Νάουσα: Ανάβουν σιγά σιγά τα ρακοκάζανα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στη Νάουσα, ανάβουν σιγά σιγά τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου. Σύμφωνα με τους οινοποιούς, η χρονιά προμηνύεται δύσκολη, κυρίως, λόγω της μειωμένης παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών (κατά 30% με 50%) εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την παρατεταμένη ζέστη και την ανομβρία.
Όπως ανέφεραν οινοποιοί της Νάουσας, τα καζάνια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 27 Σεπτεμβρίου και η περίοδος αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Κόκκινος, οινοποιός, πρόκειται για μία ιεροτελεστία, η οποία προϋποθέτει δυνατή φωτιά, ξύλο για το ανακάτεμα και τα γράδα- αλκοολόμετρα. Ωστόσο, τα σταφύλια λόγω της ανομβρίας ήταν φέτος μειωμένα και σημαντικές ποσότητες αφυδατώθηκαν.
Τα ρακοκάζανα ξεκίνησαν στην Ημαθία στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία τους στη Νάουσα, τον Τρίλοφο, στο Στενήμαχο και τη Φυτειά. Η χρονιά είναι δύσκολη για τους αποσταγματοποιούς, λόγω της μείωσης στην παραγωγή αλλά και εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στην κατανάλωση.