tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ενθουσίασε το κοινό 'Η Φαύστα... μετά τον Μπόστ' (φωτογραφίες, βίντεο)

Την θεατρική παράσταση «Η Φαύστα… μετά τον Μποστ» ‘ανέβασε’ στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών η Ομάδα Θεάτρου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Εργοχωρίου.

Η αποψινή παράσταση δόθηκε στο ιερό πλαίσιο του εθελοντισμού και την υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος». Η πρωτοβουλία ήταν των συντελεστών και της εμψυχώτριας της Ομάδας, Λίζας Τσέκου.

Το έργο ήταν βασισμένο στη γνωστή ιλαροτραγωδία του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) «Φαύστα ή η απωλεσθείς κόρη», όπου το μικρό κοριτσάκι μιας οικογένειας χάθηκε στη θάλασσα, το κατάπιε ένα μεγάλο ψάρι. 'Επειτα από χρόνια ο πατέρας της μικρής ψάρεψε ένα τεράστιο ψάρι που στην κοιλιά του βρήκαν την «απωλεσθείς κόρη». Πριν καλά - καλά προλάβουν να χαρούν, το κοριτσάκι που μυρίζει ψαρίλα, το κατασπάραξαν οι γάτες....

Έργο υπερρεαλιστικό, υπερβατικό και άχρονο, σε πρωτότυπη ρίμα (δεκαπεντασύλλαβος), με ένα συμφυρμό πομπωδών, καθαρευουσιάνικων, λαϊκών και ξένων  εκφράσεων   (χαρακτηριστικός τρόπος γραφής του συγγραφέα), πρόκληση για τον θίασο που εκφέρει τον λόγο του Μποστ.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του «Έρασμου» Γιούλη Φωστηροπούλου η οποία αναφέρθηκε «στον εθελοντισμό  που αποτελεί ύψιστη αξία, μεταξύ των παναθρώπινων ιδεωδών, που προσδίδει στον εθελοντή ηθική ικανοποίηση, αυτοπραγμάτωση και τον καθιστά ευεργέτη για τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ δεν είναι ούτε θεωρία, ούτε ιδεολογία. Είναι στάση ζωής που ΒΙΩΝΕΤΑΙ και ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ,  με ειλικρινή  και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς. Είναι μια δημιουργική έξοδος από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ αποτελεί και τη «μαγιά» της ίδρυσης του «Έρασμου», ενός Συλλόγου που ασχολείται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης γυναίκας – παιδιού, από το 2007, όταν μια ομάδα εθελοντών της τοπικής μας κοινωνίας «αγκάλιασε» για πρώτη φορά την κακοποιημένη γυναίκα, βγάζοντας την από το σκοτάδι και τη σιωπή, στο φως και τη ζωή, μέσα από τη φροντίδα και την καθημερινή ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, δίνοντάς της νέες προοπτικές και ορίζοντες. Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ άνοιξε το δρόμο για τις πρώτες δράσεις μας με τη λειτουργία ξενώνα βραχείας διαμονής για θύματα βίας αλλά και για κάθε συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε κίνδυνο, με πρώτο μας αρωγό τον Δήμο Βέροιας…».

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας Παντής Βαπτιστής εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την sold out παράσταση. «Αυτή η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας του σχολείου, των καθηγητών και των μαθητών. Αυτό είναι και το στίγμα του σχολείου, εξωστρεφές, ανοιχτού και δεμένου με την κοινωνία…», είπε.

Η  εμψυχώτρια Λίζα Τσέκου είπε «όποιος βλέπει μία παράσταση του Μπόστ πρέπει να είναι έτοιμος για όλα. Να είναι έτοιμος για παραδοξότητες, για παραφυσικά φαινόμενα, για πλοκές καταστάσεις, με την ιδιόμορφη γλώσσα του. Μην ψάχνετε για φοβερά διδάγματα και ηχηρά μηνύματα. Βέβαια εάν κάποιος βουτήξει πιο βαθιά, θα βρει κι από αυτά. Πίσω από την πληθωρική παρουσία των ηρώων του Μποστ κρύβεται η δική μας πληθωρική διαταραχή ότι παρ’ όλες τις αντιξοότητες η ζωή μπορεί αν είναι και ωραία…».  

Ταυτότητα παράστασης

Ο πολυπράγμων, ευρηματικός και αυτοσαρκαζόμενος Μποστ έγραψε για τη «Φαύστα» : «Το έργο γράφτηκε σε στιγμή κεφιού και με την πρόθεση να μπορεί να παίζεται ανεξαρτήτως εποχής. Με τη δυνατότητα να γίνει μιούζικαλ με την παρεμβολή τραγουδιών, μονόπρακτον αφαιρουμένων των τραγουδιών, πολιτικό με την παρεμβολή μερικών στίχων τρεχούσης επικαιρότητας, αφαιρουμένων αυτών, σκηνικό παιχνίδι. Έργον δηλαδή, αυξομειούμενον εις διάρκειαν, κατάλληλον δι' όλους τους θιάσους και δι' όλας τας σκηνάς, πράγμα που ουδείς συγγραφεύς κατάφερεν εις την παγκόσμια δραματογραφίαν».

