tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Το ζήτημα της Τάφρου 66 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε η 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η παράταξη "Πράξεις για τη Μακεδονία" του Χρήστου Παπαστεργίου επανέφερε το ζήτημα της μόλυνσης της "Τάφρου 66". Η παράταξη, μέσω του Περιφερειακού Συμβούλου Πέλλας, κ. Χατζηηλιάδη, είχε θέσει το θέμα και στην 2η συνεδρίαση, επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι περίπου 15.000 κάτοικοι των κοινοτήτων πέριξ της τάφρου.

Από τη δεκαετία του 1980, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του υδάτινου αυτού οικοσυστήματος, που περιλαμβάνει δυσοσμία, κινδύνους πλημμύρας και άλλα προβλήματα. Η τάφρος, που έχει ιστορικά αντιμετωπιστεί ως αποδέκτης αποβλήτων από το 1935, συνεχίζει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για την τοπική κοινωνία.

Τα Κρίσιμα Ερωτήματα

Η παράταξη "Πράξεις για τη Μακεδονία" έθεσε σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων προς την Περιφερειακή Διοίκηση:

Πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι ποιότητας των υδάτων της τάφρου; Αν ναι, κάθε πότε και σε ποια σημεία; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής χρόνου και τόπου;

Διεξάγονται έλεγχοι για παράνομες εισροές υγρών αποβλήτων; Ζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των ελέγχων από το 2019 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μονάδων που ελέγχθηκαν, τις ημερομηνίες των ελέγχων, τις ποινές που επιβλήθηκαν, και τα αποτελέσματα των ελέγχων ποιότητας των υδάτων.

Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων της συγκεκριμένης λεκάνης απορροής;

Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιλύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την Τάφρο 66;

Η Αντίδραση της Διοίκησης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Τζαμτζής, προσπάθησε να δώσει απαντήσεις, αναφέροντας τη μηδενική ροή υδάτων τους θερινούς μήνες και διαβεβαιώνοντας για την αυστηρότητα των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Π.Ε. Ημαθίας για τις δικές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του κ. Τζαμτζή, η παράταξη "Πράξεις για τη Μακεδονία" παρουσίασε φωτογραφικό υλικό που αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Αντιπεριφερειάρχη. Στις φωτογραφίες που κατατέθηκαν στους Περιφερειακούς Συμβούλους, διακρίνεται η διαφορά στην ποιότητα των υδάτων της Τάφρου, με τα καθαρότερα νερά να προέρχονται από τον ποταμό Αράπιτσα, σε αντίθεση με τα υδάτινα απόβλητα που εισχωρούν από την Π.Ε. Πέλλας.

Επίσκεψη στο Πεδίο

Στις 28 Αυγούστου 2024, κλιμάκιο της παράταξης "Πράξεις για τη Μακεδονία" επισκέφθηκε την Τάφρο 66, με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστέργιο. Κατά την επίσκεψη, η ομάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους των όμορων οικισμών, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη τους στους Προέδρους των οικισμών στον αγώνα τους για την επίλυση του ζητήματος.

Η παράταξη δηλώνει πως θα επανέλθει στο ζήτημα μέχρι να δρομολογηθεί η μελέτη για την οριστική επίλυση του προβλήματος, με στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση και ενσωμάτωση του υδάτινου οικοσυστήματος της Τάφρου 66. Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Διοίκησης της Π.Ε. Ημαθίας στους ισχυρισμούς που προέκυψαν.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69