tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Κίτρινα Γιλέκα και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Άλλη μια κινητοποίηση που μας αποκαλύπτει πλέον την ισχυρή δύναμη των sozial media, καθότι το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα» ξεκίνησε αυθόρμητα μέσα απ΄ αυτά στις αρχές του Νοέμβρη. Το κίτρινο γιλέκο, το οποίο οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στο αυτοκίνητό τους σε περίπτωση ανάγκης, έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες πολίτες της Γαλλίας που διαδηλώνουν αυτές τις μέρες το φοράνε, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων. Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην χώρα τους, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με το BBC. (Δείτε τις αντίστοιχες τιμές στην χώρα μας https://www.popek.gr/index.php/el/times-kafsimon/home). Από τα μέσα ενημέρωσης δίνεται άλλη μια φορά μεγαλύτερη αξία και προβολή σε ένα καμένο αυτοκίνητο, προσπερνώντας την ουσία μιας κατεστραμμένης από την λιτότητα και την ανεργία ζωή. Η οργή μέρα με την ημέρα μεγαλώνει. Παρόλο που οι μηχανισμοί που την καθιστούν βουβή, (το ξαναέγραψα: Μην Μιλάς Εσύ) κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, τα βίαια ξεσπάσματα της μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα χάρη του διαδικτύου. Όμως είναι καταδικασμένη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ξαναμπεί στα γνωστά καλούπια της επιτηδευμένης αδιαφορίας, χωρίς τίποτα να έχει διευθετηθεί. Η κατάσταση διαιωνίζεται και τα προβλήματα του κόσμου αυξάνονται, όπως και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που διαδέχονται η μια την άλλη από το 2007.

Και σήμερα, παγκόσμια ημέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οποία είναι αναφαίρετα και αδιαίρετα, αφορούν δηλαδή τόσο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ισονομία και την ελευθερία έκφρασης, κάποιοι τρελοί με κίτρινα γιλέκα θα τρέχουν στους δρόμους για να σωθούν από τα πυρρά και τα δακρυγόνα. Ανθρώπινα δικαιώματα είναι και αυτά στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στην παιδεία, καθώς και συλλογικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αδιαίρετα σημαίνει ότι όταν ένα δικαίωμα ισχυροποιείται ή υποβαθμίζεται αυτό επηρεάζει κατά τον ίδιο τρόπο τα άλλα δικαιώματα. Μήπως αυτό σημαίνει πως αν σωπαίνει ο άνθρωπος ….και δεν του επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση των αναγκών του κάποιοι άλλοι κάνουν πάρτι εις βάρος του…?

Παρατηρώντας αυτές τις μέρες την γαλλική αστυνομία η οποία δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, όπως υποχρεώνοντας μαθητές που συμμετείχαν σε διαδήλωση να κάθονται γονατισμένοι λες και ήταν αιχμάλωτοι πολέμου, αναρωτιέμαι έντονα για ποια ανθρώπινα δικαιώματα να μιλήσουμε, να αγωνιστούμε, όταν χάνεται αυτό της έκφρασης και διαδήλωσης?

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα φαίνεται άλλη μια φορά να νοσεί βαθύτατα, οι ρωγμές μεγαλώνουν, η Ευρώπη της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτυγχάνει, το χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει.

Όλα αυτά σήμερα στη Γαλλία του Διαφωτισμού όπως και στην Ελλάδα της Δημοκρατίας … ω! πόσο τραγικό.

Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 2333023336

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69