tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Αντλησιοταμίευση Σφηκιάς - Θετική στάση, αλλά επιφυλάξεις από την τοπική κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Σε  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αντλησιοταμίευσης ισχύος 467 MW στη θέση «Ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς (Μπράβας)», στη Δ.Ε. Μακεδονίδος. Το συμβούλιο εξέφρασε συνολικά θετική στάση απέναντι στην πρόταση, ωστόσο δεν έλειψαν οι επιφυλάξεις, κυρίως από την τοπική κοινότητα Σφηκιάς, οι οποίες τελικά υιοθετήθηκαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενστάσεις της κοινότητας Σφηκιάς

Οι κάτοικοι της Σφηκιάς, με παρέμβαση του προέδρου Κωνσταντίνου Γκαραβέλη και του τοπικού γραμματέα Σάκη Χειμώνα, ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις επιπτώσεις του έργου στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η κατασκευή του έργου θα επιφέρει την κατάληψη περίπου 500 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και 150 στρεμμάτων χερσολιβαδικών εκτάσεων, μειώνοντας την αγροτική παραγωγή της περιοχής κατά περίπου 10%. 

Στις παρατηρήσεις τους, οι κάτοικοι της κοινότητας επισήμαναν ότι η ΜΠΕ δεν συμπεριλαμβάνει επαρκή στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής λόγω του έργου. Ανέφεραν πως τα μετεωρολογικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι από σταθμό στην Αλεξάνδρεια, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι πλησιέστεροι σταθμοί της ΕΜΥ στα Ριζώματα και τον Βελβενδό Κοζάνης.

Επιπλέον, οι κάτοικοι εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο η αυξημένη υγρασία από τη νέα τεχνική λίμνη, που θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και σχεδόν ίδιο υψόμετρο με τις καλλιέργειες, να επηρεάσει την παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως καπνός, λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα.

Ελλιπής υποδομή και αντισταθμιστικά οφέλη

Ένα από τα κύρια θέματα που ανέδειξε η κοινότητα ήταν η υποδομή της περιοχής κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκευή του έργου. Ζήτησαν ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου που συνδέει τον οικισμό με το σημείο κατασκευής, προκειμένου να περιοριστεί η σκόνη που θα δημιουργείται. Επίσης, τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της αγροτικής οδοποιίας, των αρδευτικών δικτύων και των ζώων, ζητώντας μετακινήσεις δικτύων και προσαρμογές στις υποδομές για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους.

Παράλληλα, η κοινότητα ζήτησε θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών, με αιτήματα όπως:

  • Αξιοπρεπείς αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν.
  • Επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων της κοινότητας, όπως ισχύει σε άλλες περιοχές με ΑΠΕ.
  • Προτεραιότητα στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων για τους κατοίκους της Σφηκιάς, ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος μετά τον περιορισμό της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Χρήση της νέας δεξαμενής για την άρδευση των καλλιεργειών, ώστε να περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωση.

Η απάντηση της ΔΕΗ

Παρόν στη συνεδρίαση ήταν ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναγνώρισε τη λογική βάση των αιτημάτων της κοινότητας και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην εταιρεία για περαιτέρω εξέταση. Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση δέσμευση για υλοποίηση των προτάσεων.

Η γενική αποδοχή της ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας καταδεικνύει την ανάγκη εκμετάλλευσης των ενεργειακών δυνατοτήτων της περιοχής, όμως οι ενστάσεις της τοπικής κοινότητας Σφηκιάς θέτουν σοβαρά ζητήματα περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι κάτοικοι ζητούν διασφάλιση της βιωσιμότητας της γεωργίας, αποζημιώσεις και την εξασφάλιση εναλλακτικών εισοδημάτων για το μέλλον. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το αν οι ανησυχίες τους θα ενσωματωθούν στον σχεδιασμό του έργου.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69