tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κουτσούμπας: "Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό κατοίκων και φορέων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο"

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ημαθία, παρευρέθηκε σε σύσκεψη φορέων της Νάουσας με θέμα τις Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και τον αγώνα των κατοίκων.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των φορέων της περιοχής ενάντια στις ανεμογεννήτριες για την προστασία του Βερμίου. Όπως τόνισε «υπάρχει ένα μεγάλο παραμύθι που λένε οι κυβερνώντες, η Κομισιόν με κατευθύνσεις και οδηγίες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ότι δήθεν προστατεύουν το περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η πράσινη μετάβαση, η πράσινη ανάπτυξη».

«Φυσικά δεν λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα με την προστασία του περιβάλλοντος, βεβαίως πρέπει να αγωνιζόμαστε και να είμαστε μπροστάρηδες, να προστατεύουμε τα δάση μας», ανέφερε, ωστόσο, πρόσθεσε «το ζήτημα έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποιος κατέχει αυτά τα μέσα που θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας». Σήμερα επεσήμανε, αυτή την έχουν κάποια μονοπώλια, διεθνή και εγχώρια, είναι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι με μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαια τους, που είτε είναι λιμνάζοντα, είτε δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, είτε θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση μέσα από νέες επενδύσεις σε νέους τομείς και μας σερβίρουν έτσι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και όλοι το παραμύθι της «πράσινης μετάβασης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σημείωσε πως αυτές, όπως δείχνει η πείρα, θα είναι ελάχιστες και με άθλιες συνθήκες εργασίας σαν αυτές που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι του κράτους. Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό, ότι τέτοιες επενδύσεις θα απαλλάξουν τον λαό από την ενεργειακή φτώχεια, τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμα παραμύθι αφού επίσης η πείρα δείχνει ότι, όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

«Άρα λοιπόν μιλάμε για πραγματική κοροϊδία» τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχει αναρχία στην παραγωγή. Για να φτιάξεις ένα σχέδιο προς όφελος του λαού στον τομέα της ενέργειας χρειάζεσαι κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από το οργανωμένο κράτος και από μία κοινωνία όπου ο λαός θα συμμετέχει, οι μαζικοί φορείς εδώ πού είστε, όλοι όσοι έχετε κοινά συμφέροντα και δεν σας χωρίζει σε αυτό τίποτα. Και φυσικά αυτό το κεντρικό σχέδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύει τα δάση, ενώ σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, καταστρέφονται τα δάση, εκτάσεις, αγροτική παραγωγή, καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η κτηνοτροφική παραγωγή ώστε να έχουμε και διατροφική επάρκεια τώρα με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για την αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, πάντα με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση του Κόμματος στην τοποθέτηση ανεμογεννήτριων στο Βέρμιο, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό κατοίκων και φορέων για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, τονίζοντας την ανάγκη παλλαϊκού αγώνα για να μην περάσουν μέτρα σε βάρος της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, για να υπάρχει φτηνή ενέργεια, γιατί η ακριβή ενέργεια μετακυλίεται σε όλη την οικονομική ζωή του τόπου, στις μεταφορές, τις κατασκευές, στα προϊόντα, τελικά στον λαό.

Οι τοποθετήσεις των φορέων

Στη σύσκεψη πήραν το λόγο ο Γιώργος Κασαπίδης, από το SOS Βέρμιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία πληθυσμιακής και παραγωγικής συρρίκνωσης της Νάουσας, μετά το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργικών εργοστασίων. Σημείωσε ότι στην πιο ψηλή κορυφή του Βερμίου στήνεται ένα εργοτάξιο θανάτου για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου. Γίνονται γεωτρήσεις για τις γεωλογικές μελέτες. Και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης» και της ΚΑΠ που προωθούνται προς όφελος των μονοπολιακών ομίλων. Οπως είπε, η πρόβλεψη για βιολογική γεωργία με διαφοροποιημένο προϊόν, η γεωργία ακριβείας κ.α. απαιτούν πανάκριβα μηχανήματα και εφόδια που δεν μπορεί να τα έχει στη διάθεσή του ο βιοπαλαιστής αγρότης. Προωθούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων που αποτελούν στην ουσία ένα βήμα προς την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε χέρια λίγων. Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη υποδομών αποταμίευσης νερού ενώ την ίδια ώρα τους χαρατσώνουν με το περιβαλλοντικό τέλος. Επεσήμανε ακόμη πως με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών περιορίζονται οι βοσκίσιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους, και θα υπάρξει πρόβλημα και για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής. Ενώ με τα φωτοβολταϊκά που επίσης προωθούνται, καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας. Την ίδια ώρα βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος, γεγονός που καθιστά μέχρι και απαγορευτική την καλλιέργεια.

