tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

ΕΛΜΕ & Γονείς: Από το κακό στο χειρότερο η μεταφορά των μαθητών

aithoysa

Την Τρίτη 30/9/2014 αντιπροσωπεία από την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων (ΟΕΣΓΚΗ), τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕ Ημαθίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο.

Το θέμα της επίσκεψης ήταν οι μεταφορά των μαθητών και παρών ήταν και ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Αφού εξαρχής τέθηκε στον κ. Καλαϊτζίδη η πάγια θέση των Γονέων και Εκπαιδευτικών για ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ όλων των μαθητών, κάτι που δεν εξασφαλίζονταν ούτε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ρυθμού των δρομολογίων, του αριθμού των μαθητών που επιβιβάζονταν στα λεωφορεία, τον ορισμό χιλιομετρικών αποστάσεων για τη δωρεάν μεταφορά ή την καταβολή μειωμένου εισιτηρίου, στη συνέχεια εκτέθηκε η σημερινή κατάσταση με τα προβλήματα να είναι σαφώς περισσότερα.

Ρωτήθηκε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης:

α) Αν έχει υπογραφεί η σύμβαση για την μεταφορά των μαθητών.

β) Αν οι μεταφορές θα γίνουν με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση ή αν, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ, υπάρχει τροπολογία που ορίζει μικρότερες χιλιομετρικές αποστάσεις για δωρεάν μεταφορά μαθητών.

γ) Αν οι μαθητές θα περιμένουν το λεωφορείο ως και 90 λεπτά μετά το πέρας των μαθημάτων

δ) Αν ισχύει το μισό εισιτήριο για αποστάσεις μικρότερων των οριζόμενων χιλιομετρικών.

ε) Πως θα ορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις

στ) Τι μέτρα θα προβλεφθούν ώστε να μην στοιβάζονται οι μαθητές (που φυσικά κουβαλούν και τις υπερβολικά μεγάλες, γεμάτες σάκες τους) στα λεωφορεία.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν τα εξής:

· Δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση για τη μεταφορά των μαθητών. Οι μεταφορές γίνονται με προφορικές δεσμεύσεις και με βάση παλαιότερη ΚΥΑ.

· Δεν υπάρχει κάποια τροπολογία που να μεταβάλλει τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Αυτές είναι:

1. 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

2. 3000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων.

3. 5000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2013 για αποστάσεις μεγαλύτερες των οριζομένων η μετακίνηση γίνεται δωρεάν, ενώ για μικρότερες αποστάσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για μισό εισιτήριο. Για τον υπολογισμό των αποστάσεων η θέση του κ. Καλαϊτζίδη είναι να υπολογίζεται η διαδρομή που κάνει το λεωφορείο και όχι η "συντομότερη διαδρομή".

· Θα υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές (κυρίως δημοτικών σχολείων) θα περιμένουν ως και 90 λεπτά στη στάση το λεωφορείο.

Μετά από όλα αυτά υπήρξε κοινή διαπίστωση πως το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αλλά σύντομα θα πάρει και δυσμενέστερη τροπή. Ο κ. Καλαϊτζίδης δήλωσε πως η περιφέρεια σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει αρμοδιότητα διεκπεραιωτή και δεν μπορεί να πάρει δικές της πρωτοβουλίες. Χαρακτήρισε υπεύθυνη για την κατάσταση την κυβέρνηση και θεώρησε πως οι διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων θα έπρεπε να στοχεύουν στους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού.

Γονείς και εκπαιδευτικοί υπενθύμισαν στον κ. Καλαίτζίδη πως έχουν κατά καιρούς στραφεί ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και των κυβερνητικών βουλευτών του νομού και τον κάλεσαν να συμπαραταχθεί μαζί τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική μιας και, όπως αποδείχθηκε, ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική ελπίδα για μαθητές και γονείς.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69