tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Από το ένα μπαμ στο άλλο

Γράφει ο Παναγιώτης Καπετανάκης

Η τραγωδία των Τεμπών δεν ξεχνιέται και οι πληγές που άνοιξε δεν θα κλείσουν ποτέ. Μέσα σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα διαβάσαμε ότι στις ΗΠΑ πτώχευσε η Silicon Valley Bank (SVB) με ενεργητικό 209 δισ. δολάρια και η μικρότερη Signature Bank.

Η Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είπε ότι δημιουργείται «ανησυχία», μια δήλωση που δεν άλλαξε ως τώρα. Από την Παρασκευή 10/3 έχουν καταρρεύσει οι μετοχές διεθνώς και λέγεται ότι μπορεί να υπάρξει παγκόσμιο κραχ μετοχών. Οι εχέφρονες πολίτες, για να θυμηθούμε το βιβλίο του Μ. Καραγάτση «Κίτρινος Φάκελος» (1959), οι εχέφρονες ανησυχούν και δεν ξεχνούν τα μνημόνια, την πείνα, την ανεργία, τη φτώχεια και το γκρέμισμα αδύναμων οικονομιών που έφερε η πτώση της Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2008.

Το αναφέρει με έμφαση στο έργο του «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» και ο Τομά Πικετί. Στις κρίσεις, γράφει, αντέχουν οι «γρήγορες» και ισχυρές οικονομικά χώρες ενώ τσακίζονται οι «αργές» και αδύναμες. Η χώρα μας τσακίστηκε οικονομικά γιατί απλά και αυτή ανήκει στις αδύναμες οικονομίες. Οι βερμπαλισμοί τώρα πια βρίσκουν μικρά ακροατήρια.

Το μαύρο σύννεφο μας ακολουθεί πάντα σαν σκιά από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι δανειολήπτες είναι σε απόγνωση από την αύξηση των επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το 2008 έτσι και τώρα λέει ότι η κρίση είναι ελεγχόμενη. Τη διέψευσαν όμως τότε οι εξελίξεις στη χώρα μας (και όχι μόνο) μετά την πτώση της Lehman Brothers. Τον καπιταλισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασφαλώς τον γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε επίσης τις ακραίες θεωρίες της Σχολής του Σικάγου του Μίλτον Φρίντμαν… Δεν γίναμε βέβαια σοφότεροι από τις αναφορές του Μπάιντεν στον καπιταλισμό. Οι κήνσορες και τώρα όπως και πριν επιχειρούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά!

Για μας, όμως, ένα είναι το δεδομένο. Δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

ΒΕΡΟΙΑ

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69