tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ημερίδα με θέμα «Ψυχολογία του Ασθενούς - Ψυχολογία των ΑμΕΑ» πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΜΑΕΔ (φωτογραφίες)

Ημερίδα Διαλόγου με θέμα «Ψυχολογία του Ασθενούς - Ψυχολογία των ΑμΕΑ» πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Πέμπτης, στον εξωτερικό χώρο του ΚΕΜΑΕΔ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η εθελόντρια διευθύντρια του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων Δήμου Βέροιας, Μελίνα Δαμιανίδου Μιχαηλίδου.

Εισηγητής και συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου, Ιατρός - Νευρολόγος Γιώργος Τσαλέρας, ενώ ομιλήτρια ήταν η Ψυχολόγος Χρυσάνθη Τούπου.

Η κα Τούπου στην ομιλία της διευκρίνισε ότι «όταν μιλάμε για Ψυχολογία του Ασθενούς, δεν εννοούμε τον οποιοδήποτε ασθενή, αλλά αυτόν που πάσχει από μια χρόνια νόσο κι όχι αυτόν που έχει πχ μια απλή γρίπη που θα ιαθεί με φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς με χρόνια νόσο έρχονται αντιμέτωποι με πολλές απώλειες στη ζωή τους». Αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα στάδια του θρήνου που περνούν αυτοί οι άνθρωποι, όταν βιώνουν αρχικά την απώλεια της υγείας τους, αλλά και την απώλεια της σωματικής τους ακεραιότητας ή την απώλεια της εργασίας τους, ανάλογα με το πρόβλημα και την σοβαρότητα της ασθένειας που έχουν. «Περνούν από διάφορα στάδια, όπως η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή», είπε. Επίσης αναφέρθηκε στους τρόπους και τις λέξεις που ο καθένας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν βρίσκεται γύρω από τέτοιους ανθρώπους, που είτε έχουν μία αναπηρία είτε πάσχουν από μία χρόνια ασθένεια. «Υπάρχουν κάποια κοινά λάθη που κάνουμε στην προσπάθεια μας να τους παρηγορήσουμε, να δείξουμε την συμπόνια μας, λέγοντας κάποιες φράσεις κλισέ, όπως «όλα για κάποιο λόγο γίνονται», «ο χρόνος θα δείξει». Αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ απλά. Πρώτα να τον ακούσουμε (μιλάμε για ενεργητική ακρόαση, ακούω για να καταλάβω, όχι για να απαντήσω και δεν επιβάλουμε την γνώμη μας). Πολλές φορές οι ασθενείς όταν μοιράζονται τα βιώματά τους και τις εμπειρίες τους σε σχέση με αυτό που περνούν, είναι μία λύτρωση. Έπειτα να μην τους μιλάμε σαν να είναι μωρά. Οι ενήλικες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους ενθαρρύνουμε και να τους παροτρύνουμε, όσο το επιτρέπει η ασθένειά τους, να διεκπεραιώνουν μόνοι τους κάποιες δραστηριότητες», είπε μεταξύ άλλων.  

«Μέσα από την ενημέρωση και την εξοικείωση και με μήνυμα «παρότρυνση, ενθάρρυνση και ενεργητική ακρόαση» μπορούμε να βοηθήσουμε την ψυχολογία των ασθενών - ΑμεΑ», μας προτρέπει η κα Τούπου.

Την ημερίδα, που διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της Π.Ε. Ημαθίας, παρακολούθησαν οι μαθητές του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Παρασκευή Παρτσιοπούλου και Αναστασία Κακούλη.

Επίσης το παρόν έδωσε η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Απόρου Παιδιού Καίτη Γαλλίκα, εθελοντές και φίλοι του Κέντρου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά που επιμελήθηκαν τα παιδιά του Κέντρου, ενώ στο τέλος κεράστηκαν καφέ και γλυκά σνακ.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69