tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Συναξάρια - Γιατί πρέπει ένας Ορθόδοξος να διαβάζει Βίους Αγίων

Τα θρησκευτικά βιβλία βρίσκονται πάντα στις βιβλιοθήκες των Χριστιανών. Ίσως τα πιο δημοφιλή από αυτά να είναι τα συναξάρια. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν υπάρχει σπίτι πιστού Χριστιανού Ορθόδοξου που να μην έχει ένα συναξάρι στη βιβλιοθήκη. Τα συναξάρια είναι γνωστά και σαν βιβλία με βίους Αγίων και μπορεί κανείς να τα βρει τόσο σε βιβλιοπωλεία, είτε καθαρά θρησκευτικά είτε όχι, όσο και σε διάφορα μοναστήρια ή ακόμη κι εκκλησίες.

Ο λόγος που τα συναξάρια είναι τόσο δημοφιλή είναι το γεγονός ότι οι πατέρες της πίστης μας αλλά και διάφοροι ιερείς και πνευματικοί προτείνουν στους πιστούς να τα διαβάζουν όσο πιο πολύ γίνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί πρέπει ένας Χριστιανός να διαβάζει βιβλία με βίους Αγίων; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό ερώτημα.

Οι ζωές των Αγίων μας εμπνέουν

Ο κύριος λόγος που οι πιστοί πρέπει να διαβάζουν για τις ζωές και τα έργα των Αγίων είναι το γεγονός ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη ζωή τους. Μελετώντας τους βίους των Αγίων μπορούμε να βρούμε συμβουλές και διδαχές που θα μας βοηθήσουν σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Επιπλέον, η πίστη των Αγίων μπορεί να γίνει μία «άγκυρα» που θα συγκρατήσει ή ακόμη και θα ενισχύσει την πίστη ενός Χριστιανού όταν αυτή κλονίζεται. Τέλος, οι βίοι Αγίων μας δείχνουν σε γενικές γραμμές πως πρέπει να είναι μία ενάρετη και χριστιανική ζωή, με άλλα λόγια, περιέχουν πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής τα οποία δεν θα κάνουν κάποιον απλά καλύτερο Χριστιανό, αλλά καλύτερο άνθρωπο γενικότερα.

Απλές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα

Οι Άγιοι και πατέρες της πίστης μας κλήθηκαν συχνά να απαντήσουν μεγάλα ερωτήματα τα οποία μπορεί να ήταν είτε θρησκευτικής είτε και θεολογικής φύσης. Αυτό που κάνει τις απαντήσεις τους τόσο ξεχωριστές είναι το γεγονός ότι όχι μόνο είναι σοφές αφού προέρχονται από τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αλλά είναι γραμμένες με έναν τρόπο πολύ απλό και καθημερινό έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητοί ακόμη και από ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι περισσότεροι Άγιοι ή οι βιογράφοι τους ήταν καθημερινοί άνθρωποι κι έτσι ο λόγος τους είναι απλός και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά αλλά και το μυαλό του αναγνώστη, κάτι που ο πολλές φορές ξύλινος και υπερβολικά περίτεχνος λόγος των ακαδημαϊκών δεν μπορεί να το πετύχει, όσο άρτια καταρτισμένος και αν είναι ο επιστήμονας που γράφει.

Καλύτερη κατανόηση της πίστης μας

Διαβάζοντας για τη ζωή, τις διδαχές και πολλές φορές τον θάνατο των Αγίων μας, μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά πράγματα για τη πίστη και τη θρησκεία μας. Μαθαίνοντας πως ζούσαν και τι δίδασκαν οι Άγιοι μας μπορούμε να καταλάβουμε με έναν απλό τρόπο που κανένα θρησκευτικό βιβλίο του σχολείου δεν μπορεί να προσφέρει τα βασικά στοιχεία της Ορθόδοξης πίστης. Τα βιβλία αυτά μπορούμε να πούμε ότι μας φέρνουν σε «επαφή» με τους Αγίους οι οποίοι μας «μιλάνε» μέσα από τα κείμενα τους ή τις εξιστορήσεις των βιογράφων τους και μας διδάσκουν πολύτιμα μαθήματα. Τα συναξάρια μπορεί να είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι θρησκευτικών που θα έχει κάποιος Χριστιανός. Επιπλέον, η μελέτη αυτή μπορεί να γίνει με τον ρυθμό που βολεύει τον κάθε αναγνώστη και τα κείμενα των Βίων Αγίων μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για πολύ ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές συζητήσεις με ιερείς ή με τον Πνευματικό του κάθε αναγνώστη.

Τι ΔΕΝ είναι οι βίοι Αγίων;

Αυτό που πρέπει να ξέρει κάθε Χριστιανός που μελετά τους Βίους Αγίων είναι ότι δεν πρέπει να τους θεωρεί «εγχειρίδιο χρήσης ή ζωής». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιγράφουμε την ζωή των Αγίων γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και πρέπει να ζει τη δική του μοναδική ζωή. Αυτό που πρέπει να κρατούμε από τους βίους Αγίων είναι οι γενικές αρχές της ζωής τους και οι διδαχές τους. 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69