Το πρόγραμμα του "Imathia Quality" στην ΔΕΘ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η Ημαθία συμμετέχει δυναμικά στη ΔΕΘ, δράση "Imathia Quality", προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τα έθιμά της μέσα από γευσιγνωσίες, μαγειρικές επιδείξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μοναδικές γεύσεις, όπως τσιπουρομεζέδες, παραδοσιακή βλάχικη πίτα, ρεβανί Βέροιας, και δημιουργίες με φρούτα Ημαθίας και ξινόμαυρο Νάουσας. Παράλληλα, θα αναβιώσουν έθιμα όπως οι Γενίτσαροι και Μπούλες και οι Μωμόγεροι, ενώ workshops θα δώσουν τη δυνατότητα για δημιουργία σουβενίρ και γνωριμία με τη βυζαντινή τέχνη.
Το πρόγραμμα του "Imathia Quality" στην ΔΕΘ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 13:00-15:00 Καλωσόρισμα με «Δροσερό γιαούρτι, φρούτα και μέλι Ημαθίας»
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ
- 12-12.30 Εγκαίνια περιπτέρου
- 12:30-14:30 «Τσιπουρομεζέδες της Ημαθίας», Παρουσίαση και γευσιγνωσία από εστιάτορες και συλλόγους της Ημαθίας (ΚΟΙΝΣΕΠ Γυναικών "Εκ Φύσεως Φυτειάς", Π.Σ. Αγίου Γεωργίου, εστιατόριο «Αγγελικόν», εστιατόριο «Εκείμερος»)
- 19:00-20:30 «Μοσχάρι με dressings από φρούτα Ημαθίας και ξινόμαυρο Νάουσας»: Μαγειρική επίδειξη και γευσιγνωσία
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 18:00-20:00 «Παραδοσιακή βλάχικη πίτα»: Μαγειρική επίδειξη και γευσιγνωσία από τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου
ΤΡΙΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 18-19.00 “Μenu Veria Gastronomy”: Μαγειρική επίδειξη και γευσιγνωσία από εστιάτορες της Βέροιας (να μπουν τα εστιατόρια)
- 19-20.00 «Ρεβανί Βέροιας»: Μαγειρική επίδειξη και γευσιγνωσία από τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας
- 19:00.-20:00 «Το πρόσωπο στη βυζαντινή τέχνη»: Workshop από την «Iconface Veria
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 18-19.00 «Χειροποίητος τραχανάς λαχανικών με μοσχαράκι»: Μαγειρική επίδειξη από το εστιατόριο «Eκείμερος»
- 20:00-21:00 «Η Μικρασία της αγοράς»: Μουσικοθεατρικό δρώμενο από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας
ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 20:00-21:00 «Εδέσματα και coctails με προϊόντα από τον Αμπελώνα της Νάουσας»: Επίδειξη και γευσιγνωσία από εστιατόρια και καφέ μπαρ της Νάουσας (να μπουν τα εστιατόρια και μπαρ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 18-19.00 «O Πρόσωπος της Νάουσας»: Workshop με την τεχνική βαψίματος του παραδοσιακού Προσώπου από το Εργαστήριο Παραδοσιακών Φορεσιών και Συνέχισης της Ναουσαίικης Παράδοσης «Το Κονάκι»
- 19:00-20:00 «Γενίτσαροι και Μπούλες»: αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου από τον Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας (Κέρασμα κρασί, τσίπουρο, μπάτσο)
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 12-14.00 "Δημιουργούμε το δικό μας σουβενίρ" με τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας:
α) Workshop με θέμα "Ανθισμένα μνημεία της Βέροιας" από το εργαστήριο "Damianos Icon - Ilidanos"
β) Workshop με θέμα "Λουλουδάκια ροδακινιάς με την τεχνική felting από μαλλί προβατου" από το εργαστήριο "Πρόβατο στο μπάνιο"
- 19.30 «Οι Μωμόγεροι»: Αναβίωση του παραδοσιακού δρώμενου από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
- 20.00 «Στράτα Φαείν»: Παρουσίαση του ποντιακού street food από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
- 12:00-14:00 "Pavlova της Ημαθίας με ροδάκινο" : Επίδειξη και γευσιγνωσία από αρτοζαχαροπλάστες της Ημαθίας