Μητροπολίτης Βεροίας: «Η αγάπη είναι αυτή που θα μας κρίνει»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής αναζητήσεως πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας η καθιερωμένη συνάντηση της σειράς «Πνευματικοί – Ακαδημαϊκοί Διάλογοι». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Περί αγάπης», προσελκύοντας πλήθος πιστών που κατέκλυσαν την αίθουσα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο υπεύθυνος της σειράς, Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Αφεντούλης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των πνευματικών αυτών συναντήσεων για την καλλιέργεια θεολογικού προβληματισμού και την ενίσχυση της σχέσης των πιστών με την Εκκλησία.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης ανέδειξε την αγάπη ως θεμέλιο της χριστιανικής ζωής, υπενθυμίζοντας ότι «για την αγάπη έγινε ο Χριστός άνθρωπος» και ότι από αγάπη υπέμεινε τα Πάθη, τον Σταυρό και τον θάνατο, προκειμένου να λυτρώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά του Άδη και να τον επαναφέρει στην κοινωνία με τον Θεό.
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα των αγίων αποστόλων, οι οποίοι «από αγάπη περιήλθαν ολόκληρη την οικουμένη», αλλά και των μαρτύρων που θυσίασαν τη ζωή τους για να μη στερηθούν τον Χριστό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους οσίους και ασκητές, που εγκατέλειψαν τον κόσμο και τα πρόσκαιρα αγαθά για να ενωθούν με τον Θεό μέσα από την άσκηση, τη νηστεία και την αγρυπνία.
Τόνισε ότι η αγάπη γεννά πλήθος αρετών – ελεημοσύνη, πραότητα, ταπείνωση, υπομονή, καθαρότητα καρδίας – και ότι μέσα στην καθαρή καρδιά έρχεται η χάρη και ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος, που αναγεννά τον άνθρωπο και τον ενδύει τον Χριστό. Υπογράμμισε ακόμη ότι η άσκηση των σωματικών αρετών δεν αρκεί, εάν δεν συνοδεύεται από την αγάπη, η οποία και θα αποτελέσει το κριτήριο της τελικής κρίσεως.
«Πλανώνται όσοι καταφρονούν την αγάπη», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν κάποιος επιτελεί θαύματα, χωρίς αγάπη θα ακούσει το «οὐκ οἶδα ὑμᾶς».
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς τους παρευρισκομένους και με την ευχή ο λόγος της αγάπης να καρποφορήσει στις καρδιές όλων. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με αισθήματα πνευματικής ενίσχυσης και εσωτερικής ειρήνης, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση της σειράς.
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-2
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-2
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-4
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-4
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-14
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-14
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026
AkadhmaikoiMhtrVerias2026
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-3
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-3
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-8
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-8
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-5
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-5
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-10
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-10
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-6
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-6
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-7
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-7
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-13
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-13
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-12
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-12
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-11
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-11
-
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-9
AkadhmaikoiMhtrVerias2026-9
https://pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/difere-menu/113277-mitropolitis-veroias-i-agapi-einai-afti-pou-tha-mas-krinei#sigProId08436cd3ca














