Στελέχη του Δασαρχείου Βέροιας ενημέρωσαν μαθητές για τον φυσικό πλούτο της Ημαθίας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων – Δασκίου – Σφηκιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Θεματικό Δίκτυο Τοπικής Γεωγραφίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Η δράση ξεκίνησε με επίσκεψη και περίπατο στο δάσος της περιοχής, όπου οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τον φυσικό πλούτο του τόπου τους. Παρατήρησαν διάφορα είδη φυτών και εντόμων, ήρθαν σε επαφή με βασικά στοιχεία του φυσικού οικοσυστήματος και συμμετείχαν σε ασκήσεις προσανατολισμού με τη χρήση πυξίδας, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις μέσα από τη βιωματική μάθηση.
Η εκπαιδευτική δράση συνεχίστηκε στο σχολείο, όπου, ύστερα από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία του δασοφύλακα και πρώην προέδρου της Κοινότητας Ριζωμάτων, Αθανασίου Γκεκόπουλου, φιλοξενήθηκε κλιμάκιο του Δασαρχείου Βέροιας.
Κατά την ενημερωτική συνάντηση, ο δασολόγος Κωνσταντίνος Βλάχος παρουσίασε στους μαθητές σημαντικά στοιχεία για το γεωφυσικό τοπίο της Ημαθίας, καθώς και για τη χλωρίδα και την πανίδα των Πιερίων Ορέων, του ποταμού Αλιάκμονα και του Βερμίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο δασοφύλακας Παναγιώτης Τοσουνίδης, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και τον διάλογο με τα παιδιά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση γύρω από τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και τα ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε φυσικές περιοχές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς και να αναπτύξουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για το φυσικό περιβάλλον της Ημαθίας και συνειδητοποίησαν τη σημασία της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των πολύτιμων φυσικών πόρων της περιοχής τους.














