tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

“Ο Καραγκιόζης στον ξεσηκωμό της Ημαθίας” εμπνέει και ξεσηκώνει τους μαθητές

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στις 24 Μαρτίου 2023 στον χώρο εκδηλώσεων του Σχολείου πραγματοποίησε μια αλλιώτικη βιωματική εκδήλωση, για να τιμήσει την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της α’ Γυμνασίου με την υποστήριξη μαθητών από τις άλλες τάξεις που συμμετείχαν στο ορχηστρικό σύνολο όπως και καθηγητών μουσικής του Σχολείου παρουσίασαν μια μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση Θεάτρου Σκιών με τίτλο: “ Ο Καραγκιόζης στον ξεσηκωμό της Ημαθίας”.

Η παράσταση αυτή αποτελεί προϊόν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται στο σχολείο για τους μαθητές /τριες της Α’ Γυμνασίου με θέμα:  “Βιώνουμε την ιστορία αλλιώς: Η Επανάσταση του 1821 στον τόπο μας μέσα από το Θέατρο Σκιών” με το οποίο οι μικροί μαθητές γνώρισαν σημαντικά γεγονότα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον τόπο τους και προσπάθησαν να τα βιώσουν και να τα αναβιώσουν μέσα από τη ματιά του Καραγκιόζη αξιοποιώντας βιωματικές τεχνικές όχι μόνο του Θεάτρου Σκιών αλλά και της υποκριτικής τέχνης, μαζί με τη συνδρομή της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος: Καρβέλη Βασιλική

Υποστηρικτική ομάδα: Σκουμποπούλου Χαρά, Κατσαβός Κυριάκος, Βαλαβάνης Βασίλης

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου με την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου διδασκόντων αλλά και των μαθητών /τριών του σχολείου ήχησαν οι φωνές της κήρυξης της Επανάστασης στην Ημαθία στα 1822 από τους πρωτεργάτες οπλαρχηγούς Καρατάσο, Ζαφειράκη και Γάτσο οι οποίοι με τη συνδρομή του Καραγκιόζη και των άλλων ηρώων του Θεάτρου Σκιών: Χατζηαβάτη, Μορφονιού, Νιόνιου, Μπαρμπαγιώργου, αγωνίστηκαν σθεναρά στη μονή Δοβρά αρχικά με τις δυνάμεις του Μεχμέτ Αγά. Στη συνέχεια κατέφυγαν στη Νάουσα στον πύργο του Ζαφειράκη,  όπου και αποφάσισαν να μην παραδοθούν στις ανελέητες πολυάριθμες ορδές του Εμπού Λουμπούτ πασά αλλά να προτάξουν το «Ελευθερία ή Θάνατος» στις προτάσεις παράδοσης της πόλης! Οι σημαντικές αυτές ιστορικές στιγμές από την κήρυξη της Επανάστασης της Ημαθίας  αναβίωσαν με έναν μοναδικό υποκριτικό τρόπο από τους μαθητές /τριες που με αξιοζήλευτο πάθος, με υποδειγματικές ερμηνείες και παρουσίες κατέπληξαν το κοινό και επιβραβεύτηκαν με πολύ θερμό χειροκρότημα στο τέλος!

Η χορωδία των μαθητών ερμήνευσε αντιπροσωπευτικά δημοτικά τραγούδια: Στη Νάουσα γλυκό κρασί”,  Κλέφτικη ζωή”, “Σαράντα παλικάρια ,“Μακρυνίτσα, αλλά και το Θούριο του Ρήγα και τον Τσάμικο του Ν. Γκάτσου. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας είχε ο κ. Κουτσιμανής Ιορδάνης.

Η ορχήστρα του σχολείου αποτελούμενη από μαθητές άλλων τάξεων αλλά και εκλεκτών καθηγητών μουσικής του σχολείου πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση – παράσταση και ερμήνευσε με εκπληκτικό τρόπο τα παραπάνω τραγούδια. Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο κ. Κατσαβός Κυριάκος.

Ομάδα αγοριών και κοριτσιών της α’ τάξης ντυμένοι με τις επιβλητικές παραδοσιακές στολές χόρεψαν με μοναδικό και υποδειγματικό τρόπο τα Σαράντα παλικάρια και τη Μακρυνίτσα αντίστοιχα. Ανδρειωμένα παλικάρια με τα γιαταγάνια ανά χείρας επέβαλλαν υψηλό και ρωμαλέο ήθος αλλά και οι ανυπότακτες, αγέρωχες γυναίκες της Νάουσας έγιναν ηρωίδες Αθάνατες μπροστά στα μάτια των θεατών.

Τελικά το Κολλητήρι την έμαθε την Ιστορία του τόπου του: τα γεγονότα με ήρωες σπουδαία παλικάρια που γιαταγάνια ατρόμητα τα βάλαν με χαντζάρια. Γι ‘αυτό και καλεί όλους τους μαθητές να μελετούν την ιστορία, να μάθουν για προγόνους τους, ήρωες ανδρειωμένους που έζησαν στο παρελθόν και φώτισαν το μέλλον!

Η παράσταση έκλεισε πανηγυρικά με τον Τσάμικο, όπου Καραγκιόζης, Κολλητήρι και οι άλλοι ήρωες του θεάτρου Σκιών μαζί με τους Επαναστάτες και τις ηρωίδες τραγούδησαν και ανέστησαν τον Διγενή κι άλλους ένδοξους ήρωες του παρελθόντος καλώντας τον λαό σε υπεράσπιση της πατρίδας του ενώ με την ερμηνεία του Εθνικού Ύμνου στο τέλος από όλους τιμήθηκε η θυσία των νεκρών ηρώων της Ημαθίας και όλης της χώρας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους και το Αγαθό της Ελευθερίας.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69