tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Βιβλίο - CD με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Συκιάς παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Βιβλίο - CD με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Συκιάς Ημαθίας, με τίτλο "Σε τούτη εδώ τη γειτονιά", παρουσιάστηκε στην Βέροια.

Το βιβλίο – CD επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Συκιάς "Βάντα", με την πολύτιμη βοήθεια του χοροδιδάσκαλου Σάκη Σταυρίδη.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Sala Εληά.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κώστας Ζιάκας απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το πόνημα του συλλόγου, στο οποίο δόθηκε προτεραιότητα και ξεκίνησε η δημιουργία του από το 2009. «Σκοπός της προσπάθειας ήταν η καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Συκιάς σε μια εποχή που αλλάζουν όλα πολύ γρήγορα. Να αναστοχαστούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι, ξεχασμένα τραγούδια και χορούς, που τραγουδήθηκαν στα αλώνια, στα πανηγύρια και στις γειτονιές. Το CD περιλαμβάνει γνήσια παραδοσιακά τραγούδια της ζωής και του χρόνου. Τραγούδια του γάμου, του δωδεκαήμερου, του θερισμού κτλ. Η παράδοση είναι αυτή που παραλαμβάνουμε από τους άλλους και αφήνουμε στα παιδιά μας», είπε μεταξύ άλλων. Τέλος ευχαρίστησε όσους στάθηκαν αρωγοί στην δημιουργία αυτού του έργου. Έπειτα παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητών και συντόνισε την παρουσίαση.

Τον λόγο πήρε ο ερευνητής λαϊκής παράδοσης, δημοσιογράφος, συγγραφέας Γιώργης Μελίκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναδεικνύοντας τα χαρίσματα των απανταχού Συκιωτών, λέγοντας ότι είναι φιλοπρόοδοι, δαιμόνιοι, εργατικοί, επιέξιοι και κράτησαν για πολλές δεκαετίες τον παραδοσιακό μας πολιτισμό. «Η Βάντα είναι το τοπόσημο των Πιερίων. Οι Συκιώτες σιωπηλά περνούν τα μηνύματα, μένουν ενωμένοι και η φλόγα περνάει από γενιά σε γενιά. Σε αυτό το CD τιμάται ο γκαϊτατζής Μήτσος Βίτος». Αναφέρθηκε σε όσα χαρακτηρίζουν τους Πιερείς, το ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο τους, καθώς επίσης στην γνωριμία του με τον Μ. Βίτο καθώς και σε ακόμη δύο σπουδαίους γκαϊτατζίδες. «Έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο μουσικοποιητικό ιδίωμα», συμπλήρωσε.

Έπειτα μίλησε ο εκπαιδευτικός – χοροδιδάσκαλος Σάκης Σταυρίδης, ο συντονιστής και καθοδηγητής του έργου. «Σκοπός της έκδοσης ήταν η καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης του χωριού Συκιά Ημαθίας, τόσο η διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, όσο και η αναβίωση μνημών που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα στον κύκλο της ζωής του χωριού.

Για την έκδοση επιλέχθηκαν 15 τραγούδια και 15 σκοποί από τον κύκλο της ζωής της κοινότητας, όπως ο γάμος και ο αρραβώνας, αλλά και-από τον κύκλο του - χρόνου, όπως το Δωδεκαήμερο, οι Αποκριές, το Πάσχα.

Η καταγραφή των τραγουδιών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018. Η ηχογράφηση του Δημήτρη Βήτου συνοδεία γκάιντας έγινε στις 18/06/2018 και η ηχογράφηση της χορωδίας των ντόπιων γυναικών του πολιτιστικού συλλόγου πραγματοποιήθηκε στις 2/07/2018 στο studio της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερες ηχογραφημένες εκτελέσεις του Δημ., Βήτου από το αρχείο του Κυριάκου Ζιάκα.

