tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

super course

Διήμερο φεστιβάλ Αιγών στην Βεργίνα

Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του πρώτου και δεύτερου Φεστιβάλ Αιγών η ιδέα ενός Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, που να βαδίζει στους δρόμους του Μ. Αλεξάνδρου και ενώνει τους ήχους, τις μουσικές και τα τραγούδια των πολιτισμών που συναντά, προχωρά μπροστά.

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις, την ιστορία και την τέχνη τους.

Στόχος του φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των,περιοχών αυτών, με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμης Αρμένιο μουσικοσυνθέτη Ηaig Yazdjian και την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στους Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών -Βασιλικοί Τάφοι και Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική. Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

Η ιστορία, η κουλτούρα, η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

Όλοι οι καλλιτέχνες μαζί θα μας προσφέρουν ένα πρόγραμμα που ενώνει την μουσική παράδοση αυτών των χωρών στις οποίες άφησε το αποτύπωμα του ο Μ. Αλέξανδρος.

Επιμέλεια προγράμματος Haig Yazdjian

Πρόγραμμα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023,
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών - Βασιλικοί Τάφοι (αύλειος χώρος), Βεργίνα
Ινδία
Nandini Shankar – βιολί, τραγούδι

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:

Χάρης Λαμπράκης– νέυ
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Σοφία Ευκλείδου – τσέλο
Φοίβος Αποστολίδης -κρουστά
Haig Yazdjian – ούτι, τραγούδι ενορχήστρωση-διεύθυνση ορχήστρας-καλλιτεχνική
διεύθυνση

Πρόγραμμα
Raaga Desh
Η Nandini μας μεταφέρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι με την ερμηνεία της Raaga Desh στο βιολί. Σε κάθε νότα και φράση ενσωματώνεται η τέχνη του συνεχούς αυτοσχεδιασμού – χαρακτηριστικό γνώρισμα της παράδοσης των Raaga. Σε αυτό το αριστούργημα διάρκειας 15 λεπτών, η Nandini περιηγείται επιδέξια στο φάσμα του τέμπο, μεταβαίνοντας σταδιακά από γαλήνιες μελωδίες σε κρεσέντο που κόβουν την ανάσα. Η περίπλοκη παράσταση κάνει παραλληλισμούς με το αραβικό και το τουρκικό μουσικό στυλ, γνωστό ως makam. Η λυρική αφήγηση, "Naadaan Jiyara Gum Gayo Re", μεταφράζεται ως
"Η αθώα καρδιά μου χάθηκε" (σε κάποιον).

Aaj Jaane Ki Zidd Na Karo
Με το "Aaj Jaane Ki Zidd Na Karo" βυθιζόμαστε στον συγκλονιστικό κόσμο των γαζάλων. Αυτή η εγκάρδια σύνθεση μεταφέρει όμορφα την παράκληση ενός ποιητή στην αγαπημένη του, παρακαλώντας την να μην φύγει. Νιώστε το βάθος των συναισθημάτων καθώς η Ναντίνι τραγουδά αυτή τη διαχρονική γάζα.

Mope Daaro Na Rang
Με τη σύνθεση αυτή βυθιζόμαστε στο πνεύμα του ζωντανού φεστιβάλ "Holi" (ένα φεστιβάλ στην Ινδία όπου οι συμμετέχοντες πετούν χρώματα ο ένας στον άλλο)
μέσω της ενόργανης ερμηνείας του "Mope Daaro Na Rang". Η παιχνιδιάρικη σύνθεση ενσαρκώνει τη γοητεία ενός παραδοσιακού «Χόρι», όπου η ποιήτρια εκλιπαρεί αστεία να μην πιτσιλιστεί με χρώματα στο φόρεμά της, ενώ λαχταράει
κρυφά το πολύχρωμο άγγιγμα του αγαπημένου της. Βυθιστείτε στο πνεύμα του ζωντανού.

