tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Εκδήλωση για τους ρόλους και την ψυχική υγεία της γυναίκας πραγματοποιήθηκε στην Στέγη (φωτογραφίες)

Εκδήλωση αφιερωμένη στην γυναίκα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κατάμεστο Φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που τιμάται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βέροιας διοργάνωσαν μία ξεχωριστή δράση, ένα φόρουμ – ανοιχτή συζήτηση με θέμα  «Ρόλοι και Ψυχική Υγεία της Γυναίκας του Σήμερα». Ένα θέμα που απασχολεί την διεθνή επιστημονική κοινότητα και εκδηλώνεται μέσα από πολυδιάστατες δυσκολίες και εκφάνσεις. Αφορά όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και σαφώς δεν κάνει διακρίσεις λόγω εθνικότητας, θρησκείας ή οικονομικού επιπέδου.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων Συρμούλα Τζήμα απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενη στο θέμα της εκδήλωσης. «Ενός θέματος που απασχολεί όλες και όλους. Στους πολλούς ρόλους – μητέρας, συζύγου, επαγγελματία, που καλείται η γυναίκα να ανταπεξέλθει, στους τρόπους ενδυνάμωσής της ώστε να είναι λειτουργική. Η σημερινή εκδήλωση αφιερώνεται στη γυναίκα μάνα, σύντροφο, που κουβαλά μεγάλο βάρος μετά το σιδηροδρομικό ατύχημα των Τεμπών».

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου- Κελεπούρη, Εξελικτική και Σχολική Ψυχολόγος. «Σήμερα είμαστε εδώ για να μοιραστούμε σκέψεις, τεχνικές να διαχειριστούμε το θέμα, να προβληματιστούμε και να βρούμε λύσεις όλοι μαζί! καθώς μας επηρεάζει όλους», είπε προλογίζοντας την εκδήλωση, ενώ έπειτα αναφέρθηκε στα βιογραφικά των ομιλητών και τους έδωσε τον λόγο.

Η Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων, Συντονίστρια-Διευθύντρια ΕΣΥ Γ.Ν. Γ.Παπανικολάου, Λίλιαν Αθανασοπούλου, ανέπτυξε το θέμα « Η ψυχική υγεία της γυναίκας σήμερα».

Αναφέρθηκε στον ορισμό της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, λέγοντας ότι τα καθημερινά ζητήματα επηρεάζουν την ζωή και την διάθεση μας. Αναφέρθηκε στις παραμέτρους που χρειαζόμαστε για να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή, όπως στις βασικές και γνωστικές δεξιότητες, στην ικανότητα αναγνώρισης κι εξέφρασης συναισθημάτων, στην συμπόνια, στις αξίες της ζωής. Οι γυναίκες έχουν πολλούς ρόλους και βιώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους άνδρες άγχος και κατάθλιψη. Η γονικότητα – μητρότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που ασκεί πίεση στις γυναίκες.

Ο Αντώνης Καραβασίλης, Σχολικός Ψυχολόγος και μέλος της δημοτικής επιτροπής ισότητας, ανέλυσε το θέμα «Η ψυχική υγεία της έφηβης γυναίκας». Ο κ. Καραβασίλης αποτύπωσε τα γεγονότα όπως τα βιώνει από την εμπειρία του στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Είπε ότι οι γονείς έχουν πολλές προσδοκίες από τα  έφηβα παιδιά τους κι αυτά νιώθουν άγχος και πίεση. Οι γονείς θα πρέπει να αποτυπώσουν μία πραγματικότητα με βάση την σημερινή εποχή κι όχι να αναφέρονται στην εποχή που έζησαν οι ίδιοι. Η έφηβοι ζουν σε μια κοινωνία της διαφήμισης και των κοινωνικών δικτύων. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν στενή επαφή με τα παιδιά τους. Να τα εκπαιδεύσουν να φιλτράρουν ότι βλέπουν και διαβάζουν, να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να συζητούν μαζί τους ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Φιλόλογος- Θεατρολόγος Δρ. Δημήτρης Ταχματζίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ψυχική υγεία της γυναίκας και η τέχνη».

Ο κος Ταχματζίδης αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από την διδασκαλία του σε έφηβους, σε αυτά που τους απασχολούν, όπως η εξερεύνηση ταυτότητας και η δυνατότητα να κάνουν σχέσεις καλές και βαθιές. Οι αναδυόμενοι ενήλικες βιάζονται. Δεν θέλουν να ξοδεύουν χρόνο και στρέφονται σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, προκαλώντας τους άγχος και στεναχώρια. Όσον αφορά τις σπουδές τους, κάνουν πολλά πράγματα για το μέλλον δηλητηριάζοντας την στιγμή, δεν χαίρονται το παρόν, έχοντας το αίσθημα του κατεπείγοντος. Τέλος αναφέρθηκε σε μια ταινία που αντικατοπτρίζει όσα ανέφερε στην ομιλία του.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ανέπτυξαν ερωτήματα στους επιστήμονες.

Κλείνοντας η Διευθύντρια της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και φιλόλογος Κατερίνα Γρηγοριάδου,  παρουσίασε στο κοινό τα προγράμματα πολιτισμού της ΚΕΠΑ, που μπορούν να παρακολουθήσουν οι γυναίκες αξιοποιώντας τον χρόνο τους και απολαμβάνοντας αισιοδοξία κι ευχαρίστηση.

Παράλληλα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το βίντεο της επιτροπής Ισότητας Δήμου Βέροιας που είναι ανεβασμένο στο YOUTUBE κανάλι του Δήμου Βέροιας και παρουσιάζει πέντε γυναίκες που διαπρέπουν σε παραδοσιακά «ανδροκρατούμενα» επαγγέλματα στην πόλη μας, ανατρέποντας έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις, μιλούν για τις προκλήσεις και την εμπειρία από το χώρο εργασίας τους, όπως επίσης παρουσιάζει 12 γυναίκες, γεννημένες τους 12 μήνες του χρόνου, που χάρη  στο ταλέντο, το δυναμισμό και τον καινοτόμο τρόπο σκέψης τους άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία.

Μέλη της Επιτροπής Ισότητας: Τζήμα Συρμούλα (Πρόεδρος), Διαμάντης Στέργιος, Αγγελή Παρασκευή, Τσαπαροπούλου Ευθυμία, Φωστηροπούλου Γεωργία, Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου Αθηνά, Κουφάκη Λαμπρινή, Αναγνώστου Ειρήνη, Καραβασίλης Αντώνιος.

Συνδιοργανωτές Φορείς που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Ισότητας:

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Βέροιας

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας

Ένωση Γονέων Δήμου Βέροιας

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69