tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Γιατί να αλλάζεις ακόμα πάνες όταν μπορείς να αλλάξεις ζωή;

Γράφει ο Κούκος Σωτήριος MD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Με σύνθημα «Γιατί να αλλάζεις ακόμα πάνες όταν μπορείς να αλλάξεις ζωή;» ξεκινάει μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας και των μελών της για δωρεάν ενημέρωση και ουρολογικό έλεγχο για την ακράτεια στις 27-31 Μαΐου (για πληροφορίες στο τηλ. 2121211050).

Η οποιαδήποτε βαθμού ανεπιθύμητη  (παρά τη θέληση μας) απώλεια ούρων ονομάζεται ακράτεια. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μία νόσο που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του ασθενούς και του συντρόφου του.

Εμφανίζεται στο 5-10% του γενικού πληθυσμού, είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και είναι πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας.

Οι συχνότερες μορφές ακράτειας είναι:

- Ακράτεια προσπάθειας. Συμβαίνει κατά την διάρκεια κάποιας δραστηριότητας όπου αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση (βήχας, φτέρνισμα, άρση βάρους, σεξουαλική επαφή). Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας και αφορά περίπου το 20% των ασθενών και κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πολύτοκες και υπέρβαρες.

- Ακράτεια από έπειξη. Συμβαίνει μετά από έντονη επιθυμία για επείγουσα ούρηση που δεν αναβάλλεται, ο ασθενείς δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα (χαρακτηρίζει το Σύνδρομο της Υπερλειτουργικής Κύστης). Αφορά το 12% των ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών και εκδηλώνεται με συχνουρία, νυκτουρία και επιτακτικότητα (αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση).

Αν και η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που επιφέρει σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες δεν αναζητούν καν ιατρική συμβουλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση. Ο πάσχων δεν μπορεί να ταξιδέψει, να πάει σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά προτιμάει να μείνει σπίτι για να έχει εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα. Δεν απολαμβάνει τον νυκτερινό ύπνο γιατί σηκώνεται πολλές φορές να ουρήσει, αποφεύγει τις σεξουαλικές σχέσεις φοβούμενος την διαφυγή ούρων και αντιμετωπίζει προβλήματα στην εργασία του. Πολλές φορές δεν αναζητά βοήθεια και  καταλήγει σε συμβατικές λύσεις όπως η χρήση πάνας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα  υγείας όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματίτιδες.

Όλα αυτά προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην φυσική, συναισθηματική και ψυχική κατάσταση του, που συχνά συνδυάζονται με αισθήματα ντροπής, απομόνωσης ή κατάθλιψης.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται εύκολα από τον ειδικό Ουρολόγο, βάση κυρίως των συμπτωμάτων, αλλά και με τη βοήθεια απλών ερωτηματολογίων.

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου είναι εφικτή με την σωστή καθοδήγηση του ειδικού.

Ακόμα και σήμερα στο πρόβλημα δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Η ενημέρωση των ασθενών είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και συχνά η ακράτεια θεωρείται “φυσιολογικό” επακόλουθο της ηλικίας και όχι αρρώστια. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που οι ασθενείς δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Μόνο το 4% των πασχόντων θα αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα τους που αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

Σήμερα η ακράτεια αντιμετωπίζεται απλά και αποτελεσματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ακράτεια δείτε εδώ!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον σχετικό σύνδεσμο www.pliroforiodotis.gr/koukos 

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69