tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Τα κριτήρια χορήγησης και οι δικαιούχοι

Θέμα ωρών φαίνεται να είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους και άλλους επιστημονικούς κλάδους.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος που θα καταβληθεί εφάπαξ είναι περίπου 150.000 επιστήμονες και αυτοπασχολούμενοι.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στους δικαιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κριτήρια

Προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βάση τα εισοδήματά τους κατά το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε παλαιότερη τοποθέτησή του έχει αναφέρει ότι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη θα θεσπιστούν κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Σε κάθε περίπτωση η εφάπαξ επιδότηση θα δοθεί με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

Η διαδικασία

Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει θα πρέπει να κάνουν δύο ηλεκτρονικές αιτήσεις, στο myBusinessSupport και στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οι επιστήμονες θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση- αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Προκειμένου να λάβουν το επίδομα μόνο οι πραγματικά δικαιούχοι αναμένεται να διενεργηθούν αυτοματοποιημένοι έλεγχοι (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους Επιστημονικούς Συλλόγους της χώρας πριν από λίγες ημέρες περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και τη στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Τι ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

Από την πλευρά τους, επιστημονικοί φορείς διαφώνησαν με το γενικό κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ ζήτησαν για δυο κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων να μην ισχύσει το κριτήριο της μείωσης εισοδημάτων το 2020:

  • για τους νέους επιστήμονες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους πέρσι και φέτος αλλά και
  • για τους επιστήμονες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που προβλέπεται στο ν. 3986/2011.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69