Πρόκειται για ένα cd καταγραφής τραγουδιών και μουσικής της Συκιάς και όχι η δημιουργία ενός εμπορικού cd με σκοπό το οικονομικό όφελος. Γίνεται αναφορά και σε γεγονότα ιστορικής σημασίας με το τραγούδι της Εβραιοπούλας. Τον Μάρτιο του 1943, 55 Εβραίοι της Βέροιας βρήκαν καταφύγιο  στο χωριό.

Είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο στον Μπάρμπα-Μήτσο που γλέντησε τον κόσμο σε όλους τους γάμους» είπε, ενώ στη συνέχεια ο συνεχιστής του ο γκαϊτατζής Δημήτρης Τσιγγενόπουλος με τον Κώστα Μπατσαρά στο τουμπερλέκι έπαιξαν μερικούς σκοπούς της Συκιάς, ξεσηκώνοντας τους παρευρισκόμενους να σύρουν τον χορό.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Μπατσαρά, Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Βασίλης Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Ιωάννα Γκουτζιλίκα, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Δέλλας, μέλη του Πολιτιστικού  Συλλόγου Συκιάς καθώς και κάτοικοι του χωριού, μέλη συλλόγων και φορέων κ.α.

Τα έθιμα της Συκιάς παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα των υπόλοιπων χωριών των Πιερίων, καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί μια ενιαία πολιτισμική ενότητα. Τα Λαγκατζάρια (έθιμο 12ημέρου), τα κέδρα τις Αποκριές, το Αντάμωμα την περίοδο του καλοκαιριού και οι τσιγαρίδες (γουρνοχαρά) τα Χριστούγεννα, αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες παραδοσιακές εκδηλώσεις της Συκιάς τις οποίες και αναβιώνει σήμερα με επιτυχία ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Η Βάντα». Το «αντάμωμα» των χωριανών το καλοκαίρι έχει αντικαταστήσει το πανηγύρι που λάμβανε χώρα στις 29 Αυγούστου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, καθώς έχει ατονήσει με το πέρασμα του χρόνου αλλά και εξαιτίας της έλλειψης μονίμων κατοίκων. Τον Αύγουστο, τον μήνα που επιστρέφουν οι ξενιτεμένοι τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την υπόλοιπη ενδοχώρα πραγματοποιείται το αντάμωμα στο μεσοχώρι, στην αυλή του παλιού σχολείου. Διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία από το παρελθόν, δίνοντας την ευκαιρία στους απανταχού χωριανούς να ανταμώσουν και να γλεντήσουν όπως παλιά. Σ’ αυτό συμμετέχουν ενεργά και οι νέοι άνθρωποι που μολονότι δεν έζησαν στο χωριό διασκεδάζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ

Τα χωριά των Ημαθιώτικων Πιερίων παρουσιάζουν μια ξεχωριστή μουσική παράδοση, συγγενική με τη μουσική παράδοση της ορεινής Πιερίας. Κυρίαρχο μουσικό όργανο είναι η γκάιντα, ενώ τα τοπικά τραγούδια θυμίζουν έντονα το Θεσσαλό-ηπειρώτικο ηχόχρωμα, εμπλουτισμένα και με αρκετά τοπικά στοιχεία. Στα τραγούδια συναντιούνται όλες οι κατηγορίες του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού όπως του κύκλου της ζωής, θρησκευτικά, ιστορικά, κλέφτικα, της αγάπης, του αρραβώνα, του γάμου, νυφιάτικα, κοινωνικά, σκωπτικά.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ

Στην Συκιά τις προηγούμενες δεκαετίες οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να τραγουδούν και να χορεύουν στα γλέντια, στα προξενιά, στους αρραβώνες, στους γάμους, στις γιορτές, στις διάφορες κοινωνικές συναντήσεις, πριν την αναχώρηση για το ταξίδι αλλά και κατά την επιστροφή τους στο χωριό. Όλα τα παραπάνω βοηθούσαν στο συναισθηματικό δέσιμο των κατοίκων του χωριού και στην δημιουργία μιας ουσιαστικής κοινότητας.

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69