tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ομιλία για τα «Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά στη σύγχρονη Eλληνική βιβλιογραφία» και αφιέρωμα στον Μαθηματικό Ε. Καρακώστα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά στη σύγχρονη Ελληνική βιβλιογραφία» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μενδρεσέ Τζαμί) στην Βέροια.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ημαθίας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος μίλησαν δύο εξαίρετοι επιστήμονες, οι καθηγητές Μιχάλης Σιάλαρος και Γιάννης Χριστιανίδης, ενώ στο δεύτερο έγινε τιμητικό αφιέρωμα στην μνήμη του Βεροιώτη μαθηματικού – συγγραφέα Ελευθερίου Καρακώστα, με ομιλητή τον γιό του Βασίλη Καρακώστα, καθηγητή Φιλοσοφίας της Φυσικής στο πανεπιστήμιο ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμό απηύθηνε η πρόεδρος του παραρτήματος ΕΜΕ Ημαθίας Χαρούλα Σαραφοπούλου και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Κώστας Παπαδόπουλος.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σιάλαρος, ο οποίος παρουσίασε την επιστημονική σειρά «Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Π.Ε.Κ.).

Ο κ. Σιάλαρος προσέγγισε το θέμα διαφορετικά διηγώντας μια προσωπική ιστορία, καρπός της οποίας ήταν τα βιβλία που βρίσκονταν στην είσοδο της αίθουσας.  Απαρίθμησε τα βιβλία των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα κάνοντας την διαπίστωση ότι έλειπαν ανάλογα στην ελληνική γλώσσα. Ένα δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε με τον κ. Χριστιανίδη ώστε να εκδοθούν μεταφράσεις στα Ελληνικά που θα προσφέρονται στα νέα παιδιά ώστε να μάθουν στις σωστές βάσεις. Τέλος αναφέρθηκε στα βιβλία και τις μελέτες που πρόκειται να εκδοθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Γιάννης Χριστιανίδης, Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα αριθμητικά του Διόφαντου: ένα παρεξηγημένο έργο ενός παρωχημένου αλγεβριστή».

Ο κ. Χριστιανίδης μίλησε για δύο Διόφαντους. Το ιστορικό πρόσωπο του Διόφαντου, τον αλγεβριστή και στον Διόφαντο που γνωρίζουμε σήμερα, του αριθμοθεωρητικού, που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε τιμητικό αφιέρωμα τον άξιο δάσκαλο των μαθηματικών – συγγραφέα Ελευθέριο Καρακώστα. Ο γιος του Βασίλης μίλησε για τον πατέρα του και το εκπαιδευτικό – συγγραφικό του έργο. Για τον εκπαιδευτικό που δίδαξε δεκάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου, τον συγγραφέα που αφιέρωνε τις πρώτες πρωινές ώρες στην συγγραφή, με το ακλόνητο στήριγμα της οικογένειας να είναι η μητέρα του. «… Για μένα και τα αδέρφια μου (Γιάννης και Σούλα) ο πατέρας μας ζει στην σκέψη και την καρδιά μας. Η στάση ζωής του, το σιωπηλό παράδειγμα, το ακαταπόνητο και ευσυνείδητο έργο του, λειτούργησε  ως κινητήριος δύναμη και για εμάς…».

Τέλος η κ. Σαραφοπούλου απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα στον κ. Καρακώστα.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69