Ο Κώστας Σακελλάρης, εκ μέρους των αθλητικών Συλλόγων του ΣΕΒΑΣ, είπε ότι έχουν πλέον αφήσει το στίβο και έχουν βγει στα βουνά και διοργανώνουν αγώνες. «Θέλουμε ελεύθερα τα βουνά μας χωρίς περιφράξεις», είπε και υπέδειξε πως θα μπορούσε το κράτος αν ήθελε να αξιοποιήσει τα νερά από τον ποταμό Αράπιτσα για την παραγωγή ενέργειας, αντί να καταστρέφει το βουνό.

Ο Νίκος Μάντσιος, από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων ανέφερε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν είναι δυσβάστακτοι. Επαγγελματίες δέχονται απειλές για διακοπή παροχής ρεύματος από διάφορες εταιρίες λόγω ανικανότητας πληρωμής. Πάμπολλα μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Ο εμπορικός κόσμος της Νάουσας βρίσκεται σε απόγνωση. Και πρόσθεσε πως το πρόβλημα δεν είναι απλά περιβαλλοντικό. Είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής της εκάστοτε κυβέρνησης. «Μας μιλάνε για ανάπτυξη και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου προς όφελος όλης της περιοχής όμως το αποτέλεσμα από τα πράσινα άλογά τους είναι ισχνές αγελάδες για εμάς», είπε.

Ο Αλέκος Κύρκας, Αναπληρωτής Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της πράσινης ανάπτυξης απασχολούν τις δυνάμεις και τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου εδώ και χρόνια τόσο από τη σκοπιά της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκύψει με την εγκατάσταση των ανεμογενητριών όσο και από τη σκοπιά της ενεργειακής φτώχειας που έχουν ήδη εισέλθει οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης. Και τόνισε ότι το ΕΚΝ πρωτοστατεί ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός της Νάουσας να μην αποδεχτεί τη μαύρη αυτή ανάπτυξη που του επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις και μόνο σκοπό έχουν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Τέλος αναφέρθηκε σε δεκάδες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να μην κοπεί ρεύμα σε ανέργους, συνταξιούχους με πιο χαρακτηριστική την κινητοποίηση με τους εργαζόμενους του Βαρβαρέσου. «Υπάρχει κόσμος στη Νάουσα που δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε εκατό κιλά ξύλα το χειμώνα τη στιγμή που λίγα χιλιόμετρα παρακάτω περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ πράγμα που μας αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι πανηγυρισμοί και οι φιέστες των κυβερνήσεων και των επιχειρηματιών δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η πράσινη μπίζνα είναι εχθρική για τα δικά μας συμφέροντα. Γ΄ αυτό αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλίες που συμβάλλουν ώστε να μπουν μπροστά τα σωματεία και οι φορείς και να παλέψουν ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος , άνεργος , αγρότης , αυτοαπασχολούμενος χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση εκφράζοντας ταυτόχρονα την εναντίωση μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο».

Ο Γιώργος Κεσαρίδης εκ μέρος του Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ), είπε ότι η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου θα είναι έγκλημα και καταστροφή του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση στο βουνό των ορειβατών και των περιπατητών, ενώ επιπλέον θα δημιουργήσει επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής.

Ο Θωμάς Τσουκαλάς, δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ανέφερε ότι η έναρξη των εργασιών κοντά σε περιοχή Νατούρα και στα Τρια Πέντε Πηγάδια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που επιτρέπει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αναδεικνύει την ανάγκη να κλιμακωθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις συντονισμένα και οργανωμένα, σε όλα τα επίπεδα για την ανάσχεση των καταστροφικών σχεδίων των επιχειρηματιών.

Πηγή: www.902.gr 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69