tsakiridis

banner mourtzilas 3

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

xatzogloy

Σε αναμονή έγκρισης ο κόμβος της Μέσης – Στο “περίμενε” λόγω χρηματοδότησης ο Προαστιακός

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η έγκριση για την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του κόμβου της Μέσης, που συνδέεται με τον κάθετο άξονα από την Εγνατία Οδό προς Πατρίδα και Νάουσα. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, οι επαφές με τη Νέα Εγνατία Οδό βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και εκτιμάται ότι το «πράσινο φως» μπορεί να δοθεί άμεσα.

Η καθυστέρηση που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια αποδίδεται κυρίως στη μακρά διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2025, χωρίς να περιλαμβάνει τον συγκεκριμένο κόμβο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση με τον παραχωρησιούχο και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα θεσμικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Περιφέρεια θα ολοκληρώσει τη μελέτη μόλις δοθεί η σχετική έγκριση, ενώ η κατασκευή του έργου θα αναληφθεί από τον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών εντός εξαμήνου από την έναρξη, με επόμενο βήμα την εξασφάλιση πόρων – κυρίως για τις απαλλοτριώσεις.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει και η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Ημαθίας – Έδεσσας. Η Περιφέρεια επιμένει στην ανάγκη ηλεκτροδότησης και αναβάθμισης των υποδομών, ώστε να καταστεί λειτουργική μια γραμμή που θα εξυπηρετεί ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής.

Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου μετατέθηκε χρονικά, με βασική αιτία – σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια – την ανακατεύθυνση σημαντικών πόρων του Υπουργείου Υποδομών προς την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Κακοκαιρία Daniel στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας.

Παρά τις καθυστερήσεις, η συγκυρία θεωρείται πλέον ευνοϊκή, καθώς ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για χρηματοδότηση του έργου, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών σε Ημαθία και Πέλλα.

color feel banner

meta morfo22

kyriazis

sidiropoulos

studio 69