tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Η Βέροια ξεκίνησε την προσπάθεια να μπει στον γαστρομικό χάρτη της χώρας (φωτογραφίες)

Με την πρώτη διαβούλευση των εμπλεκόμενων φορέων, ξεκίνησε στον δήμο Βέροιας η προσπάθεια δημιουργίας ενός τοπικού μενού με στόχο να καταστήσει την περιοχή μας γαστρονομικό προορισμό. Ο δήμος Βέροιας και  Ημαθία κατ’ επέκταση έχει μια πλούσια παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που μπορεί να αποτελέσει βάση για την δημιουργία ενός τοπικού μενού. Το βόιο κρέας, το ροδάκινο και τα υπόλοιπα τοπικά φρούτα, η πιπεριά Αγίου Γεωργίου, η ντομάτα Ριζωμάτων και τα υπόλοιπα λαχανικά που παράγονται στην περιοχή, τα κρασιά και το τσίπουρο που παράγονται εδώ καθώς επίσης το ρεβανί και τα λαχταριστά γλυκά που παρασκευάζονται στην Ημαθία είναι τα συστατικά που μπορούν να δημιουργήσουν τοπικά πιάτα που θα λατρέψει ο επισκέπτης.

Την παρουσίαση του πλάνου που θα ακολουθηθεί έκανε ο Γιώργος Παλαισίδης, συνεργάτης του δήμου Βέροιας. Μετά την σημερινή συνάντηση θα σταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς ένα ερωτηματολόγιο που θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν στην περιοχή μέσω του τύπου ενώ στην συνέχεια η πρόταση με τα πιάτα που θα δημιουργηθεί θα παρουσιαστεί σε εκθέσεις.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια είναι επιδίωξη της δημοτικής αρχής με στόχο να δημιουργήσει οφέλη για την πόλη και τον δήμο. Αναφορικά με την προσπάθεια δημιουργία τοπικού μενού, είπε ότι είναι μια πρωτοπόρα και σημαντική πρωτοβουλία που συνδέει την ντόπια παραγωγή (κρέατα, λαχανικά, φρούτα, γλυκά).

Ο Γιώργος Καβαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ τόνισε ότι ο γαστρονομικός πολιτισμός είναι κομμάτι του τουρισμού. «Η δημιουργία ενός μύθου γύρω από τα τοπικά προϊόντα της Βέροιας θα φέρει οφέλη στην πόλη» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι τα τοπικά προϊόντα (γαστρονβομία) είναι ο δεύτερος λόγος που οι τουρίστες επιστρέφουν σε έναν τόπο ή συστήνουν σε κάποιον να τον επισκεφτεί. Επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, η αγορά τοπικών προϊόντων.

Ο Μακάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕ σημείωσε: «Ελπίζω ότι μέσα από αυτή την κουβέντα θα βγουν σημαντικά πράγματα. Τα τρόφιμα είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας επειδή είναι εύκολο στους τουρίστες να τα πάρουν μαζί τους. Εκτός από τα αρχαία της Βεργίνας και την γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη, η Βέροια θα καταφέρει να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό και να δημιουργήσει έναν ακόμη λόγο για να την επισκεφτεί κανείς».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης ανέφερε ότι η περιοχή μας είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα ενώ στην τοπική κουζίνα συναντά κανείς πολλές διαφορετικές συνταγές τόσο από το ντόπιο πληθυσμό όσο και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εδώ.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής Ηλίας Τσιφλίδης τόνισε ότι βασικό κομμάτι της γαστρονομίας είναι το ροδάκινο.

Αμέσως μετά ακολούθησε διάλογος με την κατάθεση προτάσεων.

Παρόντες στην εκδήλωση – διαβούλευση ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων
(Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς, ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μακάριος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών, Σωτήρης Κοτσαμπάς, ο επ. αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Παπαργύρης, η επίκουρη καθηγήτρια, κλινική διαιτολόγος, ψυχολόγος, Δρ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, η παιδίατρος, Ελένη Καζελίδου, ο συνεργάτης του Δήμου Βέροιας, Γιώργος Παλαισίδης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Κώστας Παπαοικονόμου, ο  αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Τσανακτσίδης και ο πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ, Θεόφιλος Τεληγγιανίδης.

Την Π.Ε. Ημαθίας εκπροσώπησαν η ειδική σύμβουλος, Νίκη Καρατζιούλα και η υπεύθυνη Γραφείου Τουρισμού Π.Ε. Ημαθίας, Μαρία Ανδρεάδου.

Στη διαβούλευση επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντσιος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Βέροιας, Κων/νος Σαμανίδης, ο πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας, Ιωάννης Βουγιούκας, ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Βέροιας, Τάσος Παγούρας, η πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Γιάννα Πιλιτσίδου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, αμπελουργοί και βοοτρόφοι.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69