tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Άκαρπη η συνάντηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών με την Μενδώνη

Κατά την επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στη Νάουσα, με αφορμή την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την έναρξη των ανασκαφών στο αρχαίο Γυμνάσιο της Μίεζας, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Βέροιας παρέστη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους δια των αιρετών μελών του και επέδωσε ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό.

Η επιστολή περιελάμβανε, τόσο τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου για την αναγκαιότητα κατεδάφισης των νεο-ανεγερθεισών κατασκευών, που εφάπτονται στο μνημείο της Παλαιάς Μητρόπολης, όσο και ενημέρωση επί όσων συντελέσθηκαν κατά το διάστημα, που διέρρευσε από την τελευταία, επίσης ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό (25/05/2024).

Οι εξελίξεις αυτές αφορούσαν κυρίως α) στο Ψήφισμα των Εκπροσώπων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με αφορμή τα 30ά Παύλεια (28-29/06/2024), β) στην Επιστολή Διαμαρτυρίας της Ι.Μ. Βεροίας προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνταντινουπόλεως και γ) σε αποτελέσματα πρόσθετης επιστημονικής έρευνας για το ισχύον διεθνές πλαίσιο προστασίας των μνημείων.

Ο φάκελος, που παρεδόθη ιδιοχείρως στην Υπουργό, περιελάμβανε επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τεκμήρια της συντελούμενης, καίριας υποβάθμισης του μνημείου.

Η Υπουργός παρέλαβε τον φάκελο ενώ, στη σύντομη συζήτηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, επικαλέσθηκε την αναγκαιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας. Μάλιστα, τόνισε πως «υπάρχει και το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Σε ερώτηση γιατί το υπουργείο δεν απαντά στο Υπόμνημα, που κατέθεσε η Αναστασία Πάπαρη ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 προς το υπουργείο Πολιτισμού, η  Υπουργός απάντησε, πως «θα απαντήσει η υπηρεσία», εννοώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Η ΕΦΑ Ημαθίας δεν έχει απαντήσει μετά από την παρέλευση τουλάχιστον πέντε μηνών, παρά το γεγονός, πως το Υπόμνημα της έχει κατατεθεί εγκαίρως (Αριθμ. Πρωτ. 110468/12-03-2024).

Του ζητήματος έχει ήδη επιληφθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βεροίας, στον οποίο έχει παραδοθεί εκ μέρους του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Βέροιας το αναγκαίο υλικό τεκμηρίωσης των θέσεων και ενεργειών του.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών ελπίζει πως και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, το δίκαιο θα λάμψει και το μνημείο θα ελευθερωθεί από κάθε άλλη κατασκευή, που υποβιβάζει την αξία του, ως κορυφαίου λατρευτικού μνημείου των Βαλκανίων της πρωτο-βυζαντινής και μεσο-βυζαντινής περιόδου.

Τα αιρετά μέλη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Βέροιας που παρευρέθηκαν: Ι. Αβραμίδης, Ν. Αντωνιάδης, Γ. Δουλγέρογλου και Αν. Πάπαρη.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69