ΚΕΠΑ Βέροιας: Διατηρεί ιστοσελίδα με πλούσιο υλικό για το τσίπουρο
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής των σταφυλιών και κατ’ επέκταση η εποχή κατά την οποία παράγονται τα διάφορα αποστάγματα. Στην Ημαθία η αμπελουργία αναδεικνύεται σε μια από τις βασικότερες ενασχολήσεις στον ευρύτερο γεωργικό τομέα με εξαγωγική δύναμη.
Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Νάουσας, τα οποία, ήδη από τα οθωμανικά χρόνια ήταν γνωστά και διαδεδομένα εντός και εκτός οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Παράλληλα, στην Ημαθία παράγονται μεγάλες ποσότητες τσίπουρου στα διάφορα αποστακτήρια του νομού. Το τσίπουρο αποτελούσε, στα παλιότερα χρόνια το βασικό κέρασμα στις επίσημες γιορτές και συνήθως συνοδευόταν με λουκούμι, κάστανα ή γλυκό του κουταλιού. Με την άφιξη των προσφύγων, κυρίως από την Ανατολική Ρωμυλία, η παραγωγή αυξήθηκε και η συνταγή εμπλουτίστηκε με βάση τα «μυστικά» που έφεραν μαζί τους οι Θρακιώτες αμπελουργοί.
Στην προσπάθειά της η Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προβολή των αποσταγμάτων δημιούργησε, πριν μερικά χρόνια, την ιστοσελίδα drinktsipouro.gr.
Μέσα από το υλικό της ιστοσελίδας μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία του τσίπουρου, τον τρόπο παραγωγής του, τη νομοθεσία που τη διέπει, τις χρήσεις του, αλλά και μύθους και ιστορίες με πρωταγωνιστή…το τσίπουρο, το εθνικό μας ποτό.