tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή (φωτογραφίες, βίντεο)

Μουσική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, στην γεμάτη από κόσμο (πρωτοφανής ήταν η προσέλευση του κόσμου, μετά από δύο χρόνια περιορισμών) αίθουσα του Χώρου Τεχνών, για να τιμήσουν την μνήμη των προγόνων μας, την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Στην εκδήλωση με τίτλο «…δε θα σε βγάλω από το νου…» συμμετείχε το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου, Ιορδάνη Κουτσιμανή, Ιωάννη Μπαλιάκα, Κυριάκου Κατσαβού, Άννας Στάμου.

Οι μαθητές με τη συνοδεία χορευτών του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας ερμήνευσαν πολλά γνωστά αγαπημένα και άγνωστα τραγούδια, παρασέρνοντας το κοινό στον ρυθμό.

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας «είναι βαριά η μνήμη… δεν είναι μια γιορτή, παρόλο που  τα περισσότερα τραγούδια είναι χαρμόσυνα, χαρούμενα… κουβαλάν επάνω τους ένα μεγάλο φορτίο… και το φορτίο αυτό έχει να κάνει με όλους μας, γιατί η Μικρασία είναι κομμάτι όλων μας…».

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμων ευλόγησε την εκδήλωση κι αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των προγόνων μας από τις πατρογονικές εστίες. «Την επέτειο των 100 χρόνων 1922-2022 από την Μικρασιατική καταστροφή την τιμούμαι ιδιαίτερα εδώ, στην Ημαθία, καθώς πολλοί συμπολίτες μας έχουν την καταγωγή τους από την γη της Μικράς Ασίας… Η σημερινή εκδήλωση θα μας μεταφέρει στις Αλησμόνητες Πατρίδες…».

Τέλος, χαιρετισμό εκ μέρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας απηύθυνε ο Δημήτρης Τελλίδης, ο οποίος ενημέρωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των τριών δήμων του νομού μας, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η πρώτη ήταν η σημερινή. «Με τις εκδηλώσεις αυτές, θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα. Το μήνυμα της διάσωσης όχι μόνο του μικρασιατικού πολιτισμού, αλλά και των Ποντίων και των Θρακιωτών, γιατί οι σύλλογοί μας είναι οι κιβωτοί της μνήμης και φύλακες της παράδοσης της Ανατολής…».

Έπειτα τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές του σχολείου που προσέφεραν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Ακούστηκαν τα εξής τραγούδια:

  • Καλώς ανταμωθήκαμε
  • Από ξένο τόπο
  • Σε καινούργια βάρκα μπήκα
  • Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά
  • Μια Σμυρνιά στο παραθύρι
  • Σύρε να πεις τη μάνα σου - Αϊσέ (οργανικό)
  • Σηκώστε να χορέψουμε
  • Μενεξέδες και ζουμπούλια
  • Κανελόριζα
  • Καλέ συ
  • Γιωργίτσα
  • Κόνιαλι
  • Τικ, τακ - Μαζωμένος (οργανικό)
  • Στο ‘πα και στο ξαναλέω
  • Αποχαιρετιστήριος (οργανικό)
  • Έχε γεια Παναγιά

Συντελεστές εκδήλωσης:

ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Βιολί: Γκιούρος Σταύρος

Μπουζούκι: Παρπούλας Τρύφων, Νιούκας Αθανάσιος, Λένος Αστέριος-Γεράσιμος

Λαούτο: Κουτσιμανή Άννα

Κλαρίνο: Πολυζόπουλος Γρηγόρης, Ρότζιος Μιχάλης, Σιακαβάρας Σταύρος, Μάκης Γιώργος, Μπαλιάκας Γιάννης

Κρουστά: Νίκος Ηλιάδης, Πέιος Άγγελος-Νεκτάριος, Ράλλης Κωνσταντίνος

Κιθάρα: Τριανταφυλλόπουλος Θωμάς

Λύρα: Βασίλης Στεφανίδης, Πνευματικού Βασιλική, Σκεντερίδης Στέφανος, Διαμανίδου Ελένη, Κατσαβός Κυριάκος

Ούτι: Ασβεστάς Γιώργος

ΧΟΡΩΔΙΑ

Τραγούδησαν: Βελισσαρίδης Κωνσταντίνος, Γάτος Συμεών, Κατσαβός Κωνσταντίνος, Μητσάκης Ηλίας, Σπανός Δημοσθένης, Τομπουλίδης Ιορδάνης, Ζώγου Ανθή, Μουρατίδου Ελισάβετ, Παρασκευόπουλος Θεόδωρος, Ρότζιος Αλέξανδρος, Μούρτη Νικολέτα, Πάππος Αστέριος, Γκαναβίας Αντρέας, Γιαννουλάκης Χρήστος, Αθανασιάδης Νικόλαος, Θεσσαλονικιός Λουκάς, Κοπαλίδης Γεώργιος-Μάριος, Μπαλ Έκτορας, Κουφόπουλος Κλήμης, Ελευθεριάδου Κασσιανή, Γαβριηλίδης Αναστάσιος, Γιομπλιάκης Αθανάσιος, Μπαντής Ορέστης, Τσολάκης Παναγιώτης, Ασίκη Μαίρη, Πετρίδου Δήμητρα, Τομπουλίδου Μάγδα, Κοντοτάσιου Ευαγγελία, Κοσμίδου Μαρία, Ταχματζίδου Δήμητρα, Σιακαβάρα Καλλιόπη, Ορδουλίδης Φίλιππος Ανδρεάδου Έλια, Γαλάνη Μαριάννα, Ιωαννίδης Χαράλαμπος, Δημοπούλου Δέσποινα, Θεοδωρίδης Δημήτρης, Μπουρουτζήκας Αριστείδης, Τσιφλίδης Στέφανος

Διεύθυνση: Κουτσιμανής Ιορδάνης

Προετοιμασία Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής: Κουτσιμανής Ιορδάνης, Μπαλιάκας Γιάννης, Κατσαβός Κυριάκος, Στάμου Άννα

Επιμέλεια κειμένων-παρουσίαση: Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ημαθίας, Πανανόπουλος Φώτης, Τελλίδης Δημήτριος

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση

View this gallery on Flickr

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69