Και μεις συμπληρώνουμε για την παράσταση «Η Φαύστα ...μετά τον Μποστ» : μια ιλαροτραγωδία σουρεαλιστική και παράδοξη σαν τον κόσμο ζούμε. Με γλώσσα - σύμπλεγμα λαϊκίζουσας, δημοτικής κομψευόμενης, φτιασιδωμένης καθαρεύουσας, μια πρόκληση για τους ηθοποιούς που την εκφέρουν. Με σκηνικά, κουστούμια και μακιγιάζ με υπερρεαλιστικές αναφορές και μικροαστικές αντιστίξεις που υποβάλλουν στους ηθοποιούς όλη την παραφορά του ρόλου τους. Με το χαρακτηριστικό μπλέξιμο κοινωνικών και ιστορικών περιόδων. Στόχος ο μικροαστός Έλληνας, ο καθωσπρεπισμός, η ημιμάθεια, η ξενομανία, παθογένειες παλιές και σύγχρονες.

Θαλασσινός αέρας, τα τερτίπια της φύσης, φυσικά και παραφυσικά φαινόμενα, το εν δυνάμη, άγριο ζωικό βασίλειο. Που καταπίνει, ξερνάει, καταβροχθίζει και φέρνει τις ζωές άνω-κάτω. Μέσα σ' όλα αυτά ο άνθρωπος μικρός, ψευδαισθηζόμενος μεγαλεία που δεν έχει.

Ταυτότητα Θεατρικής Ομάδας Εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ Βέροιας

Μια αγαπητική κοινότητα που καταπίνει γωνίες, εγκιβωτίζει χαρίσματα, αποδέχεται κουσούρια και ιδιομορφίες, διαμελίζει πόνους και στεναχώριες.

Γίνεται εξομολογητήριο, φυχοθεραπευτήριο, αγκαλιάζει το κοινό όραμα και δίνει το φιλί της ζωής στην προσωπική αφόρμηση.

Μετουσιώνει την προσπάθεια σε χαρά και τη θυσία σε δημιουργία.

Σκορπιέται και ξαναμαζεύεται.

Επιμένει γιατί κοιτά κατάματα τη θνητότητα και την περιγελά με το εφήμερο, ερωτευόμενη τις χίμαιρες.

Στο τέλος της παράστασης ο «’Ερασμος» απένειμε αναμνηστικά ενθύμια στον πρόεδρο του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργοχωρίου, Φώτη Τηλιόπουλο, στον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Παντή Βαπτιστή, στην εμψυχώτρια της Θεατρικής Ομάδας των Εκπαιδευτικών, Λίζα Τσέκου, και στον επί σειρά ετών εθελοντή Γιώργο Μουρατίδη, για τη σταθερή και ανιδιοτελή στήριξη του έργου του συλλόγου, με αγάπη και αφοσίωση.

Συντελεστές παράστασης

Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης:

Αφηγητής: Μίλτος Νίκου

Φαύσια: Δημήιρης Γκιλιόπουλος

Ελένη : Νίκος Γκιλιόπουλος

Γιάννης : Γιώργος Τσίρης

Μαριάνθη : Αλεξία Μελιδώνη

Ριτσάκι: Νόπη Καριπίδου

Κύριος Ιατρού : Γιώργος Βώττας

Κυρία Ιατρού : Στέλλα Πασχαλίδου

Νέος : Νόπη Καριπίδου

Σκηνικά : Διάθεση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Χειροποίητες κατασκευές : Μαρία Μαχαίρα, Δημήτρης Γκιλιόπουλος, Ιωάννα Βαΐτση Κοστούμια : Διάθεση από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Μακιγιάζ : Γιώτα Μπανιώτη, Έφη Πεσκελίδου, Αργυρώ Γιαννουσοπούλου και μαθήτριες της ειδικότητας αισθητικής του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας.

Κομμώσεις : Χριστίνα Καγκελίδου και μαθητές του τμήματος μαθητείας του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας

Ήχος : Αλέκος Μόσχος, Ευγένιος Βαρακλής

Φωτισιιοί: Παύλος Χαλκίδης

Δημιουργία Αφίσας Προγράμματος : Μαρία Μαχαίρα, Γιάννης Κετίκογλου

Εμψυχώτρια ομάδας - Γενική επιμέλεια : Λίζα Τσέκου

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69