tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κεντρική Μακεδονία: Τις θέσεις τους για τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ θα διατυπώσουν εντός των ημερών οι δήμαρχοι

Τις θέσεις τους για τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ θα διατυπώσουν εντός των ημερών οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έγινε γνωστό μετά από την ειδική συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα. Οι δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου ενώ έγιναν και παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΔ, «οι αιρετοί συμφώνησαν επί της ουσίας στην αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της εκλογής Δημάρχου με ποσοστό 43%, ενώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις κυρίως ως προς τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων και την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος, έρχεται σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και σκοπεύει να λύσει προβλήματα κυβερνησιμότητας των Δήμων. Εκτίμησε ότι ο νέος νόμος δεν οδηγεί σε ακυβερνησία, αλλά σε διοίκηση των Δήμων και πρόσθεσε πως η αλλαγή του ήταν αναγκαιότητα, λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έζησε η αυτοδιοίκηση με τον προηγούμενο.

Για την εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% εξήγησε πως η συνταγματικότητα της ρύθμισης κρίθηκε σύννομη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ για τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια, μετέφερε έναν ισχυρό προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «'Αποψη μου είναι να ενθαρρύνουμε ανθρώπους που θέλουν να συμμετάσχουν στα κοινά. Δεν πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό, άλλωστε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν στοιχίζουν οικονομικά στο Δήμο ενώ αντίθετα ευνοούν τον πλουραλισμό των ιδεών» τόνισε.

Την άποψη ότι το σχέδιο νόμου κινείται στην σωστή κατεύθυνση, εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποστηρίζοντας ότι έρχεται να θεραπεύσει τις παθογένειες που προκάλεσε ο προηγούμενος. Δήλωσε υπέρ της μείωσης του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε μεγάλους Δήμους, λέγοντας ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης το σώμα θα διαμορφωθεί στους 41 δημοτικούς συμβούλους από τους 49 σήμερα, αριθμός που, όπως είπε, θα φτιάξει στην ουσία το εκλογικό μέτρο του 3% που έρχεται να θεσπιστεί.

Τις θέσεις και τα αιτήματα του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος σε σχέση με τον εκλογικό νόμο διατύπωσε ο εκπρόσωπος του, πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, Ισαάκ Νικολαϊδης. Ειδικότερα πρότεινε τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων, την άρση της ανισότητας στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων, που δημιουργείται με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων και τη μη κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69