tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Περιήγηση εκπροσώπων συλλόγων και φορέων στο ποτάμι της Βέροιας από τους Φίλους Τριποτάμου

Βιωματική περιήγηση εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το απόγευμα της Τετάρτη, στην παρόχθια αστική διαδρομή του Τριποτάμου.

Σημείο συνάντησης και εκκίνησης ήταν η γέφυρα του «Σταυρού». Από εκεί και για 1,5 χιλιόμετρο οι συμμετέχοντες συνοδευόμενοι από μέλη του συλλόγου περπάτησαν δίπλα στον ποταμό που διασχίζει την πόλη μας, θαύμασαν το φυσικό περιβάλλον, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του οικοσυστήματος, τα χρώματα κι αρώματα της φύσης, ακούγοντας τον γάργαρο ήχο του νερού.

Την ξενάγηση έκανε η Αναστασία Γρηγοριάδου και η Μαρία Μπαρμπαρούση.

Η κ. Γρηγοριάδου, υπεύθυνη δράσεων, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, αναφέρθηκε στους σκοπούς του συλλόγου, που στοχεύει να προστατέψει και να αναδείξει το ποτάμι της πόλης, ώστε όλοι οι πολίτες να το χαίρονται και να απολαμβάνουν την βόλτα τους στις όχθες του.

Η κ. Μπαρμπαρούση, ενεργό μέλος του συλλόγου και μέλος της συγγραφικής – περιβαλλοντικής ομάδας «Ο Τριπόταμος το ποτάμι της Βέροιας», ενός εγκεκριμένου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στις δράσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με τη συμμετοχή δημοτικών σχολείων και γυμνασίων από την πόλη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Περισσότερα από 900 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ανταποκρίθηκαν σε εκπαιδευτικές δράσεις δίπλα στο ποτάμι, αλληλεπιδρώντας με βιωματικό τρόπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες του συλλόγου, αποκόμισαν γνώση για τη χλωρίδα και πανίδα του ποταμού. Στόχος είναι οι μαθητές, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες να μπορούν να μετέχουν με κριτικό τρόπο για τη δίκαιη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την αειφορία. Ο σύλλογος στοχεύει να δημιουργήσει ένα κέντρο μαθητείας, ένα «σχολείο της φύσης», που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Τις ξεναγήσεις έκαναν ο πρόεδρος του συλλόγου Πάρης Παπακανάκης, ο γραμματέας Νίκος Ασλάνογλου και η κ. Μπαρμπαρούση.

Η ομάδα φανερά ενθουσιασμένη περπάτησε κατά μήκος του ποταμού, πέρασε κάτω από τις γέφυρες, Κούσιου, Θερμοπυλών (θαύμασε τη Νύμφη της Βέροιας, ένα γκράφιτι που κοσμεί την περιοχή, έργο του Θέμη Κωνσταντινίδη), Καραχμέτ (από τις πιο παλιές γέφυρες των Βαλκανίων, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα), φτάνοντας στην Μπαρμπούτα. Θαύμασαν το μοναδικό υδάτινο οικοσύστημα του Τριποτάμου όπου η πανίδα αλληλεπιδρά με τη χλωρίδα και το περιβάλλον φιλοξενεί εκατοντάδες φυτά και ζώα που βρίσκουν καταφύγιο στις όχθες του. Οι περιπατητές είδαν πλατάνια, αγριομουριές, σκλήθρα, πετανίδες, κληματσίδες, κισσούς, ασημοιτιές κ.α, ενώ άκουσαν τις μελωδίες του νεροκότσιφα ή βουτηχτή, του ωδικού πτηνού του Τριποτάμου, που χτίζει τη φωλιά του στις πέτρες δίπλα στο νερό.   

Στο τέλος η ομάδα κατευθύνθηκε στο εξοχικό κέντρο «12 Γράδα» που είχε στηθεί μια μικρή γιορτή, με δροσερό κρασί, ποικιλία τυριών, παραδοσιακή πίτα και φρούτα της εποχής.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Πάρης Παπακανάκης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ η η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Ελένη Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην αειφόρα ανάπτυξη του Τριποτάμου ώστε να γίνει πόλος έλξης και πλούτου.

 Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι που είναι μέλη του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια για να αναπτύξουν τα ποτάμια τους και στα αποτελέσματα μελέτης για τις λεκάνες απορροής, τα σχέδια διαχείρισης, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων. «Τα ποτάμια είναι φλέβες, δεν τις φράσσουμε. Εάν τα πειράξουμε θα έχουμε άσχημες συνέπειες… Η Βέροια έχει ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο, με τους πολίτες να νοιάζονται είτε ατομικά είτε συλλογικά για το ποτάμι της», είπε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού κάλλους του περιβάλλοντος του Τριποτάμου.

Στην χθεσινή δράση συμμετείχαν εκπρόσωποι: του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας, του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, της ΕΦΑ Ημαθίας, της Αδελφότητας Γηροκομείου Βέροιας, της ΚΕΠΑ ΔήμουΒέροιας, του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας, της Φιλοπτώχου Κυριών Βέροιας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, του Έρασμου, του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, της Μ.Α.μ.Α, της Πρωτοβουλίας για το παιδί, της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, που δήλωσαν τα στοιχεία τους για να γίνουν μέλη του συλλόγου, φίλοι και μέλη του συλλόγου, ενώ παραβρέθηκε ο  ο Διοικητικός συντονιστής του «Ελληνικού δικτύου πόλεων με ποτάμια», Γιώργιος Χαρίσης.

View this gallery on Flickr

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69