Raadhe Raadhe
Το "Raadhe Raadhe" είναι μια μελωδική ωδή στη θεϊκή αγάπη που μοιράζεται ο Λόρδος Κρίσνα και η αγαπημένη του Ράντα. Οι ποιητικοί στίχοι αντηχούν με αφοσίωση, εκφράζοντας το συναίσθημα της καρδιάς κάποιου που φωνάζει τη Ράντα. Οι στίχοι "Το μυαλό μου αντηχεί το όνομα της Ράντα, σαν γλυκό νέκταρ διαλύεται μέσα" περικλείουν την ουσία αυτής της μουσικής απεικόνισης.

The Kapi Dance
Η ζωντανή σύνθεση The Kapi Dance με τους ζωηρούς ρυθμούς του οργανικού αριστουργήματος, διαδραματίζεται στο Raga Mishra Pilu. Είναι μια συλλογική δημιουργία της Nandini και του συζύγου της Mahesh. Περικλείει μια χαρούμενη ατμόσφαιρα που είναι βέβαιο ότι θα αιχμαλωτίσει τις αισθήσεις μας.

Maajhe Maaher Pandhari
Ανυψώνουμε το πνεύμα μας με την αισιόδοξη αφοσίωση του "Maajhe Maaher Pandhari". Η σύνθεση γιορτάζει τους ιερούς δεσμούς της οικογένειας, καθώς ο ποιητής εξισώνει εύγλωττα γονείς και αδέρφια με θεϊκές μορφές.

Naina More
Με το "Naina More” βυθιζόμαστε στα βάθη των συναισθημάτων. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό Thumri στο Raaga Bhairavi. Αυτό το τραγούδι περικλείει τον πόνο του χωρισμού και της λαχτάρας, όπως εκφράζεται στον στίχο «Τα μάτια μου πονάνε για την επιστροφή σου, αγάπη μου».

Raga Livewire
το “Raga Livewire“, μια πρωτότυπη σύνθεση σύντηξης με το Raga Charukeshi, είναι μια σπινθηροβόλα επίδειξη της δεξιοτεχνίας του οργάνου. Συνδυάζει στοιχεία φωνητικών κρουστών και μουσικών μαθηματικών.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023,
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών – Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο (αίθριο)
Περσία – Ινδία
Παραμύθια και Θρύλοι στους δρόμους του Μεγαλέξανδρου

Η σκιά του πέφτει βαριά για αιώνες και γεννά θρύλους και παραμύθια. Από τις 1001 νύχτες ως τα λαϊκά παραμύθια της Βόρειας Ινδίας, από τους Πέρσες ως τους λαούς που κατακτήθηκαν από τους Άραβες εμφανίζονται μυθικοί καβαλάρηδες, φιλόσοφοι ηγεμόνες, κατακτητές και σοφοί που του μοιάζουν. Ο Στέλιος Πελασγός μας καλεί να εισχωρήσουμε στην πυκνή ζούγκλα αυτών των ιστοριών με την συνοδεία των ήχων που ακούγονταν στους αυτοκρατορικούς κοιτώνες και στα καραβάν σεράγια και να παρακολουθήσουμε τις αλλόκοτες μορφές που παίρνει η Ιστορία όταν γίνεται παραμύθι.

Στέλιος Πελασγός – αφηγητής
Συμμετέχει
Nandini Shankar (Ινδία) – βιολί , τραγούδι

Με τη συνοδεία του κουαρτέτου:
Χάρης Λαμπράκης– νέυ
Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα
Τάσος Πούλιος – κανονάκι
Σοφία Ευκλείδου – τσέλο
Φοίβος Αποστολίδης – κρουστά

Haig Yazdjian – ούτι, τραγούδι ενορχήστρωση-διεύθυνση ορχήστρας-καλλιτεχνική διεύθυνση

24 – 25 Σεπτεμβρίου
Ώρα συναυλίων: 20:30
Είσοδος: ελεύθερη

Διοργάνωση - Παραγωγή: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Συνδιοργάνωση : Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Το 3ο Φεστιβάλ Αιγών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

methodos orizontio

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69