμβακος, αποκτώντας ένα brand name, στην παγκόσμια και διεθνή αγορά.

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Tαξινόμησης Bάμβακος, Μωχάμεντ Νταράουσε, χαιρέτισε και συντόνισε την συζήτηση.

Ο κος Νταράουσε είπε ότι η πλούσια ιστορία του Ελληνικού βαμβακιού θα πρέπει να γίνει γνωστή στους παραγωγούς, εργαζόμενους, διακινητές, ώστε να το αγαπήσουν. Σκοπός της εκδήλωσης είναι πως θα μπορέσουμε να περάσουμε την ιστορική και πολιτιστική του ιστορία σε όλον τον κόσμο. Μια αξία και μια αγάπη για το προϊόν, με ένα σήμα που θα γίνει εθνικό προϊόν, πρώτα εδώ και μετά στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος, Αντώνης Σιάρκος, έδωσε κάποια οικονομικά δεδομένα για τον κλάδο και τι ενέργειες κάνει η βιομηχανία προς την κατεύθυνση που προβληματίζει όλους, δηλαδή πως θα δοθεί προστιθέμενη αξία, συνέχεια και αναγνωσιμότητα στο παραγόμενο προϊόν. Τέλος τόνισε ότι ο φορέας στηρίζει την σύνδεση τέχνης και πολιτισμού που ξεκίνησε το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, με το πρόγραμμα «Οι Δρόμοι του Βαμβακιού».

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, ξεκίνησε μιλώντας πρώτα ως αγρότης, καλλιεργητής βαμβακιού. «Μετά την επανασύσταση της Διεπαγγελματικής το 2015 τέθηκε σε συζήτηση με τους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές το θέμα πως θα αναδειχθεί ο λευκός χρυσός, το βαμβάκι. Πως θα πάρει υπεραξία το προϊόν, ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν (να αυξηθεί η παραγωγή, να βελτιωθεί η ίνα και οι ποικιλίες), για αναδειχθεί το βαμβάκι στην Ελλάδα και τον κόσμο, που είναι ότι καλύτερο… Μπορούμε να παντρέψουμε την τέχνη με την καλλιέργεια», είπε μεταξύ άλλων.

Ο εικαστικός - γραφίστας, Νίκος Γιούρης, μίλησε για τη δημιουργία branding και visual branding (οπτικής ταυτότητας) εταιρειών και προϊόντων, παρουσιάζοντας δείγματα δουλειάς και πως αυτά επηρεάζουν το κοινό.

Έπειτα, ο Εικαστικός – Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Χάρης Κοντοσφύρης, συνέδεσε την ομιλία του με αυτή του κ. Γιούρη, για τον μηχανισμό προώθησης και συνειδητοποίησης της αξίας του βαμβακιού.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός λειτουργίας του βαμβακιού στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο ψάχνουμε brand name… Το Ελληνικό βαμβάκι που θα εδραιωθεί πρέπει να είναι αυτό για να είναι κάτι άλλο, να δείχνει το Ελληνικό πλαίσιο αλλά να αποδίδει κάτι άλλο (εδώ μίλησε για τον Καβάφη κι έδωσε το παράδειγμα του λογοτύπου της Lacoste που είναι ένας κροκόδειλος και τι υποδηλώνει)». Επίσης, αναφέρθηκε στον εκπρόσωπο του κινήματος της Arte Povera, τον καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη, που εργάστηκε με το βαμβάκι.

Στο τέλος μίλησε η εικαστικός Γιώτα Καρβουνιάρη, με λόγια καρδιάς, μέσα από την εμπειρία της αυτή συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Μίλησε και από την πλευρά της εικαστικού και την εντύπωση που της άφησε η επίσκεψή της στα βαμβακοχώραφα της περιοχής, αλλά κι από την πλευρά του ανθρώπου και την επαφή της με τα παιδιά που τα μύησε στα μυστικά της υφαντικής, του αργαλειού και της σχέσης του με το βαμβάκι.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69