tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Εκδήλωση για το κάπνισμα, το άτμισμα, το αλκοόλ και την ψυχική υγεία των εφήβων διοργάνωσε το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας

Εκδήλωση για το κάπνισμα, το άτμισμα, το αλκοόλ και την ψυχική υγεία των εφήβων διοργάνωσε το 3ο Γυμνασίου Βέροιας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Βέροιας, σε συνεργασία με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 17 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, παρουσία του προϊσταμένου της ΔΔΕ Ημαθίας, εκπαιδευτικών, έφηβων μαθητών, μελών  της Ένωσης και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σημαντικό θέμα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους, με τους επιστήμονες να αφουγκράζονται την θέση των γονέων και δίνοντας αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης.

Η παιδίατρος Δρ. Σταυρούλα Παπαχατζή χαιρέτησε και συντόνισε τις ομιλίες.

Η παιδίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος Όλγα Τζέτζη, ανέπτυξε το θέμα «Αλκοόλ: Απόλαυση ή πρόβλημα;». Ξεκίνησε την ομιλία της με το τι είναι το αλκοόλ και τους λόγους που επιλέγει κάποιος να πιει ή να απέχει. Απάντησε σε μύθους και αλήθειες γύρω από τη χρήση του αλκοόλ και στους παράγοντες που επηρεάζουν τον οργανισμό του ανθρώπου.

Παράλληλα η κ. Τζέτζη αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνει η  Ένωση, με τις ενέργειες των δραστήριων εθελοντών παιδιάτρων και από την Βέροια, για την εξωτερική Ιεραποστολή και την Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης συγκεντρώνοντας φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα, χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής, σχολικά είδη, αλλά και εκκλησιαστικά είδη για τις ανάγκες της τοπικής εκκλησίας. Όπως είπε «Το 15% των παιδιών στην Ν. Μαγαδασκάρη πεθαίνει πριν καν συμπληρώσει το 1ο έτος της ζωής του ενώ ο μ.ο ζωης είναι τα 50 έτη για τους άνδρες και τα 55 έτη για τις γυναίκες. Από 7 έως 20Αυγούστου εθελοντική ομάδα παιδιάτρων μελών της Ένωσης, με παθολόγο και νοσηλεύτρια θα επισκεφθούν την περιοχή, για να παράσχουν ιατρική φροντίδα, κλινική εξέταση και φαρμακευτική αγωγή στα παιδιά της περιοχής Τουλεάρ και των γύρω χωριών, ενώ παράλληλα θα γίνεται και η διανομή του ανθρωπιστικού υλικού που συγκεντρώνεται. Στην δράση θα συμμετάσχουν 15 παιδίατροι απ' όλη την Ελλάδα, με τους  περισσότερους να είναι από την Βόρεια Ελλάδα. Από την Βέροια θα είναι οι δύο παιδίατροι Αγγελική Δημάκου και Σταυρούλα Παπαχατζή. Μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Βέροια, μια Συναυλία Αγάπης με τα έσοδα να διατίθενται για τους σκοπούς της δράσης». Τέλος, προέτρεψε τους νέους να απέχουν από την κατάχρηση αλκοόλ, στρέφοντας προς δημιουργικές οδούς προσφοράς, αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

Στη συνέχεια ο παιδίατρος - παιδοπνευμονολόγος Δρ. Δήμος Γίδαρης, ανέπτυξε το θέμα «Κάπνισμα – Άτμισμα & Εφηβεία». Αναφέρθηκε στο παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα και τι προκαλεί στα έμβρυα κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης στα νοσήματα που προκαλεί (άσθμα κ.α.), καθώς το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντας νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Τόνισε τον ρόλο που έχει ο παιδίατρος στον αντικαπνιστικό αγώνα και μέσα στην οικογένεια, διαφωτίζοντας τους καπνιστές για το πώς μπορούν να απεξαρτηθούν από την νικοτίνη.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, όπου οι αξιόλογοι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Η εκδήλωση δεν ήταν μια απλή συμβουλευτική ομιλία για αποφυγή εξαρτήσεων, αλλά για μαθήματα ζωής, καθώς η αποστολή ευελπιστεί να μυήσει τους εφήβους στην έννοια του εθελοντισμού και της προσφοράς απομακρύνοντας τους από τη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Θα θεωρούσα τη σημερινή μας δράση πετυχημένη αν καταφέραμε να πείσουμε έστω και ένα παιδί να αποφύγει τον καπνό και το αλκοόλ. Η ευκολία στην πρόσβαση σε αυτά τα τόσο επιβλαβή προϊόντα και η ελλιπής ενημέρωση των παιδιών μας είναι τρομακτική. Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή είναι απαραίτητες για να εκθέσουμε τους κινδύνους που καραδοκούν. Εύχομαι να υπάρξει συνέχεια», είπε κλείνοντας η κ. Παπαχατζή.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69